Britský bulvání deník News of the World po 168 letech skončil

10. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Velkou Británií a britskou vládou otřásá už několik týdnů skandál s mobilními telefony.

Vyšlo najevo, že britský bulvární deník News of the World bezostyšně hackersky porušoval soukromí hvězd, politiků i obyčejných občanů a odposlouchával jim mobilní telefony a četl esemesky, případně dokonce esemesky v jejich mobilech na dálku spravoval či mazal, čímž nejméně v jednom případě znemožnil policejní vyšetřování vážného případu. Šlo o případ zavražděné školačky Milly Dowlerové, jejíž mobilní telefon po jejím únosu reportéři z News of the World hackersky napadli a jeho obsah zmanipulovali.

List vlastnil svého druhu globální "Vladimír Železný", totiž australský mediální magnát Rupert Murdoch a jeho firma News International.

Skandál nabyl tak obrovských rozměrů, že Murdoch byl nyní donucen noviny zklividovat a všechny zaměstnance propustit.

Náměstek šéfa Scotland Yardu John Yates vyjádřil velké politování, že policie tento hackerský skandál nezačala řádně vyšetřovat už před dvěma lety.

Britský premiér David Cameron jmenoval loni svým šéfem pro komunikace s médii Andy Coulsona, šéfredaktora News of the World v době, kdy tento list prováděl nejskandálnější hackerské útoky.

Bývalý šéf britské liberálnědemokratické strany Paddy Ashdown varoval vládu, aby Coulsona propustila, jinak bude poškozena obrovským skandálem, až tato záležitost vyjde najevo. Což se stalo.

Několik osob, spojených s hackerským skandálem, je nyní trestně stíháno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7172

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2011