Edward Luttwak neuvádí všechna relevantní fakta

15. 12. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V článku, v němž Edward Luttwak kritizuje deník New York Times za jeho "neporozumění" situaci izraelské armády, která je podle něho jen mobilizována ad hoc, chybějí podstatná fakta.

Luttwak pomíjí skutečnost, že před útokem Hamásu ze 7. října 2023 se izraelský premiér Netanjahu, ultrapravičák a obdivovatel Donalda Trumpa, snažil ochromit izraelskou demokracii tzv. "reformou" izraelského soudnictví, tedy odebráním práva izraelského Nejvyššího soudu blokovat rozhodnutí vlády.

Proti těmto protidemokratickým pokusům Netanjahuovy ultrapravicové vlády se konaly obrovské demonstrace. Aktivní roli v nich hráli i příslušníci armády a izraelské rozvědky.

Důsledkem toho bylo, že když izraelská rozvědka informovala Netanjahua o přípravách Hamásu na útok ze 7. října, Netanjahu se odmítl tímto varováním zabývat a nejednal s vojenskými a výzvědnými odborníky, protože jim nedůvěřoval v důsledku jejich kritiky jeho vlády.

Na rozdíl od toho, co píše Luttwak, izraelská armáda mobilizována byla. Její jednotky byly vyslány na na západní břeh Jordánu na podporu útoků izraelských osadníků proti tamějšímu palestinskému obyvatelstvu. Proto nebyly k dispozici na hranici s Gazou.

1
Vytisknout
1918

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2023