Ruská agrese na Ukrajině: NATO kritizuje "bezohlednou" jadernou rétoriku Moskvy a varuje, že konflikt je v "kritickém" bodě

15. 6. 2023

čas čtení 17 minut
Kyjev hlásí pokrok v protiofenzívě navzdory odporu Ruska

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany
konstatuje, že došlo k "trvalému postupu ozbrojených sil"
 
- Ukrajina hlásí pokrok v protiofenzívě navzdory odporu Ruska

Kyjev ve čtvrtek ohlásil pokrok v nově zahájené protiofenzívě, a to i přes silný odpor ruských jednotek.

Na brífinku to řekla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Malyar:

"Ozbrojené síly jdou postupně, ale vytrvale. Zároveň nepřítel klade silný odpor [na jižní frontě]."

Kolem frontového ohniska Bachmut "nepřítel stahuje další rezervy a ze všech sil se snaží zabránit postupu ukrajinských sil", uvádí agentura AFP.

Přesto Maljar hlásí postup o více než tři kilometry v oblasti Bachmutu.

Oleksiy Gromov z generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že ukrajinské síly znovu dobyly sedm osad a více než 100 km2 území.

Rusko tvrdí, že všechny ukrajinské útoky odrazilo.

 -Předseda ukrajinské Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk uvedl, že Evropský parlament očekává, že summity ve Vilniusu a Washingtonu v nadcházejících měsících budou znamenat začátek vstupu Ukrajiny do NATO poté, co byla silně podpořena integrace země do euroatlantického společenství.
- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že vojáci, kteří přišli o život, nezemřeli zbytečně, protože Ukrajina porazí Rusko. Řekl, že Ukrajinci uctí jejich památku tím, že zvítězí a "budou žít ve svobodě".




 


- Americký ministr obrany Lloyd Austin v Berlíně prohlásil, že jednání kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny skončilo a že se nadále "laserově soustředí" na uspokojení  potřeb Ukrajiny  v oblasti pozemních systémů protivzdušné obrany.


Dodal, že:

"To je důležité zejména proto, že Rusko v uplynulém měsíci bezohledně zvýšilo své raketové a bezpilotní útoky proti ukrajinským městům."


- Bývalý mluvčí Zelenského sdílel toto video kyjevských absolventů, kteří během leteckého poplachu tančili v metru:


- Až 100 ruských vojáků shromážděných na motivačním projevu poblíž východní ukrajinské fronty bylo zřejmě zabito při úderu na začátku tohoto týdne, což vyvolalo zuřivost mezi ruskými vojenskými blogery.

Ačkoli podrobnosti zůstávají nejasné a nepotvrzené, řada ruských kanálů na Telegramu diskutuje o útoku, který se podle nich odehrál poblíž Kreminny, města na východě Luhanské oblasti, kde probíhají těžké boje.

K údajnému incidentu došlo ve chvíli, kdy se vojáci shromáždili a museli dvě hodiny čekat na projev velitele divize, kterého někteří identifikovali jako Suchraba Achmedova z 20. gardové kombinované armády, již tak kontroverzní postavy, která je obviňována ze smrti velkého počtu svých vojáků při zpackané loňské ofenzivě.

Podle ruského vojenského bloggera Rybara bylo vojákům, kteří měli být nasazeni do ofenzivy, řečeno, aby se shromáždili k projevu.

"Dvě hodiny stáli lidé v davu na jednom místě a čekali, až velitel divize pronese motivační projev. Místo toho však promluvily HIMARS a nepřátelské dělostřelectvo."

Rybar dodal, že "za několik dní bojů na jižním doněckém směru bylo méně obětí než ze zločinné hlouposti velitele divize".

Další vojenští blogeři se rychle ozvali. "Pokud se v polovině druhého roku války najdou velitelé, kteří vyvedou kolony na frontu, donutí personál vytvořit velkou skupinu a pak čekají, až je zasáhne nepřátelské dělostřelectvo, pak by měli být takoví velitelé před kolonami zastřeleni, i když jsou to plukovníci nebo generálové," uvedl jeden z nich.

"Jsme ve válce s vlastní hloupostí a nedbalostí," napsal další.

Úderu dodal na důvěryhodnosti americký thinktank Institute for the Study of War, který jej zařadil do své denně aktualizované zprávy o konfliktu.

"ISW pozoroval obě divize 20. CAA, 144. a 3. motostřeleckou divizi, které v posledních několika měsících operovaly v oblasti Kreminny, a nemohl potvrdit, která divize byla zasažena ukrajinskými silami.

"Jeden milblogger[vojenský blogger] vyslovil domněnku, že údajný úder ukrajinských HIMARSimars zabil asi 100 ruských příslušníků a dalších 100 zranil, ačkoli ISW nezaznamenala žádné vizuální potvrzení úderu ani jeho následků


- Šéf jaderného dozoru OSN ve čtvrtek navštívil největší evropskou atomovou elektrárnu na jihu Ukrajiny, kde se na začátku měsíce protrhla přehrada Kachovka.

Návštěvu oznámila ukrajinská národní společnost pro jadernou energii Energoatom v příspěvku na Telegramu.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Mariano Grossi se v úterý v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, aby s ním projednal obavy týkající se Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny.

MAAE opakovaně vyjádřila znepokojení nad tímto zařízením, které se opakovaně dostalo do křížové palby od února 2022, kdy Rusko zahájilo válku proti Ukrajině a krátce poté zařízení obsadilo.

Minulý týden přibylo nové znepokojení v souvislosti se zničením přehrady Kachovka v Ruskem částečně okupované Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Přehrada, která se nachází dále po proudu řeky Dněpr, pomáhala udržovat vodu v nádrži, která chladí reaktory elektrárny.

Šest reaktorů elektrárny je již několik měsíců odstaveno, ale elektrárna stále potřebuje energii a kvalifikovaný personál, aby mohla obsluhovat klíčové chladicí systémy a další bezpečnostní prvky.


- Ruská jaderná rétorika je "bezohledná a nebezpečná", prohlásil generální tajemník NATO

V projevu v Bruselu na zasedání ministrů obrany NATO Jens Stoltenberg uvedl, že chování Ruska je "součástí vzorce", na který NATO reaguje.

Dodal, že "pokud chceme spravedlivý a trvalý mír", musí NATO pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny.

Uvedl, že očekává, že vedoucí představitelé NATO rozšíří své závazky týkající se výdajů na obranu, ale že neočekává, že by se na tom dohodli před summitem NATO ve Vilniusu příští měsíc.


- Americký ministr obrany Lloyd Austin na Twitteru z bruselského sídla NATO přislíbil pokračující podporu Ukrajině "tak dlouho, jak bude třeba".

 
- Oleksandra Matvijčuková, vedoucí ukrajinského Centra pro občanské svobody, sdílela fotografii "skříně s dětskými knihami" ze zaplaveného Chersonu, která připlula k pobřeží Oděsy:
 


- Prigožin: Ukrajinská armáda je nyní jednou z nejsilnějších armád na světě. "Způsobili jsme to my.":
- Ukrajina uvedla, že přes noc zachytila jednu řízenou střelu a 20 bezpilotních letounů. Podle agentury AFP však tři další rakety zasáhly "průmyslová zařízení" v Dněpropetrovské oblasti na středovýchodě Ukrajiny.

Mezitím Moskvou dosazený guvernér Krymu uvedl, že ruské síly sestřelily nad jeho územím devět bezpilotních letounů, aniž by si vyžádaly nějaké oběti.

Stalo se tak poté, co ruský prezident Vladimir Putin v úterý prohlásil, že jeho síly způsobují ukrajinským jednotkám "katastrofální" ztráty.


- Členové NATO dokončují plán na poskytnutí dlouhodobé podpory Ukrajině, ale zápasí s tím, jak nyní nejlépe zajistit její bezpečnost, dokud se nebude moci připojit k vojenské alianci, informuje agentura Reuters s odvoláním na americké a evropské představitele.

Očekává se, že plán bude schválen příští měsíc na summitu NATO ve Vilniusu.
 
- Norsko a Dánsko se dohodly, že Ukrajině věnují dalších 9 000 dělostřeleckých nábojů.


Norsko pošle granáty a Dánsko zápalnice a hnací náplně, oznámila norská vláda.

- Protržení přehrady Kachovka neovlivní prognózy ruské úrody, uvedla podle státní tiskové agentury Tass místopředsedkyně ruské vlády Viktorie Abramčenková.

 Australská vláda urychleně schválila speciální legislativu, která jí umožňuje zrušit Rusku pronájem pozemku pro nové velvyslanectví v blízkosti tamního parlamentu s odvoláním na obavy o národní bezpečnost.

Premiér Anthony Albanese slíbil, že bude jednat "rychle, aby zajistil, že se pronajaté místo nestane formální diplomatickou přítomností".

Ruská vláda podnikla právní kroky po srpnovém rozhodnutí vypovědět nájemní smlouvu na blok pozemků v hlavním městě Canbeře. Dne 31. května ruská vláda vyhrála spor u australského federálního soudu, který shledal, že výpověď je "neplatná a nemá žádný účinek".

Albanese novinářům v Canbeře řekl, že vláda "obdržela velmi jasné bezpečnostní doporučení ohledně rizika, které představuje nová ruská přítomnost tak blízko budovy parlamentu".

Australský ministr vnitra uvedl, že "hlavním problémem navrhovaného druhého ruského velvyslanectví v Canbeře je jeho umístění. Toto místo se nachází přímo v sousedství budovy parlamentu."

- Deník Wall Street Journal informuje, že Japonsko jedná o poskytnutí dělostřeleckých granátů do USA, aby posílilo zásoby pro ukrajinskou protiofenzívu proti Rusku.

Doposud Japonsko poskytlo Ukrajině pouze nesmrtící pomoc.

Zpráva tvrdí, že Tokio zvažuje dodání 155mm dělostřeleckých granátů "na základě dohody z roku 2016, která umožňuje Japonsku a USA sdílet munici v rámci jejich dlouhodobého bezpečnostního spojenectví".

Americký ministr obrany Lloyd Austin jednal počátkem tohoto měsíce v Tokiu s japonským ministrem obrany Jasukazu Hamadou. Po jednání Austin pochválil Japonsko za nesmrtící vojenskou podporu, kterou poskytlo Ukrajině, a uvedl, že další pomoc by byla vítána.

V březnu nejvyšší diplomat EU varoval, že pokud se západním zemím nepodaří dosáhnout dohody o doplnění tenčících se ukrajinských zásob munice, nastanou "potíže".

- Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ve středu prohlásil, že jeden z jeho vysokých velitelů je živý a zdravý, a odmítl zprávy, že byl na Ukrajině zabit nebo zraněn.

Velitel Adam Delimchanov stojí v čele čečenské divize ruské národní gardy a je rovněž poslancem ruského parlamentu. Je všeobecně považován za druhého nejvýše postaveného čečenského představitele po samotném Kadyrovovi.

Ruská média s odvoláním na parlamentní tiskovou službu dříve ve středu uvedla, že Delimchanov byl na Ukrajině zraněn. Následovaly zvěsti na ukrajinských sociálních sítích, že čečenský velitel byl zabit při dělostřeleckém útoku na jihu Ukrajiny.
 
- V průmyslovém komplexu Kryvého Rihu došlo ke "značným" škodám, říká starosta města

Oleksandr Vilkul, starosta města Kryvyj Rih, uvedl, že raketové údery na průmyslový komplex ve městě způsobily "značné" škody, ale dva zasažené podniky "neměly nic společného s armádou".

Vilkul uvedl, že tři rakety zasáhly v noci dva průmyslové podniky a dodal, že čtvrtá byla sestřelena protivzdušnou obranou.

"Děkuji zaměstnancům podniků, kteří po vyhlášení leteckého poplachu odešli do krytu, díky čemuž zůstali nezraněni ... Veškerá důležitá infrastruktura, veřejná doprava, sociální a zdravotnická zařízení [ve] městě fungují stabilně."

 - Oděsa je již druhý den po sobě terčem ruských úderů

Oděsa se údajně stala terčem ruských úderů v noci poté, co již ve středu brzy ráno zažila vlnu smrtících úderů.

Velení ukrajinské armády na jihu země vydalo ve čtvrtek brzy ráno prohlášení, v němž uvedlo, že Rusko útočí "bezpilotními letouny" - tedy drony - a existuje "také hrozba raketového útoku", přičemž obyvatelům doporučilo, aby se uchýlili do krytů.

Úřady později uvedly, že všech 20 bezpilotních letounů, které zaútočily na jihu země, bylo zničeno silami protivzdušné obrany.

Ve středu byli při ruském raketovém útoku na Oděsu zabiti tři lidé a nejméně 13 jich bylo zraněno, uvedly ukrajinské síly.

Úřady uvedly, že protivzdušná obrana sestřelila dvě z ruských řízených střel Kalibr odpálených ve středu ráno, ale útok přesto zasáhl civilní infrastrukturu včetně obchodního centra, vzdělávací instituce, obytného komplexu, restaurací a obchodů.

Jednalo se o jeden z řady středečních útoků po celé zemi, které si vyžádaly 13 mrtvých a 24 zraněných civilistů.

Ukrajinští vojenští představitelé uvedli, že středeční útok na Oděsu byl "zřejmě zaměřen na objekty vyhledávané nepřítelem v oblasti logistické podpory obranných sil".
 
- Kryvyj Rih zasažen v noci ruskými údery

Ruské řízené střely zasáhly v noci dva průmyslové komplexy v centrálním městě Kryvyj Rih, uvedl gubernátor regionu Serhij Lysak.

Lysak uvedl, že údery způsobily značné škody, včetně přerušeného plynovodu.

"V podnicích vypukly požáry, které záchranáři již uhasili."

Při útoku byl zraněn 38letý muž, který byl hospitalizován.

Vojenští představitelé uvedli, že Rusko v noci odpálilo čtyři řízené střely. Jedna z raket byla zničena protivzdušnou obranou, ostatní zasáhly průmyslové objekty v Dněpropetrovské oblasti, kde se nachází Kryvyj Rih.


- Ukrajinské přístavní město Oděsa bylo cílem ruských náletů již druhý den po sobě.
Uživatelé na ukrajinských sociálních sítích hlásili, že slyšeli výbuchy, a velení ukrajinské armády na jihu země uvedlo, že Rusko útočí "bezpilotními letouny" a existuje také "hrozba raketového útoku".


- Ukrajina utrpěla značné ztráty a pomalu postupuje směrem k ruské hlavní obranné linii, přiznali západní představitelé v jednom z prvních hodnocení ukrajinské protiofenzívy zahájené 4. červn
a. "Je to neuvěřitelně obtížné," uvedl úředník. "Jdou proti dobře připravené linii, na jejíž přípravu měli Rusové měsíce."

- Ukrajina ve středu ohlásila postupné pokroky v protiofenzívě proti ruským silám, které náměstek ukrajinského ministra obrany označil za "nesmírně tvrdé" boje. Za poslední den postoupily ukrajinské jednotky o 200-500 metrů v různých oblastech poblíž z velké části zničeného východního města Bachmut a o 300-350 metrů směrem k jihovýchodnímu městu Záporoží, uvedla Hanna Maliar.

- Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO, uvedl, že členové aliance musí zajistit, aby Ukrajina nadále dostávala dostatek zbraní k pokračování protiofenzívy proti Rusku
. "Je ještě brzy a nevíme, zda to bude bod obratu," řekl.

- Šéf jaderné sekce OSN Rafael Grossi ve středu z bezpečnostních důvodů odložil cestu do Ruskem ovládané Záporožské jaderné elektrárny,
protože na jihu Ukrajiny zuřily těžké boje. Ruské tiskové agentury citovaly vysokého představitele ruského jaderného průmyslu, podle něhož Grossi elektrárnu pravděpodobně navštíví ve čtvrtek.

- Ruský prezident Vladimir Putin se zřejmě postavil na stranu svých vrchních vojenských velitelů, když vyzval k tomu, aby ruské "dobrovolnické oddíly" bojující na Ukrajině přešly pod přímou kontrolu ministerstva obrany. Příkaz z Moskvy byl považován za pokus zkrotit žoldnéřskou skupinu Wagner a jejího vůdce Jevgenije Prigožina tím, že je začlení do armády.

- Západní mikročipy a další komponenty pocházející převážně z Číny se používají k výrobě ruských křižujících a balistických raket, které jsou odpalovány na Ukrajinu, uvedl Kyjev v prezentaci připravené pro členy G7 tento týden.  Dokument vyzývá přední světové ekonomiky k dalšímu zpřísnění kontroly vývozu.

- Bývalá vedoucí kampaně vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného byla ve středu odsouzena k sedmi letům a šesti měsícům vězení za "vytvoření extremistické organizace", informovala agentura Reuters s odvoláním na skupinu pro ochranu práv OVD-Info. Navalného příznivci reagovali na rozsudek nad Lilií Čanyševovou s rozhořčením.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3930

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023