Musk a Assange následují Putina, Trumpa a Stalina jako kandidáty na Nobelovu cenu míru

23. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Na letošní cenu byl nominován i bývalý americký prezident Donald Trump, píše Antoaneta Roussi.

Stalo se, že Elon Musk získal nominaci na Nobelovu cenu míru.

Miliardář, majitel X a zakladatel Tesly byl vybrán jako nejlepší volba norským libertariánským poslancem Mariusem Nilsenem.

Nilsen, který svou volbu oznámil v místních novinách Agderposten, uvedl, že navrhl nominaci na Muska za jeho "neústupnou obranu dialogu, svobody projevu a možnosti vyjádřit své názory v neustále polarizovanějším světě," a dodal, že Muskovy technologické společnosti pomohly "učinit svět propojenějším a bezpečnějším místem".

Jména kandidátů na Nobelovu cenu míru jsou oficiálně zveřejněna až 50 let po jejím udělení. Nilsen však splňuje kritéria pro nominaci někoho na cenu.

Sofie Marhaugová, norská poslankyně z levicové Rudé strany, nominovala novináře Juliana Assange. Deníku Dagsbladet řekla: "Assange odhalil válečné zločiny Západu a tím přispěl k míru. Chceme-li se vyhnout válce, musíme znát pravdu o škodách, které válka přináší. Assange odhalil mučení a nelidské chování vůči válečným zajatcům. Zaslouží si cenu míru."

Americká kongresmanka Claudia Tenneyová nominovala Trumpa v lednu. Nominován byl i v předchozích letech.

Mezi další předchozí kandidáty patří ruský prezident Vladimir Putin (nominován v roce 2020), Josif Stalin (1945 a 1948) a Adolf Hitler (1939).

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1356

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2024