Klip Řiditel autobusu od skupiny The Tap Tap křísí tradici české umělecké demonstrace

17. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Na Facebooku jsem objevil video s tímto klipem. Je to demonstrace, která mi připomíná demonstraci v klipu Modlitba pro Martu, který byl v roce 1968 součástí seriálu Píseň pro Rudolfa III. a v níž za zpívající Martou Kubišovou během natáčení prošel téměř každý, kdo v české kultuře něco znamenal, aby tím vyjádřil podporu Pražskému jaru (tomu odpovídal i text, vycházející ze slov J. A. Komenského).

V tomto případě (skupina The Tap Tap je složena z postižených, kteří vzešli z Jedličkova ústavu a kterým v tomto klipu "přihrávají" další hvězdy populární hudby) jde o demonstraci podpory postiženým, kteří stále ještě nejsou v naší zemi chápáni jako plnohodnotní občané (režimní kořeny tohoto mentálního pokřivení jsou v klipu vyjádřeny jemným špílcem -- mladší generace možná už ani nebude vědět, proč na autobusu visí malá pěticípá hvězdička -- "socialistický člověk" byl přece zdravý a krásný, "vše ostatní" bylo internováno v uzavřených ústavech).

Námětem písně i klipu byl reálný zážitek, který se přihodil bubeníkovi skupiny Marku Valentovi.

Klip je vlastně i demonstrací uměleckou -- v době, kdy je 90% veškeré užité grafiky vyvedeno v digitální barvě plazmových obrazovek, je tento klip ručně vystříhán z papundeklu...

0
Vytisknout
9648

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2011