Obavy: Letošní rok bude zřejmě nejteplejší v historii

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut
 

První údaje ukazují, že červnové teploty dosáhly rekordních hodnot před příchodem jevu El Niño, který bude mít podle odborníků výrazný vliv na oteplování.

Globální teploty se tento měsíc zvýšily na rekordní hodnoty, což je zlověstné znamení v klimatické krizi před sílícím jevem El Niño, který by mohl potenciálně způsobit, že se rok 2023 stane nejteplejším rokem v historii.

Předběžné průměrné globální teploty naměřené v červnu jsou téměř o 1 °C vyšší než hodnoty, které byly dříve zaznamenány ve stejném měsíci od roku 1979. Ačkoli měsíc ještě není kompletní a nemusí stanovit nový červnový rekord, klimatologové tvrdí, že následuje vzorec sílícího globálního oteplování, který by mohl vést k tomu, že tento rok bude označen za nejteplejší v historii a překoná rok 2016.



 

Dlouhodobé oteplování způsobené spalováním fosilních paliv pravděpodobně dostane další impuls tepla prostřednictvím El Niña, což je přirozeně se opakující jev, kdy se části Tichého oceánu ohřívají, což obvykle způsobuje nárůst teplot po celém světě.

Minulý týden americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (Noaa) uvedl, že podmínky El Niño jsou nyní přítomny a budou "postupně sílit" až do začátku příštího roku. Michael Mann, klimatolog z Pensylvánské univerzity, uvedl, že oteplování způsobené lidskou činností bude ještě zesíleno událostí, která obvykle přidává 0,1 až 0,2 °C (0,18 až 0,36 F) k celkové globální teplotě.

"Anomálie globální povrchové teploty je nyní na rekordní úrovni nebo blízko ní a rok 2023 bude téměř jistě nejteplejším rokem v historii," uvedl Mann. "To bude pravděpodobně platit téměř pro každý rok El Niño i v budoucnu, pokud budeme pokračovat v oteplování planety spalováním fosilních paliv a znečišťováním ovzduší uhlíkem."

Mika Rantanen, finský meteorolog, uvedl, že dosavadní skokové oteplení v tomto měsíci je "mimořádné" a že je "zcela jisté", že vyústí v rekordně teplý červen.

Letošní rok již zaznamenal silné a rekordní vlny veder, které sužovaly místa od Portorika přes Sibiř až po Španělsko, zatímco úmorná vedra v Kanadě pomohla vyvolat obrovské požáry, které minulý týden zahalily oblohu nad New Yorkem a Washingtonem jedovatým kouřem.

Podle aktualizované zprávy, kterou ve středu vydala agentura Noaa, byl minulý měsíc na světě třetí nejteplejší květen za 174 let teplotních rekordů, přičemž v Severní i Jižní Americe byl zaznamenán nejteplejší květen v historii.

Noaa je ohledně vyhlídek na dosažení ročního teplotního rekordu v roce 2023 opatrnější, pravděpodobnost odhaduje na přibližně 12 %, ale uvedla, že je téměř jisté, že se rok zařadí do první desítky nejteplejších a velmi pravděpodobně bude v první pětce.

V květnu Světová meteorologická organizace varovala, že v příštích pěti letech pravděpodobně dojde k prudkému nárůstu globálních teplot, k čemuž přispěje jak El Niño, tak emise, přičemž nový rekordně horký rok bude v tomto období téměř zaručen.

Existuje také velká šance, že průměrná teplota překročí 1,5C (2,7F) oproti předindustriální době, což je klíčová hranice, na které se shodly vlády a při které se výrazně zhorší vlny veder, sucha, povodně a další dopady na klima.

Zatímco lidé pociťují horko na pevnině, v mořích dochází k ještě pozoruhodnějšímu oteplování - agentura Noaa potvrdila, že v květnu byl již druhý měsíc po sobě zaznamenán rekordní nárůst teplot na povrchu oceánů. Nadměrné teplo v oceánech, které pokrývají 70 % povrchu zeměkoule, ovlivňuje celkovou globální teplotu a také deformuje populace ryb, vyběluje korálové útesy a způsobuje zvyšování hladiny moří na pobřeží.

"Oceány se neustále oteplují, ale nyní jsme svědky rekordních teplot, což je jistě alarmující vzhledem k tomu, že očekáváme zesílení jevu El Niño," řekla Ellen Bartow-Gilliesová, klimatoložka z Noaa. "To bude mít nepochybně dopad na zbytek světa."
Grafika Guardian z dat Noaa v dubnu 2023.

Bartow-Gilliesová uvedla, že Noaa ještě nezpracovala teplotní údaje za červen, ale že se zdá, že zvýšené teplo bude tento měsíc pokračovat, i když El Niño bude hlavním faktorem až v pozdějším období roku. "Máme za sebou docela teplý začátek roku, není to bezprecedentní, ale kvůli El Niño by se mohlo oteplit ještě víc," řekla.

Bez ohledu na to, zda rok 2023 skončí jako nejteplejší v historii, vědci upozorňují, že stupňující se dopady klimatické krize jsou nyní jasně patrné a nepodaří se je zpomalit, dokud se radikálně nesníží emise skleníkových plynů.

"Bez výraznějšího snížení emisí jsou změny, které pozorujeme, jen začátkem nepříznivých dopadů, které můžeme očekávat," řekla Natalie Mahowaldová, vědkyně zabývající se atmosférou na Cornellově univerzitě. "Letošní rok a extrémní jevy, které jsme dosud zaznamenali, by měly sloužit jako varování."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3193

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023