Každý čtyřicátý Palestinec v Gaze byl Izraelem od 7. října 2023 buď zraněn nebo zabit

7. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
Reportér, Channel 4 News, středa 6. 12. 2023, 19 hodin: Izraelská ofenzíva, natočená ze všech úhlů a ukazující všechny formy pěchoty. Rozšiřující se pozemní boje, které  jsou nyní ve třetí fázi, Izrael tvrdí, že jeho armáda čelí dosud nejprudším bojům. 

Je však těžké si představit, jak by tato válka mohla být ještě ničivější. Protože vojenští analytici říkají, že izraelské bombardování severní části Gazy zaznamenalo v tak krátké době takovou míru destrukce, která nemá v dějinách válek obdoby. Obzor na severu je nyní tvořen vrstvami trosek a tento jev se nyní začíná objevovat i v centru a na jihu.



 

Po zvuku a kouři války přichází ticho modlitby. Toto je v Dar Al Bala ve. středu Gazy. Těla přivezená do nemocnice ne k ošetření, ale k rozloučení.



A toto je přímo na jihu v Raffahu, kam někteří zranění z této nemocnice utekli ze severu v naději na bezpečí.




Generální tajemník OSN dnes řekl, že v Gaze není nikde bezpečno. Obyvatelé Gazy byli poprvé vyzváni k evakuaci 13. října. Zde koncem měsíce začala izraelská pozemní invaze, a tak lidé zamířili na jih do míst, jako je Chán Júnis, druhé největší město Gazy.


Ale druhého prosince začaly IDF dávat civilistům pokyn, aby opustili i některé z těchto oblastí, protože rozšířily své operace na celou Gazu.


Od té doby izraelská armáda několikrát aktualizovala své evakuační rozkazy a lidem řekla, aby se vydali na západ nebo směrem k Raffě. Podle OSN však nyní statisíce lidí nemají kam jít, protože kryty jsou plné.



Od začátku války jich bylo vysídleno již téměř 85 %. Počet mrtvých je podle jejího úřadu pro hromadné sdělovací prostředky nejméně 16 000, z toho 12 000 žen a dětí, a více než 43 000 bylo zraněno. Více než každý čtyřicátý obyvatel Gazy byl tedy buď zabit, nebo zraněn v této válce.



Kde se v této statistice nachází vaše rodina, je strašlivé hledání. Tato mladá dívka Saba hledá svého otce v nemocnici v Cháhn Junis, škola, ve které hledala útočiště, byla zasažena leteckým úderem. Zhroutí se, přesto přijde dobrá zpráva. Ona a její dva sourozenci našli svého otce. Je na nosítkách a má zraněnou nohu, ale přežije. Ano, i to přináší jen další slzy.


OSN uvedla, že kvůli bombardování na jihu Gazy zde brzy nebude moci nabízet humanitární pomoc, pokud boje neskončí s tím, že tlak na Izrael, aby minimalizoval civilní oběti, roste, Benjamin Netanjahu kritizoval ty, kteří nedokázali uznat a odsoudit   sexuální zneužívánížen  ze strany bojovníků Hamásu:


"Říkám organizacím na ochranu práv žen, organizacím na ochranu lidských práv. Slyšeli jste o znásilnění. izraelských žen. Strašná zvěrstva, sexuální mrzačení. Kde sakra jste?"


Izraelská policie zveřejnila záběry anonymních očitých svědků, kteří hovoří o tvrzeních o znásilnění žen bojovníky Hamásu. OSN uvedla, že to musí být vyšetřeno a že požádala Izrael o přístup k jejich informacím, ale zatím nedostala odpověď.


S hněvem a obviněními na obou stranách válka pokračuje, stejně jako masové vysídlování Palestinců, starých i mladých, kteří jsou nyní vytlačeni na okraj Gazy jen kilometr od egyptské hranice. Zdánlivě poslední kousek bezpečí na tomto válkou zničeném pásmu země.

0
Vytisknout
2357

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2023