Zatčení DSK - cui bono?

15. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

<= Dominique Strauss-Kahn (vlevo) a ministr financí USA Timothy Geithner na zasedání MMF v roce 2009

Na základě zatím dostupných zpráv je opravdu velmi těžké říci, jak je tomu s údajným pokusem o znásilnění, jehož se měl v sobotu 14. května dopustit šéf MMF a populární potenciální kandidát na francouzského prezidenta Dominique Strauss-Kahn. Z jedné strany platí, že francouzským elitám je obecně v soukromí povolováno mnohem více než elitám původně puritánských USA; z druhé strany je ovšem pravda, že pokus o znásilnění by byl i v Paříži považován za příliš silnou kávu. Jakkoliv ovšem přesně nevíme, co se vlastně přihodilo v hotelu Sofitel, už teď lze říci, kdo z toho bude mít v poslední instanci prospěch...

Za prvé, DSK coby šéf MMF nedávno odstartoval vlnu velice ostré kritiky rozpočtové a měnové politiky Spojených států, které jeho úřad odsoudil za neudržitelnost deficitního financování. Takto radikální kritika ze strany MMF byla některými vnímána jakožto začátek konce poválečného postavení amerického dolaru coby světové rezervní měny.

Za druhé, skandál DSK prospěje Sarkozymu. Pokud bude tento kandidát z květnových voleb 2012 vyřazen, může se politická soutěž scvrknout na duel mezi Sarkozym a pravicovou populistkou Le Penovou - a řada těch, kdo by jinak hlasovali pro DSK, může nakonec přece jen zvolit "menší zlo".

Za třetí, jak si všimla například BBC, DSK se měl v pondělí v Bruselu zúčastnit schůzky ministrů financí EU věnované sanaci Řecka a Portugalska. Jeho zatčení může vážně zkomplikovat stabilizaci financí postižených členů Unie.

Nevím, zda se Dominique Strauss-Kahn skutečně dopustil sexuálního útoku na pokojskou. Co je však jisté je fakt, že existuje velmi početná a vlivná skupina těch, kdo by si určitě přáli, aby se takového útoku dopustil, nebo aby z něj byl alespoň obviněn...

0
Vytisknout
12298

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2011