Následky protržení přehrady na Dněpru, aneb nebojme se odstavených jaderných reaktorů v Záporoží

7. 6. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty

Zničení přehrady u Kachovky na Dněpru změní život na jižní Ukrajině na mnoho let. Záporožská jaderná elektrárna tímto barbarským činem ale bezprostředně ohrožená není, protože její reaktory jsou již dlouho mimo provoz, produkují jenom zlomek zbytkového tepla oproti období bezprostředně po odstávce a v tuto chvíli je k dispozici dostatek vody k jejich dochlazování.

Pokud vznikne potřeba odstavit jaderný reaktor, je možné okamžitě ukončit řetězovou štěpnou reakci, ale není možné zabránit následnému samovolnému rozpadu radioaktivních izotopů, které touto reakcí vznikly.

(Více o tom zde: https://www.blisty.cz/art/107312-na-ukrajine-hrozi-jaderna-katastrofa-i-v-pripade-ze-zadny-z-reaktoru-nebude-behem-boju-vazne-poskozen.html)

 

Množství nestabilních izotopů v palivu po odstávce naštěstí rychle klesá a s tím ubývá i tepla, které se uvolňuje při jejich rozpadu. Dnes již situace v jaderné elektrárně zdaleka není tak dramatická, jako v době, kdy ji Rusové začali ohrožovat. V blízkosti elektrárny se nachází objemná nádrž, v níž je dostatek vody pro chlazení všech zařízení pro případ, že by hladina v přehradě poklesla. Otázkou zůstává, nakolik je toto vodní dílo kvalitní a zda z něj nyní voda nezačne unikat, ale i s takovými problémy by se Ukrajinci měli být schopní vypořádat, pokud je při práci nebudou šikanovat ruští okupanti. Pro současné potřeby elektrárny teče Dněprem vody stále dost v kterémkoli ročním období.


Čeho bychom se nyní měli obávat více?

* Přívalová vlna právě ničí tisíce obydlí a infrastrukturu v říční nivě pod přehradou.

* Silný proud dále eroduje explozí poškozené vodní dílo a vymílá říční dno pod přehradou. Rekonstrukce bude velmi nákladná, potrvá mnoho let a nemá smysl ji zahájit před koncem války.

* Na velké části jižní Ukrajiny se radikálně změní vodní režim – během několika dnů z krajiny zmizí obrovské jezero jehož rozloha přesahuje 2000 km2, vyschnou kanály, které vedou vodu pro zavlažování rozlehlých lánů, zemědělská produkce Ukrajiny opět výrazně poklesne, může mít globální následky. Vyschne také kanál, který zásobuje vodou věčně žíznivý Krym.

* Až voda odteče a vyschnou zaplavené břehy i obnažené dno přehradní nádrže, budou mít k sobě bojující strany blíže. Pomůže to Ukrajincům, nebo Rusům?


Co nás mile překvapí?

* Velké záplavy před vybudováním přehradní kaskády formovaly krajinu na dolním toku Dněpru, místní ekosystémy se takovým událostem přizpůsobily, dokáží se po katastrofě rychle vzpamatovat a v některých ohledech jim taková událost prospěje. Proto není vhodné čin okupantů označovat jako ekocidu, jak činí Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta. Je to barbarství a zločin, zejména proti lidem „od řeky“, ale nemusíme přejímat terminologii ukrajinské propagandy, která se snaží zalíbit západním spojencům, v tomto případě poněkud nešťastným způsobem.


-1
Vytisknout
3678

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2023