Válka mezi Izraelem a Hamásem: Více než 15 500 Palestinců byla zabito izraelskými údery

4. 12. 2023

čas čtení 17 minut

Agentura Reuters uvádí, že v Rafáhu byl při nočním bombardování na jednom místě vyrván ze země kráter o velikosti basketbalového hřiště. Zpod hromady trosek vykukovaly bosé nohy a černé kalhoty mrtvého batolete. Muži se snažili holýma rukama odsunout kus betonu, který dítě rozdrtil.

Později s pláčem procházeli troskami, když nesli v uzlíku tělo a tělo dalšího malého dítěte zabalené do deky.

"Spali jsme a byli v bezpečí, říkali nám, že je to bezpečná oblast, Rafah a tak," řekl Salah al-Arja, majitel jednoho ze zničených domů na místě.


- V Chán Júnisu bylo mnoho z těch, kteří se v pondělí dali na útěk, již vysídleno z jiných oblastí. Abu Mohammed agentuře Reuters řekl, že je to již potřetí, co byl nucen uprchnout od doby, kdy opustil svůj domov ve městě Gaza na severu.

"Proč nás vyháněli z našich domovů, když nás tu plánovali zabít?" řekl.

V domě v Chán Júnisu, který byl přes noc zasažen, olizovaly plameny zřícené zdivo a z trosek se valil šedý dým. Vedle stála Nesrine Abdelmotyová uprostřed poničeného nábytku v pronajatém pokoji, kde žije se svou rozvedenou dcerou a dvouletým dítětem.

"Spali jsme v pět hodin ráno, když jsme ucítili, že se všechno zhroutilo, všechno se převrátilo vzhůru nohama," řekla agentuře Reuters. 

- Palestinský velvyslanec při OSN v Ženevě Ibrahim Chrajší prohlásil, že mimořádné zasedání rady Světové zdravotnické organizace (WHO) se bude zabývat především Gazou, ale také útoky na zdravotnictví na Západním břehu Jordánu.

- Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus svolal mimořádné zasedání své výkonné rady na 10. prosince poté, co obdržel žádost 14 členů rady.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví v Gaze Ašraf al-Kudra dříve řekl televizi Al-Džazíra, že "izraelská okupace úmyslně bombarduje nemocnice v Gaze, aby je vyřadila z provozu".

Obvinil Izrael, že vytváří "kruh smrti" pro zdravotníky, a uvedl, že z 35 nemocnic v Gaze je stále v provozu pouze devět.

Palestinská společnost Červeného půlměsíce oznámila, že v noci na dnešek zemřel jeden z jejích pracovníků, kterého zabil izraelský úder.

Šéfka MVČK: míra lidského utrpení v Gaze je "neúnosná".

Šéfka Mezinárodního výboru Červeného kříže při návštěvě území Gazy označil utrpení v Gaze za "nesnesitelné".

Mirjana Spoljaric Eggerová řekla:

Míra lidského utrpení je neúnosná. Je nepřijatelné, že civilisté nemají v Gaze žádné bezpečné místo, kam by mohli jít, a vzhledem k vojenskému obléhání není v současné době možná ani adekvátní humanitární reakce.

- PalTel: přerušení všech telekomunikačních služeb ve městě Gaza a na severu pásma Gazy

Telekomunikační společnost PalTel to uvedla na své stránce na Facebooku:

    S lítostí oznamujeme, že všechny telekomunikační služby (pevná linka, mobilní telefon a internet) ve městě Gaza a v severním pásmu Gazy byly přerušeny z důvodu odpojení hlavních prvků naší sítě v souvislosti s probíhající agresí. Naše technické týmy neúnavně pracují všemi dostupnými prostředky na obnovení služeb.

- Mluvčí německého ministerstva zahraničí v pondělí prohlásil, že Izrael musí nejen nařídit obyvatelům Gazy, aby se přestěhovali do bezpečí, ale také jim to umožnit, protože se obává, že by se izraelská pozemní kampaň proti Hamásu mohla rozšířit i na jih Gazy přeplněný uprchlíky, který Izrael opakovaně bombarduje ze vzduchu.

Je důležité, aby se Izrael vyhnul civilním obětem a dodržoval humanitární právo, řekl podle agentury Reuters mluvčí médiím v Berlíně a dodal, že německá vláda toto poselství předává při jednáních s izraelskými partnery.


- Další vražedná noc. 

- Hani Mahmoud připravuje reportáže pro Al-Džazíru z Chán Júnisu na jihu Gazy. Ve své poslední depeši popisuje noc na pondělí jako "velmi smrtící a krvavou noc pro Palestince".

Uvádí, že bylo zabito nejméně 35 lidí a že "nejhorší z útoků se odehrál zde v centru Chán Júnisu".

Informuje, že bylo zasaženo obchodní centrum:

Centrum se nachází v oblasti, která má být bezpečná a kam se v posledních dvou dnech od ukončení příměří uchýlily stovky lidí. Centrum bylo zcela zničeno, vyhořelo k nepoznání.

Ve východní části Chán Júnisu začala izraelská armáda postupovat s tanky a obrněnými vozidly. Rodina, která tam uvízla, se snažila evakuovat, když jejich třípatrovou budovu ostřelovaly tanky a zcela ji zničily.

- Mluvčí Unicef James Elder ve městě Chán Júnis na jihu Gazy popsal v hlasové zprávě zveřejněné na Twitteru "noc naprosto neúprosného bombardování".

"Nemohu přestat myslet na 1,8 milionu lidí zde na jihu," uvedl. "Myslím, že v průběhu noci nebylo víc než pětiminutové nebo desetiminutové období, a to jsem opravdu nespal, kdy by mi něco nepřeletělo nad hlavou nebo se nerozsvítila obloha."

Navzdory tomu, o čem jsme byli ujišťováni, útoky na jihu Gazy jsou přesně tak děsivé jako to, co zažil sever. Pro děti a matky se to zhoršuje. Na vašem hlase záleží. Musíme být součástí hnutí Zastavte válkuy proti dětem. Mlčení je spolupachatelství.
 

- Haaretz informuje, že v důsledku hrozby rodin, že své protesty vystupňují, je naplánována schůzka mezi rodinami rukojmích v Gaze a izraelským válečným kabinetem.

Daniel Lifshitz, jehož babička byla propuštěna, ale jehož dědeček se podle všeho stále nachází v Gaze, dnes na tiskové konferenci válečnému kabinetu řekl: "Vyzýváme vás, abyste se okamžitě vrátili k jednacímu stolu, a to neprodleně a za každou cenu. Vaše lhostejnost vůči nám je ostudná. Pokud nemáte zájem nás zastupovat, obrátíme se na mezinárodní subjekt, který s tím bude souhlasit. Nebudeme vás prosit. Pokud se tak nestane, budeme dnes večer od 20 hodin sedět u velitelství armády v Kirji a odtud se nehneme."


- V Nizozemsku začalo soudní jednání, které požaduje zastavení vývozu dílů stíhaček do Izraele, které by mohly být použity při útocích na Gazu.

"Stát musí okamžitě zastavit dodávky dílů F-35 do Izraele," řekla soudu právnička Liesbeth Zegveldová.

Podle ní se nizozemští celníci zeptali vlády, zda chce pokračovat ve vývozu po útocích Hamásu ze 7. října, které vyvolaly izraelsko-hamaskou válku.

"Varování, že stíhačky mohou přispět k vážnému porušení válečného práva, pro stát nepřevažuje nad jeho ekonomickými zájmy a diplomatickou reputací," uvedla podle agentury Associated Press.

Vládní právník Reimer Veldhuis vyzval samosoudce, aby soudní příkaz zamítl, a uvedl, že i kdyby vyhověl právním argumentům právníků a vývoz zakázal, "USA by tyto součástky do Izraele dodaly z jiného místa".

Rozhodnutí se očekává do dvou týdnů.

- Dobrovolník palestinského Červeného půlměsíce byl zabit při izraelském úderu na čtvrť al-Falúdža severovýchodně od města Gazy, uvedla organizace na Twitteru

Osama Tayeh byl zabit ve svém domě, uvedl Červený půlměsíc, zatímco zaměstnanec Muhammad Abu Rukba byl při útoku zraněn.

- Izrael tvrdí, že v pásmu Gazy zasáhl 200 "teroristických cílů"

Izraelská armáda vydala aktualizovanou situační zprávu, v níž tvrdí, že "pozemní jednotky pokračují v operacích v pásmu Gazy souběžně s údery izraelského letectva na přibližně 200 teroristických cílů Hamásu".

- Téměř 400 000 Palestinců přišlo kvůli válce o práci, sděluje Mezinárodní organizace práce

Statisíce Palestinců na Západním břehu Jordánu přišly o práci nebo jim byly zmrazeny platy poté, co jim izraelské úřady po útocích ze 7. října zrušily pracovní povolení a zavedly přísná omezení na přechodech.


- Ministerstvo zdravotnictví Gazy: 15 523 zabitých Palestinců, 41 316 zraněných

Více než 15 500 Palestinců bylo za poslední dva měsíce zabito izraelskými údery, oznámilo v neděli ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Podle mluvčího ministerstva Ašrafa al-Kudry 70 % zabitých Palestinců tvořily ženy a děti, informovala agentura France-Presse. Dodal, že 41 316 osob bylo zraněno.

"Během uplynulých hodin bylo ze sutin vytaženo a do nemocnic převezeno  316 mrtvých a 664 zraněných, mnoho dalších je však stále pod sutinami," dodal al-Qudra.


- "Obyvatelé Gazy začnou brzy umírat na nemoci i na izraelské bombardování," uvedla v neděli UNRWA.


"Lidé přišli o všechno a všechno potřebují," dodala agentura OSN pro palestinské uprchlíky.

Izraelské údery narušily zdravotnická zařízení, vodovodní a kanalizační systémy, což podle varování Světové zdravotnické organizace (WHO) zvýší riziko šíření nemocí.

"Situace je obzvláště znepokojivá pro téměř 1,5 milionu vysídlených osob v celé Gaze, zejména pro ty, kteří žijí v silně přeplněných přístřešcích se špatným přístupem k hygienickým zařízením a nezávadné vodě, což zvyšuje riziko přenosu infekčních chorob," uvedla WHO minulý měsíc.

ministerstva Ašrafa al-Kudry 70 % zabitých Palestinců tvořily ženy a děti, informovala agentura France-Presse. Dodal, že 41 316 osob bylo zraněno.

"Během uplynulých hodin bylo ze sutin vytaženo a do nemocnic převezeno pouze 316 mrtvých a 664 zraněných, mnoho dalších je však stále pod sutinami," dodal al-Qudra.


- Katarský premiér a jeho ministr zahraničí v neděli přijali telefonát amerického ministra zahraničí, v němž jednali o "prostředcích deeskalace a příměří" v probíhající válce mezi Izraelem a Hamásem.


V prohlášení, které v neděli vydalo katarské ministerstvo zahraničí, se uvádí:


    "Jeho Excelence. předseda vlády a ministr zahraničních věcí šejk Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani přijal v neděli telefonát od Jeho Excelence. ministra zahraničí Spojených států amerických Antonyho Blinkena.

    Jeho Excelence potvrdila, že Katarský stát je odhodlán spolu se svými zprostředkovatelskými partnery pokračovat v úsilí o návrat klidu, a zdůraznila, že pokračující bombardování pásma Gazy po skončení pauzy komplikuje zprostředkovatelské úsilí a zhoršuje humanitární katastrofu v pásmu."

- Izraelské síly v neděli ostřelovaly dva sanitní vozy v oblasti Falúdža na severu Gazy a zranily dva zdravotníky a doprovodnou zraněnou osobu, uvedla Palestinská společnost Červeného půlměsíce.



- Izraelské bombardování jižní části Gazy je "nejhorším bombardováním v současné době", uvedl v neděli mluvčí Unicefu James Elder.

"Vidím obrovské ztráty na životech. Máme poslední varování, abychom zachránili děti; a naše kolektivní svědomí," dodal.
- Podle představitele americké obrany, který hovořil s deníkem Washington Post, sestřelila americká válečná loď v Rudém moři nejméně dva bezpilotní letouny

Ten uvedl, že podle prvních odhadů nejméně jeden z dronů pocházel z oblasti kontrolované Hútíi v Jemenu.

Podle úředníka vyslalo komerční plavidlo Unity Explorer nouzové volání na USS Carney. Zatímco se USS Carney nacházela v blízkosti lodi Unity Explorer, dron se k oběma lodím přiblížil a USS Carney jej sestřelila, uvedl podle Washington Post úředník.

Již dříve se dnes jemenští povstalci Hútíové přihlásili k útokům dronem a raketami na dvě izraelská plavidla v Rudém moři.

Mluvčí Izraelských obranných sil Daniel Hagari však uvedl, že obě lodě neměly žádnou spojitost s Izraelem.

- Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu Karim Khan ve videoposelství po své návštěvě Izraele a Palestiny uvedl: "Pokud Izrael nedodržuje [mezinárodní právo] nyní, neměl by si stěžovat později."

Dodal, že:

"V Gaze neexistuje žádné ospravedlnění pro to, aby lékaři museli provádět operace bez osvětlení, aby děti byly operovány bez anestetik. Představte si tu bolest...")

    Řekl jsem naprosto jasně, že je čas dodržovat zákony. Pokud se Izrael nepodřídí nyní, neměl by si stěžovat později."

- Izraelská armáda tvrdí, že rozšířila svou pozemní operaci proti  skupině Hamás na "všechny části" pásma Gazy.

 Poté, co se v minulých týdnech zaměřila na pozemní operaci v severní části Gazy, začala armáda provádět letecké údery i v jižní části Gazy. Převážná většina obyvatel Gazy uprchla na jih a hledá tam bezpečí.

V neděli pozdě večer však mluvčí izraelské armády kontradmirál Daniel Hagari uvedl, že pozemní jednotky postupují také na jih.

'Izraelská armáda pokračuje a rozšiřuje pozemní operaci proti přítomnosti Hamásu ve všech částech pásma Gazy,' řekl.

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) uvedla, že Palestinci v Gaze "podstoupili amputace bez anestezie a další tragicky přišli o život po amputaci".


V prohlášení vydaném u příležitosti Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením PRCS dodala:

Alarmující: 80 % případů u dětí mladších pěti let má za následek těžké popáleniny, které často vedou k amputaci končetin. Rostoucí počet postižení souvisí s druhy zbraní, problémy s dopravou do nemocnic a nedostatkem životně důležitých léků a potřeb.

- Izrael bude pronásledovat Hamás i v Kataru, Turecku a Libanonu, i kdyby to mělo trvat roky,
uvedl šéf izraelské domácí bezpečnostní agentury Šin Bet v nahrávce, kterou v neděli odvysílala izraelská veřejnoprávní televize Kan, píše agentura Reuters.

Nebylo jasné, kdy a komu šéf Šin Bet Ronen Bar výrok pronesl. Samotná agentura se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby uvedl, že USA vedou s Izraelem každodenní diskuse o tom, aby byl "opatrný, přesný a jednal promyšleně při zaměřování cílů".


V novém nedělním rozhovoru pro televizní stanici CBS Face the Nation Kirby odpověděl na otázku Margaret Brennanové, zda by mezi USA a Izraelem měly existovat "červené linie" ohledně jejich vojenské strategie.

Řekl: "Pokračujeme ve spolupráci s našimi izraelskými protějšky, jak řekl ministr [obrany] Lloyd Austin, abychom je přiměli k co nejopatrnějšímu, nejpřesnějšímu a nejpromyšlenějšímu cílení."


- Prokurátor Mezinárodního trestního soudu "zintenzivní" vyšetřování Izraele a Gazy



Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan po návštěvě Izraele a Palestiny prohlásil, že "zintenzivní své úsilí o pokrok ve vyšetřování" možných zločinů spáchaných Izraelem a Hamásem.

V prohlášení zveřejněném v neděli Khan uvedl, že byl svědkem "scén vypočítavé krutosti" v místech útoků Hamásu na Izrael ze 7. října.

Dodal, že:

    Útoky proti nevinným izraelským civilistům ze 7. října představují jedny z nejzávažnějších mezinárodních zločinů, které šokují svědomí lidstva, a zločiny, pro jejichž řešení byl Mezinárodní trestní soud zřízen.

    Při setkání s rodinami obětí těchto útoků jsem jasně řekl: jsme připraveni s nimi spolupracovat v rámci pokračující práce na pohnání odpovědných osob k odpovědnosti.

Khan, který rovněž navštívil Ramalláh, uvedl, že hovořil s rodinami palestinských obětí a řekl: "Nikdy nesmíme otupět vůči takovému utrpení."

Dodal, že:

    V souvislosti s Gazou a bez ohledu na pokračující porušování mezinárodního humanitárního práva ze strany Hamásu a dalších ozbrojených skupin v pásmu Gazy podléhá způsob, jakým Izrael na tyto útoky reaguje, jasným právním parametrům, kterými se řídí ozbrojený konflikt.

    Konflikt v hustě obydlených oblastech, kde jsou bojovníci údajně nezákonně usazeni mezi civilním obyvatelstvem, je ze své podstaty složitý, ale mezinárodní humanitární právo musí stále platit a izraelská armáda zná právo, které musí být použito.

Khan rovněž dodal:

    Všichni aktéři musí dodržovat mezinárodní humanitární právo. Pokud tak nečiníte, nestěžujte si, když bude můj úřad povinen jednat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2337

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2023