Proukrajinská skupina partyzánů zajala ruské vojáky

5. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Ruský dobrovolnický sbor a legie Svoboda Ruska prohlašují, že předají zajaté vojáky Kyjevu

Guvernér regionu Bělgorod přiznal, že ruští dobrovolníci znovu pronikli na území ruské federace. Podle něho boje pokračují nedaleko Nové Tavolžanky."Ruská dobrovolnická skupina" a legie "Svoboda Ruska" předtím uvedli, že jsou ochotni se setkat s guvernérem v kostele v Nové Tavolžance k rozhovoru a k předání dvou ruských zajatců (viz  video níže). Guvernér řekl, že jestliže jsou zajartci naživu, o čemž pochybuje, úřady je vyzvednou na kontrolním místě v Šebekinu...




Proukrajinská skupina ruských partyzánů uvedla, že při přeshraničním nájezdu na jih Ruska zajala několik vojáků a předá je ukrajinským úřadům.

Ruský dobrovolnický sbor to prohlásil ve videoprohlášení zveřejněném na Telegramu v neděli po nájezdu do ruské Bělgorodské oblasti.

Sbor se spolu s bojovníky z legie Svoboda Ruska přihlásil k odpovědnosti za řadu útoků na ruském území, včetně minulého týdne, kdy byli podle Moskvy během bojů zabiti dva civilisté.

 

Videoklip o délce jedné minuty a 26 sekund ukázal, jak vypadá asi tucet ruských vojáků držených v zajetí, přičemž dva z nich leželi na nemocničních lůžkách. Legie Svoboda Ruska zveřejnila stejné video na svém kanálu Telegram.

Sbor již dříve uvedl, že zajal dva vojáky. Muž ze skupiny, který neuvedl své jméno, uvedl, že v průběhu dne byli zajati další Rusové.

Gubernátor Belgorodu Vjačeslav Gladkov dříve souhlasil, že se se skupinou setká, pokud jsou vojáci stále naživu. Příslušník sboru na videu uvedl, že Gladkov se na určeném místě setkání neobjevil.

"O osudu těchto chlapů jsme již rozhodli. Budou převezeni na ukrajinskou stranu k výměnnému řízení," řekl muž.

Ukrajina a Rusko provádějí pravidelné výměny zajatců.

Muž uvedl, že se právě vrátil z ruského města Nová Tavolžanka, kde Gladkov předtím hlásil boje se skupinou, kterou označil za "ukrajinské diverzanty".

Ruské ministerstvo obrany později uvedlo, že jeho síly tuto skupinu rozbily a zahnaly její bojovníky zpět na Ukrajinu.

Gladkov později zveřejnil krátké prohlášení, v němž uvedl, že jednal s místními úřady. O navrhovaném setkání se členy skupin se nezmínil.

Ukrajina popírá, že by se přímo podílela na přeshraničních útocích, ale označuje je za důsledek ruské invaze a předpovídá vzestup sil, které označuje za odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Tito ruští muži se chopili zbraní proti své vůli. Brzy pochopí celou podlost a nespravedlnost války, kterou rozpoutal Putin," řekl na videu další člen sboru, který se nepředstavil.

Gladkov dříve v neděli uvedl, že ukrajinské síly pokračovaly v ostřelování jeho regionu i v noci poté, co byli předchozího večera zabiti dva lidé a stovky dětí byly evakuovány od hranic.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3416

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2023