Cílené ohlupování obyvatelstva

29. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nepovažuji se za novináře, možná nanejvýše za amatérského komentátora dění a za publicistu, člověka, který se snaží vidět věci jinak a v širších souvislostech. Považuji však úroveň žurnalistiky za velice důležitou pro danou společnost, pro rozvoj myšlení lidí a jejich co nejotevřenější informovanost. Proto s hrůzou sleduji projekt Fakt!, který ve spolupráci s Aktuálně.cz vytvářejí studenti brněnské žurnalistiky na Facebooku.

Jde o soubor naprostých infantilit, který občas dosahuje úrovně regionálního tisku, informujícího o mikroudálostech bez významu a myšlenkového podnětu. Není to žurnalistika, ale není to už ani zábava, je to zábava pro dětinské studenty žurnalistiky a jejich (stejně dětinské) kamarády.

Autoři jsou hodnoceni podle toho, jak dokážou experimentovat s Facebookem (např. různé formy zcela bezobsažných rozhovorů) či podle toho, kolik mají tzv. "lajkerů". Sám David Slížek z Aktuálně.cz, hlavní iniciátor projektu, nemohl odolat tiku slovních hříček bez sdělení a nazval jednu část svého čerstvého komentáře "To nejlepší na začátek".

Přemýšlet nad významem slov či vět netřeba. Je to jen sranda.

Možná by měl Slížek poslat své studenty do Blesku, kde je aspoň při ohlupování obyvatel a nadbíhání jejich nízkým pudům a tuposti třeba jisté píle a výrazné schopnosti - a taky těch, platících!, lajkerů je pak téměř milion a půl (odkaz níže), nejvíce ze všech deníků.

Komentář lídra projektu Fakt! Davida Slížka

Blesk opět vévodí čtenosti tisku

0
Vytisknout
18252

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2011