Aféra DSK: Mediální cyklón mění směr?

8. 7. 2011 / Josef Brož

čas čtení 4 minuty

Justiční fejeton pokračuje. Poslední vývoj aféry Dominiqua Strausse-Kahna (DSK), bývalého předsedy Mezinárodního měnového fondu (MMF) obviněného ze sexuálního napadení, nabral koncem minulého týdne zdánlivě nový směr. Po silných výrocích, které se objevily v polovině května, jsme mohli zaslechnout podobné i minulý pátek. Měly jen obrácenou razanci.

Převládá obecně znejistění a zmatek. Co to všechno vlastně znamená?

Americký prokurátor Cyrus Vance junior koncem minulého týdne zpochybnil hodnověrnost výpovědí muslimské pokojské, která svědčila proti DSK; ta má už nějaký čas dokonce i jméno (Nafisatou Diallo).

Bulvární New York Post v prvních dnech aféry označil obviněného DSK za "perverzního", nyní otočil, když na titulu oznámil, že pokojská byla prostě "šlapka" -- alespoň příležitostná. List New York Post vytvořil alibi pro velkou část novinářské obce, která zapomněla, že realita bývá složitější, než dva ostré výrazy bulváru. Zatímco první verze zněla efektně, co s druhou? Také zní efektně!

Faktem ovšem pouze zůstává, že DSK dosáhl svobody pohybu a jeho obhajoba žádá zproštění ze sedmi obvinění. Podařilo se ale veřejné mínění, dosud přesvědčené o jeho vině (čemuž napomohla promenáda s pouty, úniky z výpovědí pokojské a kamery v soudní síni) přesvědčit o jeho nevině, nebo jen nabídnout jinou verzi filmového scénáře? Jakmile pro změnu unikly výpovědi, které zpochybnily násilnickou verzi, dostala se prostě ke slovu i obhajoba. Chvíli to vypadalo, že prokurátor se nechá zviklat a vše odvolá...

V polovině týdne tohoto už to zdaleka tak nevypadá. Čím bude situace kolem prominentního obviněného, favorita francouzských prezidentských voleb v roce 2012, nepřehlednější, tím méně lidí tomu bude rozumět. Protože katarze se zatím nekoná. Vyšetřování může teoreticky trvat ještě čtyři měsíce.

Obě strany zatím hrají vabank. Prokurátor, který část svých záznamů nedal obhajobě k dispozici, po tomto obratu čelí útokům žaloby vedené černošským advokátem Kennethem Thompsonem, který žádá jeho hlavu. Poslední setkání obhajoby s prokurátorem bylo "konstruktivní", jak na kamery pronesl charismatický Benjamin Brafman. Což si můžete přeložit různě. Prokurátor Vance jr. má do 18. července čas, aby zahájil proces, nebo od něho upustil. Může se týkat kauzy se sedmi obviněními, ale i se třemi (například násilném zadržování a omezování svobody), když už nepůjde věřit zcela ženě, která dříve víckrát lhala (o opatrování dítěte, o svém hromadném znásilnění v Guinei -- a riskuje i deportaci zpět).

Sexuální akt se ale v nějaké podobě patrně opravdu odehrál (obžaloba mluví o "násilí", obhajoba o sexu se "svolením"), a bude záležet jenom na prokurátoru, zda bude riskovat znemožnění za chybnou kalkulaci před procesem, k němuž může stále dojít. Jakkoliv ho dnes všichni experti vylučují.

Prokurátorovy motivy mohou být různé, a jeho (znovu)zvolitelnost může hrát vážnou roli při jeho rozhodování. Úsměvy DSK a jeho ženy Anne Sinclairové zatím nejsou na místě. Také výpovědi pokojské nemusí být nutně brány pouze jako lež ve všech ohledech -- její kontakty na drogové gangy nemusejí znamenat přímé zapojení do nějakého komplotu proti DSK.

Ve Francii čelí navíc DSK čerstvě žalobě z pokusu o znásilnění od mladé spisovatelky Tristane Banonové, která tvrdí, že její žaloba -- vztahující se k údajnému činu z roku 2003 -- je založena na "materiálních důkazech". Její matka ji před podobným rozhodnutím již dříve odrazovala, nyní ji podporuje. Právě tato žaloba bude možná nakonec tím nejtěžším kalibrem na domácí scéně, kde DSK již někteří socialisté předčasně vítají -- a vidí v něm i možného kandidáta do voleb. Do 13. července, kdy je uzávěrka socialistických primárek, to už ale patrně nestihne...

Hra ještě není zdaleka u konce. A justiční fejeton pokračuje... à suivre -- to be continued.

0
Vytisknout
10498

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2011