Je zcela nerealistické, aby si mohl reportér místních novin pořídit hypotéku

17. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Seriál Místo nahoře jsem sledoval. Jen na základě své zkušenosti vím, že novinářská tematika tam je pojata úplně mimo mísu. Víte, jaký plat mají novináři v regionálním tisku? Není to tak dlouho, kdy ta částka dosahovala 11 000 hrubého. Takže by si novinář Kadlec (herec O Vetchý, který se mj. v ČR jako řada dalších českých herců propůjčuje pravicové propagandě) těžko mohl dovolit takový palác. Dokonce i práce jeho neschopného nadřízeného byla asi karikována, když onen pak psal sloupky "třemi větami"...atd., píše Daniel Veselý.

Pozn. JČ: K tomu je nutno dodat, že se by zřejmě ani rodině údržbáře Lukeše nepodařilo z platu paní Lukešové, zdravotní laborantky, a nočních Lukešových přívydělků za závoznictví platit hypotéku za dům v luxusním satelitu.

Nejde o to, co je pravda, ale jaký obraz skutečnosti Česká televize svými seriály vytváří a co jimi lidem vštěpuje.

Otázka samozřejmě je, jak to potom všechno funguje v divákově mysli. Jako útěšná propaganda, anebo naopak jako protipropaganda. Jinými slovy, nechá se obrazem světa, který prezentuje Česká televize, divák ukolébat a navzdory tomu, co vidí kolem sebe, se nechá přesvědčit, že pravý obraz je ten v televizi, anebo ho naopak rozpory mezi tím, co sám vidí, a co se mu prezentuje na obrazovce, vede k tomu, že v důsledku nepřesvědčivosti určitých rysů vidění světa České televize pak iritovaně a nekriticky odmítá všechno, co mu tato instituce předkládá?

0
Vytisknout
5862

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2011