Sýrie: Vojenská vzpoura a ztráta kontroly nad městem ukazují na slabost režimu

8. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

V úterý ještě nebyly známy podrobnosti o událostech ve městě Jisr al-Šughúr nedaleko tureckých hranic, nicméně vláda tvrdí, že zemřelo 120 příslušníků ozbrojených sil. Důvod enormních ztrát na životech přitom neuvedla.

Obyvatelé a aktivisté i televizní vystoupení vojáka, který řekl, že po bombardování rodného města přešel na stranu vzbouřenců, však signalizují, že moc prezidenta Bašára Asada je otřesena.

Podle aktivistů a obyvatel města se řada vojáků připojila k protestujícím, což vedlo ke střetům s důstojníky a příslušníky bezpečnostních agentur, při nichž byly desítky lidí usmrceny.

Obyvatelé města tvrdí, že lidé prchají k tureckým hranicím, protože se obávají odvety režimu známého nelítostným potlačováním nesouhlasu. Vláda v pondělí prohlásila, že na násilí odpoví "rozhodně".

Podle tureckých úřadů byla pětatřiceti Syřanům zraněným při střetech poskytnuta zdravotní péče v tureckých nemocnicích. Podle ministerstva zahraničí je v táboře nedaleko hranice ubytováno 224 Syřanů a úřady podnikají kroky pro případ přílivu uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6233

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2011