Americké listy: Soros říká, že Trumpovo vítězství je hotová věc

20. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
 

Americký web ekonomického zpravodajského kabelového kanálu CNBC informoval o tom, že Trumpovo vítězství ve druhém funkčním období v Bílém domě bylo tento týden horkým tématem na setkání politických a obchodních lídrů ve Švýcarsku. Navzdory Trumpovy litanie právních problémů, mnoho amerických podnikatelů si stále myslí, že Trump porazí prezidenta Joea Bidena, pokud se oba utkají v roce 2024. Článek připomíná, že "Trump čelí 91 obviněním z trestných činů v mnoha trestních kauzách týkajících se jeho pokusů zvrátit porážku ve volbách v roce 2020, špatného nakládání s tajnými dokumenty a plateb za mlčení pornoherečce."

 
Alex Soros, který nyní vede nadaci Open Society Foundations svého otce (George Sorose), uvedl v pátek na panelu Světového ekonomického fóra, že "pro ty v Davosu je Donald Trump již prezidentem",  . Pak ale dodal s ironií: "To je dobře, protože davoský konsensus se vždycky mýlí".

"Donald Trump vlastní Republikánskou stranu. Jsme v něčem, čemu rád říkám Trumpův cyklus, protože si myslím, že i když prohraje tyto volby, bude republikánským kandidátem i v roce 2028 a možná i 2032," řekl Soros a vyvolal vlnu smíchu mezi účastníky.

"Jaká je pro něj cesta ven? Buď skončí ve vězení, nebo u moci, neodjede někam na pláž a neodejde do důchodu."

Většina průzkumů v posledních měsících dávala Trumpovi v klíčových státech náskok před Bidenem, ačkoli čísla zveřejněná minulý týden společností Redfield & Wilton Strategies ve spolupráci s deníkem The Telegraph ukázala, že tento náskok se snižuje v Arizoně, Georgii, Severní Karolíně a Pensylvánii.

Soros trval na tom, že současný prezident má stále "docela dobrou situaci", a doufá že si Biden udrží Arizonu a Georgii, kde je podle něj  značka "extremismu" prosazovaná Trumpem a jeho spojenci považována  mnoha voliči za "skutečně toxickou".

"Ale ve skutečnosti, pokud se chcete podívat na jeden stát, který skutečně otestuje, jak volby dopadnou, je to Wisconsin, protože pokud Biden dokáže vyhrát Wisconsin, mělo by to znamenat, že vyhrál ui Pensylvánii a Michigan," dodal Soros.

"Biden má vlastně v polarizovaném volebním prostředí zvláštní výhodu, která spočívá v tom, že nepolarizuje", uzavírá článek.

I když to na první pohled vypadá, že Trump nad Bidenem snadno zvítězí, troufám si předpovědět, že tomu tak nebude. Důvody jsou prosté: za prvé, Biden dostal při posledních volbách o 7 milionů hlasů více než Trump. Lidé nutně nevolili Bidena, většina volila toho, kdo mohl proti Trumpovi vyhrát. Těchto 7 milionů lidí se neproměnilo ve voliče Trumpa. Naopak, přidají se k nim ti, kteří už mají dost Trumpových extremistických projevů a chaosu, který provází každý jeho krok.

Když se podíváme na jeho vítězství při nominaci v Iowě, měli bychom se zaměřit na skutečnost, že téměř 50 procent republikánských voličů v těchto volbách, kteří vybírali, kdo by měl být kandidátem jejich strany, pro něj nehlasovalo. I kdyby se někteří z těch, kteří volili Rona DeSantise nebo Nicki Haleyovou, rozhodli ve skutečných volbách hlasovat pro Trumpa, můžeme předpokládat, že mnozí z nich tak neučiní. Pokud se rozhodli pro jiného kandidáta, je to proto, že jim vadí Trumpovy neustálé potíže. 

Dalším prvkem pro tuto kalkulaci je, že krajně pravicový populismus zasáhl velkou část starší populace. A můžeme počítat s tím, že mnoho z nich již zemřelo. Přidat poměrně dost Trumpových voličů, kteří zemřeli na covid, protože se nenechali očkovat. Dále přidejme ženy, které chtějí vrátit právo na potrat, a mladé lidi z generace Z, kteří jsou silně proekologicky orientovaní, a komunitu LGBTQAI+, která se za poslední 4 roky zvýšila téměř o 7 %.

Biden nevyhraje proto, že je populární, ale proto, že Trump je opravdu, ale opravdu špatný - a mlčící většina to vidí. 

2
Vytisknout
4322

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2024