Pokud jde o Ukrajinu, republikáni nemohou vyhrát. Joe Biden může posílat přebytečné zbraně, ať se to Sněmovně reprezentantů líbí, nebo ne

19. 1. 2024

čas čtení 6 minut
Proruští republikáni v americkém Kongresu už měsíce zadržují životně důležitou vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů, upozorňuje David Axe.

Sázejí na to, že spojením nového kola pomoci s bezprecedentními omezeními imigrace a azylu se jim podaří buď přimět amerického prezidenta Joea Bidena a demokratické zákonodárce, aby souhlasili s řadou nových xenofobních politik, nebo alespoň zasít politický chaos, o kterém věří, že jim prospěje v nadcházejících volbách.

Republikáni však "nevyjednávají" – nebo přesněji řečeno "nevydírají" – z pozice síly. Protože Biden má de facto veto nad jejich vetem pomoci Ukrajině. Takové, které buď ještě plně nedoceňuje, nebo, což je pravděpodobnější, si šetří pro případ nouze.

Je to klasifikace pro starší zbraně, kterou americká vláda nazývá "Excess Defense Articles" (EDA). Vláda má zákonnou pravomoc prodávat extrémně levně – nebo dokonce darovat – jakoukoli americkou vojenskou techniku, kterou americké síly již nepotřebují.

Biden jen zřídka využil své pravomoci EDA k zasílání zbraní na Ukrajinu. Místo toho se více opírá o svou samostatnou prezidentskou pravomoc posílat na Ukrajinu novější zbraně, které by jinak americké síly mohly stále používat.

Ale způsob, jakým Biden použil PDA, vyžaduje, aby Pentagon okamžitě zaplatil za náhradní zbraně pro své vlastní síly. Jsou to peníze na tyto náhrady – stejně jako na financování další zbrojní výroby pro Ukrajinu – o které Biden ve svém návrhu dodatečného financování z velké části žádá.

To vše znamená, že Biden potřebuje republikány, pokud chce pokračovat v podpoře Ukrajiny prostřednictvím své pravomoci k čerpání. Nepotřebuje republikány, pokud se místo toho uchýlí ke své autoritě EDA.

EDA by mohla být trumf, který si Biden v této eskalující politické hře šetří. Hra, ve které jsou tragicky v sázce ukrajinské životy.

Americký prezident Joe Biden byl možná optimistický, když loni na podzim navrhl federálním zákonodárcům zákon o dodatečných výdajích ve výši 106 miliard dolarů, který by financoval vojenskou pomoc Tchaj-wanu, Izraeli a – ve výši 61 miliard dolarů – Ukrajině.

Když demokraté z Bidenovy vlastní politické strany plně ovládli Kongres, schválení mohlo být rychlé. Republikáni však ve volbách do Kongresu v listopadu 2022 získali těsnou kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů USA.

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů, kteří jsou stále více pod vlivem autoritářů, včetně zdiskreditovaného bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského vůdce Vladimira Putina, odmítli financování schválit. A držíce se za ruce s kolegy republikány v americkém Senátu, spojili další pomoc Ukrajině s imigračními a hraničními "reformami".

Stručně řečeno, republikáni požadovali více zatýkání a méně imigrace přes hranice. Biden rychle signalizoval, že přijme nová omezení podél hranice, pokud to uvolní pomoc Ukrajině. Trojice amerických senátorů – jeden republikán, jeden demokrat a jeden nezávislý – začala vyjednávat o návrhu zákona o hranicích a imigraci.

Parta tří senátorů by mohla text zákona zveřejnit už tento týden. Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson – politický nováček, který podpořil Trumpovu neúspěšnou snahu zvrátit prezidentské volby v roce 2020 – však nový zákon odsoudil ještě předtím, než si ho přečetl.

"Nemyslím si, že nyní je čas na komplexní imigrační reformu, protože víme, jak je to složité," řekl Johnson, přestože byl jedním z republikánských vůdců, kteří požadovali komplexní imigrační reformu jako podmínku další pomoci Ukrajině.

Pokud nedojde k nějakému nepravděpodobnému spojenectví napříč stranami, může Johnson sám předložit návrh zákona k hlasování ve Sněmovně reprezentantů.

Zjevně netrpělivý Biden ve středu svolal Johnsona a další lídry Kongresu na schůzku za zavřenými dveřmi, jejímž hlavním tématem byla Ukrajina. Johnson se vynořil méně ostrým dojmem, než když vstoupil. "Chápeme nezbytnost financování Ukrajiny," řekl.

Nevíme, co Biden Johnsonovi řekl, ale je možné, že vysvětlil, že Biden má stále k dispozici právní nástroje pro zaslání vojenské pomoci na Ukrajinu – nástroje, které nevyžadují, aby Johnson a jeho strana cokoli udělali.

Jinými slovy, je možné, že Biden vytáhl kartu EDA – a zdůraznil Johnsonovi, že existují dva potenciální výsledky, protože širší válka Ruska na Ukrajině se blíží ke svému třetímu roku a ukrajinským jednotkám dochází zbraně.

Za prvé, Johnson a jeho republikánští kolegové mohou vyměnit novou pohraniční politiku za pomoc Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů a "vyhrát" tuto politickou hru. Nebo mohou odepřít pomoc, donutit Bidena, aby se opřel o svou autoritu EDA a nedostal nic na oplátku, jakmile začne proudit nová pomoc.

Seznam vojenského vybavení, které by Biden mohl darovat nebo levně prodat Ukrajině, je dlouhý. Prodlouží se, pokud Ukrajina bude moci čerpat finanční prostředky od svých evropských spojenců, aby mohla platit vyšší prémii za starší americké zbraně.

Seznam zahrnuje tanky, bojová vozidla, nákladní automobily, námořní hlídkové čluny a dokonce i vysloužilé stíhačky F-16. Dostatek zbraní na to, aby ukrajinské síly zůstaly v boji roky.

Existují zákony a předpisy, které se vztahují na proces převodu EDA, ale jsou... nahraditelné. Prezident může darovat staré zbraně, které nemají žádnou komerční hodnotu, ale příjemce musí zaplatit za dopravu. Zákon také omezuje celkovou roční hodnotu převodů EDA na pouhých 500 milionů dolarů.

Ale tentýž zákon striktně nenařizuje, jak vládní úředníci ocení konkrétní přebytečné zbraně. Pokud se Bidenova administrativa rozhodne, řekněme, že tank M-1A1 z 80. let – kterých jsou tisíce uskladněny v arzenálu americké armády – má hodnotu jen několika tisíc dolarů, zákonodárci nemohou udělat mnoho, aby Bidenovi zabránili poslat stovky M-1 na Ukrajinu vlaky a loděmi, které si Ukrajina pronajímá.

Pokud budou mít republikáni zdravé politické instinkty, budou hlasovat pro nadcházející senátní imigrační kompromis a uvolní pomoc Ukrajině. Pokud nebudou mít zdravé politické instinkty, další velké dávky amerických zbraní pro Ukrajinu by mohly pocházet z obrovských zásob přebytečných obranných předmětů.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2674

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2024