Rusko: Putin požaduje snížení podílu dovozu v ekonomice na úroveň SSSR

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Hojnost dovozu, v němž Rusko po desetiletí žilo a nakupovalo spotřební zboží a technologie ze zahraničí, už nezapadá do ekonomických plánů Kremlu.

V příštích 6 letech by měl podíl dovozu v ruské ekonomice klesnout na minimum v celé novodobé historii země – 17 % HDP. Vladimir Putin dal vládě takový pokyn po svém projevu ve Federálním shromáždění, v němž oznámil balíček slibů občanům pro páté prezidentské období.

Podle materiálů na webových stránkách Kremlu Putin požaduje, aby se Rusko do roku 2030 dostalo na 4. místo na světě, pokud jde o velikost ekonomiky (z hlediska parity kupní síly), aby se zvýšil prodej do zahraničí čehokoli jiného než nejjednodušších nerostných surovin o dvě třetiny, aby se snížila míra chudoby na 7 %, aby se Rusko naučilo samostatně vyrábět high-tech zboží a zvýšilo porodnost, aby se zastavil přirozený úbytek populace, v důsledku čehož země od roku 2000 ztratila 11 milionů lidí.

Dovoz ve výši 17 % HDP je podle Světové banky úroveň posledních let Sovětského svazu. V roce 1990 to bylo 17,9 procenta a v roce 1991 kleslo na 13 procent uprostřed měnové krize, která zasáhla zchátralou sovětskou ekonomiku.

Rekordní podíl dovozu do Ruska (48,2 % HDP) byl v roce 1992, kdy vláda Jegora Gajdara otevřela hranice obchodu, aby naplnila regály obchodů a zabránila masovému hladomoru. Ve druhé polovině devadesátých let klesl objem dovozu v poměru k HDP na 24-26 % a v první polovině prvního desetiletí na 21-22 %, jak vyplývá ze statistik Světové banky.

Náhrada dovozu je zatím úspěšná u zemědělských produktů a potravin, ale u zboží s vysokou přidanou hodnotou je mnohem menší úspěch. V loňském roce bylo podle Centrální banky Ruské federace do Ruska dovezeno zboží v hodnotě 303 miliard dolarů, což je blízko rekordních maxim před anexí Krymu (318-341 miliard dolarů v letech 2011-13). Nákupy strojů a zařízení v zahraničí vzrostly o 24 %, oděvů a obuvi o 21 %.

Zmizení dovozu ještě více přiblíží ruskou ekonomiku sovětské. Tento proces již probíhá, říká Sergej Gurjev, děkan London Business School. Ruská federace podle něj v posledních letech stále více připomíná SSSR: Tehdy průmysl držely pohromadě injekce z rozpočtu, a když se zastavily, spadl do spirály hluboké recese.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1124

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2024