Mouřenín může jít...

27. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se stal lídrem ODS v komunálních volbách po velkém váhání jako zoufalý pokus beznadějně se propadající strany, která měla v Praze za předchozího primátora Pavla Béma hroznou pověst. Pražští voliči sice ODS vytrestali, a ta poprvé nevyhrála komunální volby v hlavním městě.

Leč nevytrestali ji dostatečně a politici z ODS se rozhodli uzavřít tradiční koalici s pražskou ČSSD, která překvapivě vynesla lídra ODS do primátorského křesla. ODS tedy i přes pořádný volební výprask má znovu pražského primátora. A tak této straně, jež si dala Svobodu do čela kandidátky vlastně jenom jako vějičku na voliče, postupně otrnulo a opřena pevně o bratrskou ČSSD začíná vnitřní rozbroje, v nichž se tradiční pražská ODS, zastoupena faktickým šéfem Borisem Šťastným, bouří proti svému primátorovi.

Svoboda by chtěl v ODS nějakou pevnější pozici, rád by se stal místopředsedou... ale na to mu sebejistý Šťastný vzkazuje, že by musel projít primárkami, tedy mít důvěry členů pražské ODS - na důvěře voličů v tomto ohledu naprosto nezáleží. Takže i když Svoboda zachránil ODS před úplným volebním debaklem a zmátl voliče, nezměněnou povahu strany, které takto pomohl, může nyní poznat na vlastní kůži. Možná by Šťastného a spol. nejvíce těšilo, kdyby Svoboda ztratil všechny iluze a demonstrativně odešel do jiné strany, pak by už věrné milostné pouto mezi ODS a ČSSD v Praze nerušil žádný cizí element a věci by se vrátily do starých, obvyklých kolejí.

0
Vytisknout
13738

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2011