Prohlášení odborů:

Ke stávce nás dohnala vláda ČR

16. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Jedním z nejzákladnějších poslání odborových organizací je vyjednávání s cílem dosáhnout rozumných kompromisů. Stávku, jako krajního prostředku, české odbory v novodobé historii využívaly minimálně a jen ve výjimečných vypjatých situacích.

Takováto situace bohužel nastala nyní. Způsobila ji vláda ODS, TOP 09 a VV, která v rozporu s programovým prohlášením svými tzv. reformami ještě více prohloubí zadlužení České republiky, poškodí většinu občanů ČR a způsobí privatizaci veřejných služeb.

Odbory v rámci tripartitních jednání předložily řadu návrhů a analýz, dokumentujících rizika a negativní dopady reforem. Koalice dopravních odborových svazů a další odborové organizace opakovaně vyzvaly premiéra a vládu, aby u takto důležitých reforem byla zajištěna nutná široká společenská dohoda.

Vláda nechce vysvětlit veřejnosti, proč reformy mají být jen škrty a restrikce, nevyjádřila se k relevantním návrhům odborů a odmítla reformy schvalovat na základě širšího konsenzu.

Vláda nebojuje proti korupci a nebrání účinně neuvěřitelnému mrhání veřejnými financemi. Místo toho prosazuje důchodovou reformu prospěšnou pouze pro soukromé penzijní fondy se záměrem devalvovat průběžný důchodový systém.

Odchod do důchodu v 70 letech je hazardem se zdravím lidí a výsměchem zaměstnanců v náročných profesích.

Zvyšování plateb od pacientů při jakékoliv absenci opatření zamezujících plýtvání vydává za zdravotnickou reformu. Nesmyslné rušení zaměstnaneckých benefitů bude mít silné negativní sociální a ekonomické dopady.

Koalice dopravních odborových svazů vyčerpala všechny možnosti vyjednávání a na protest proti nespravedlivým, zákeřným reformám poškozujícím většinu občanů ČR vyhlašuje stávku v dopravě, která se uskuteční 13. června 2011.

Omlouváme se všem občanům ČR, kterým naše stávka způsobí nepříjemnosti a komplikace!

Vyzýváme veřejnost ČR k co největšímu pochopení a k co nejširší podpoře našich akcí!

Zabraňme společně devastaci života většiny obyvatel ČR.

Občané, stávkujeme i za vás!!!

0
Vytisknout
10605

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2011