Podle české špionážní agentury se prokremelská média zaměřila v několika státech na volby do Evropského parlamentu

3. 4. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty
 

Česká bezpečnostní agentura BIS podrobně popsala podporu mediální platformy Hlas Evropy vybraným politikům v souvislosti s blížícími se volbami do Evropského parlamentu


Podle dokumentů české bezpečnostní služby BIS, do kterých nahlédl Deník N a další české publikace, je na prokremelské mediální platformě Hlas Evropy před volbami do Evropského parlamentu podporována řada převážně krajně pravicových politiků napříč členskými státy EU.

 

České úřady minulý týden zařadily na svůj národní sankční seznam spojence ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinsko-ruského oligarchu Viktora Medvedčuka a jeho spolupracovníka Arťoma Marčevského za jejich aktivity spojené s pražským Hlasem Evropy.  

"Podle pokynů Viktora Volodymyroviče Medvedčuka [Arťom Marchevskij] prakticky řídí Hlas Evropy v řadě členských států EU, zajišťuje financování spolupráce s novináři a touží po finanční podpoře vybraných osob z řad kandidátů do Evropského parlamentu," uvádí se v dokumentech českých bezpečnostních služeb, z nichž cituje Deník N.  

Mezi politiky prosazovanými v tomto schématu jsou například belgický separatista Filip Dewinter, kandidáti do Evropského parlamentu za německou krajně pravicovou stranu Alternative fur Deutschland Petr Bystroň a Maximilian Krah, Nizozemec Thierry Baudet, čeští exministři Cyril Svoboda a Jiří Paroubek nebo slovenský zákonodárce Erik Kaliňák z vládní levicově populistické strany Smer premiéra Roberta Fica.

Platforma Hlas Evropy je registrována v Praze a jejím oficiálním generálním ředitelem je obyvatel Varšavy Jacek January Jakubczyk. Podle BIS je však faktickým šéfem platformy Marčevskij.


"Činnost společnosti řídil Arťom Marchevskij, byl to on, kdo se zabýval obsahem, zastupoval společnost a komunikoval s evropskými politiky," citoval Deník N zdroj z Úřadu vlády ČR.

Deník N a další česká média napsaly, že BIS zdokumentovala i konkrétní politiky, kteří v rámci systému přijímali peníze, ale žádná jména nezveřejnila. Česká média později uvedla, že mezi politiky, kteří v Praze přijímali hotovostní platby, je i politik AfD českého původu Bystroň.

V rozhovoru pro české internetové zpravodajství iDnes.cz Bystroň uvedl: : "Byl jsem v Česku na konferenci, ale obvinění tajných služeb je nesmysl. Mluvil jsem pouze s novináři z tohoto webu" Hlas Evropy.

Kromě Paroubka  Hlas Evropy podpořil i dalšího bývalého českého premiéra Václava Klause, který je nyní podporovatelem české protiunijní strany SPD. Klaus a Bystroň prý byli v minulosti v pravidelném kontaktu.

Ředitel vídeňského Centra pro demokratickou integritu Anton Šechovcov na svém profilu na sociální síti LinkedIn napsal, že na seznamu evropských politiků prosazovaných Hlasem Evropy od srpna 2023 je také bývalý slovinský premiér Janez Janša, prezident Republiky srbské v Bosně Milorad Dodik, Italové Francesca Donato a Matteo Gazzini, Francouzi Patricia Chagnon, Herve Juvin a Thierry Mariani, Chorvat Ladislav Ilčić a Slováci Jan Čarnogurský a Miroslav Radačovský.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1395

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2024