Izraelské síly se po dvoutýdenním útoku stáhly z nemocnice al-Šifa v Gaze

1. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Izraelská armáda tvrdí, že operace byla úspěšná, ale Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že byli zabiti pacienti a více než 100 jich zůstává v komplexu


Pamatujete, jak izraelská armáda tvrdila, že neútočí na nemocnice? Tohle zbylo z nemocnice Al Šífa:


Zanechali za sebou 400 mrtvol, některé přejeté tanky, některé uhořely zaživa v pytlích, vypálené budovy a popravené děti mladší 13 let:



Izraelské síly v pondělí oznámily, že se po dvoutýdenním nájezdu stáhly z nemocnice al-Šifa v Gaze, přičemž Palestinci popisují rozsáhlou destrukci, kterou po sobě armáda zanechala, a mrtvoly roztroušené v hlíně komplexu.

Podle Izraelských obranných sil bylo zařízení - hlavní nemocnice města Gazy před válkou - využíváno k ukrývání bojovníků Hamásu. Armáda operaci označila za jednu z nejúspěšnějších v téměř šestiměsíčním konfliktu a uvedla, že při ní byly zabity desítky bojovníků včetně vysoce postavených operativců.

Zdravotnická agentura OSN však uvedla, že při útoku zemřelo několik pacientů nemocnice a desítky jich byly ohroženy. Palestinci, kteří ze zařízení uprchli, popsali dny těžkých bojů, hromadného zatýkání a nucených pochodů kolem mrtvých lidí.

Podle prohlášení generálního ředitele Světové zdravotnické organizace Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse, zveřejněného na Twitteru v neděli v pozdních hodinách, zemřelo během vojenské operace nejméně 21 osob, přičemž v areálu stále zůstává více než 100 pacientů, z toho nejméně 28 v kritickém stavu.

"Mezi pacienty jsou čtyři děti, kterým chybí nezbytné prostředky péče - žádné pleny, sáčky na moč, voda na čištění ran," napsal Ghebreyesus. "Mnoho z nich má infikované rány a jsou dehydratovaní. Od včerejška zbývá pouze jedna láhev vody na každých 15 lidí."

Videozáznamy, které kolovaly po internetu, ukazovaly silně poškozené a ohořelé budovy, hromady hlíny, které rozhrnovaly buldozery, a pacienty na nosítkách v potemnělých chodbách, uvedla agentura Associated Press.

Admirál Daniel Hagari, mluvčí izraelské armády, uvedl, že Hamás si v nemocnici zřídil své hlavní severní velitelství, a obvinil palestinské bojovníky ze zničení, protože se prý v zařízení zabarikádovali. Hagari popřel, že by izraelské síly zranily nějaké civilisty, a uvedl, že armáda evakuovala více než 200 z odhadovaných 300 až 350 pacientů a zbytku dodala potraviny, vodu a zdravotnický materiál.

Hamás popírá, že by zařízení využíval k vojenským účelům, a obviňuje Izrael z válečných zločinů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1245

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2024