Izrael zabil dva generály íránských revolučních gard, Netanjahu zakázal vysílání Al Džazíry z Izraele

2. 4. 2024

čas čtení 7 minut


Reportér Channel 4 News Matt Frei: Írán nechce být zatažen do války s Izraelem a tak (pravděpodobně) i s USA, ale s těmito údery má člověk dojem, že Izrael zkouší rozhodnost Íránu. Možná Netanjahu vidí svou válku s Hamásem jako příležitost konečně zahájit válku i proti Íránu?



BENJAMIN NETANJAHU ZAKAZUJE AL-DŽAZÍRU

"Al-Džazíra poškodila bezpečnost Izraele, aktivně se podílela na masakru ze 7. října a podněcuje proti vojákům IDF. Je načase odstranit z naší země šofar Hamásu.

Teroristický kanál Al-Džazíra již nebude z Izraele vysílat. Hodlám okamžitě jednat v souladu s novým zákonem a činnost  této televize zastavit.

Vítám zákon prosazený ministrem komunikací Šlomo Karaiem s podporou koaličních poslanců v čele s předsedou koalice Ofirem Katzem."


- Íránské revoluční gardy sdělují, že při útoku na konzulát v Damašku byli zabiti dva jejich generálové.

V prohlášení IRGC jsou dva generálové jmenováni jako Mohammad Reza Zahedi a jeho zástupce Sardar Haji Rahimi. Letecký útok v syrském hlavním městě údajně provedl Izrael

Mezi mrtvými po izraelském útoku na íránský konzulát v Sýrii je i velitel IRGC


Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian prohlásil, že činí Izrael odpovědným za následky útoku na jeho konzulát v Damašku, uvedla agentura Reuters, kterou informovala íránská státní média.

Útok na íránský konzulát je "porušením všech mezinárodních úmluv", řekl svému syrskému protějšku v telefonickém rozhovoru, bylo uvedeno.

- USA schválí prodej stíhaček F-15 Izraeli za 18 miliard dolarů 

Podle zprávy je Bidenova administrativa blízko schválení nového velkého prodeje zbraní Izraeli v hodnotě více než 18 miliard dolarů, který bude zahrnovat až 50 stíhaček F-15 americké výroby.

Tato transakce by představovala největší zahraniční vojenský prodej USA Izraeli od začátku války v Gaze, uvedla CNN s odvoláním na své zdroje.

Očekává se, že Bidenova administrativa rovněž brzy oznámí Kongresu nový velký prodej přesně naváděné munice Izraeli, uvedla CNN.

Prodej by měl zahrnovat až 50 nových stíhaček F-15, 30 pokročilých raket vzduch-vzduch středního doletu Aim-120 a řadu společných muničních sad pro přímý útok, které mění hloupé bomby na přesně naváděné zbraně, uvedl Politico.

- Izraelská válečná letadla zničila íránský konzulát v Damašku a zabila nejméně sedm lidí, včetně vysokého velitele íránských revolučních gard Quds Force.

Izraelská válečná letadla v pondělí zničila íránský konzulát v Damašku, přičemž zahynulo nejméně sedm lidí včetně vysokého velitele jednotek Quds íránských revolučních gard (IRGC).

Íránský velvyslanec v Sýrii Hosejn Akbarí uvedl, že konzulát v syrském hlavním městě byl zasažen šesti raketami vypálenými letouny F-35, které zabily sedm osob, včetně tří vojenských pracovníků.

Akbari, který pracoval na nedalekém velvyslanectví, přislíbil, že Írán bude i nadále podporovat Palestince v Gaze a nemá strach z izraelské vlády.

V oficiálním prohlášení Sboru íránských revolučních gard (IRGC) bylo jmenováno sedm příslušníků, kteří byli při útoku na konzulát v Damašku zabiti.

Zabiti byli dva vysocí íránští velitelé:

    Mohammad Reza Zahedi: velel jednotkám sil Quds v Libanonu a Sýrii.

    Sardar Haji Rahimi: Zahediho zástupce

Při útoku bylo rovněž zabito pět íránských úředníků. Byli jmenováni:

    Hossein Aman Elahi

    Sayid Mehdi Jalalati

    Mohsen Sedaghat

    Ali Agha Babaei

    Sayid Ali Salehi Roozbahani


- Írán "odpoví na útok na konzulát v Damašku, až budeme chtít", říká velvyslanec


Íránský velvyslanec v Sýrii Hosejn Akbarí prohlásil, že Teherán "odpoví, až budeme chtít" na to, co označil za "extrémní brutalitu" útoku na íránský konzulát v Damašku.

Akbarí na sociálních sítích napsal:

    S extrémní brutalitou, v rozporu se všemi mezinárodními úmluvami, se zaměřili na místo mého pobytu a konzulární oddělení velvyslanectví Íránské islámské republiky.

- Vysocí američtí a izraelští představitelé dokončili virtuální setkání, na kterém projednali alternativní návrhy Bidenovy administrativy k izraelské vojenské invazi do města Rafáh na jihu Gazy, uvedl americký představitel.

Karine Jean-Pierre, tisková mluvčí Bílého domu, na brífinku před schůzkou uvedla, že USA daly najevo své obavy z jakékoli rozsáhlé pozemní operace v Rafáhu, posledním relativně bezpečném útočišti pro více než milion vysídlených palestinských civilistů. Novinářům řekla: "Rafah se nachází v oblasti, která je v současné době ve stavu nouze. Pokud se chystají pokročit s vojenskou operací, musíme o tom hovořit. Musíme pochopit, jak hodlají postupovat. Představitelé budou také diskutovat o "alternativních způsobech, jak jít proti Hamásu", řekla.

Dodala, že za americkou stranu povede jednání poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.


- Útok na íránský konzulát v Damašku přichází jen několik dní poté, co Izrael provedl nejsmrtonosnější údery za poslední měsíce na syrskou provincii Aleppo, při nichž zahynulo více než 40 lidí, včetně členů Hizballáhu a velkého počtu syrských vojáků.


Až 42 lidí bylo v pátek zabito při úderech, které byly podle rozporuplných zpráv označeny jako nálety a údery bezpilotních letounů a které zasáhly sklady raket libanonské militantní skupiny Hizballáh na jižním předměstí Aleppa Jibreen, nedaleko mezinárodního letiště v Aleppu, a v nedalekém městě, kde se nachází vojenské zařízení.

Podle zpráv bylo při úderech zabito nejméně 36 syrských vojáků a šest bojovníků Hizballáhu a další desítky lidí byly zraněny.


- Netanjahu slíbil, že zakáže Al-Džazíru

Izraelský parlament schválil zákon, který uděluje vysokým ministrům pravomoc vypnout zahraniční zpravodajské televize, přislíbil rychlé kroky k zastavení činnosti Al-Džazíry v zemi.

"Al-Džazíra již nebude z Izraele vysílat," napsal Netanjahu v příspěvku na Twitteru poté, co byl zákon v pondělí schválen v závěrečném čtení.

    Hodlám okamžitě jednat v souladu s novým zákonem a činnost kanálu zastavit.

- Biden "ví o zprávách o izraelském útoku na íránský konzulát

Americký prezident Joe Biden si je vědom zpráv o pondělním izraelském leteckém útoku na íránský konzulát v Damašku a "tým se tím zabývá", uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1449

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2024