Demonstranti v Sýrii požadují mezinárodní nátlak na Assadův režim

2. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Syrští opoziční aktivisté apelují na mezinárodní společenství, aby vyvinulo nátlak na režim prezidenta Bashara al-Assada za jeho masakrování civilního obyvatelstva.

Demonstranti požadují, aby zahraniční vlády odvolaly své velvyslance z Damašku a vyhostily syrské diplomaty ze svých hlavních měst. V neděli usmrtily v Sýrii syrské vládní jednotky více než 100 osob.

Rada bezpečnosti OSN se připravuje k zasedání v New Yorku, na němž se bude jednat o krizi v Sýrii. Bezprecedentně odsoudilo vraždění v Sýrii i Rusko a ostře ho kritizovalo i Turecko, které se Sýrii sousedí.

Rusko uvedlo, že je "vážně znepokojeno" počtem mrtvých a raněných, avšak naznačilo, že za to stejnou měrou může vláda i opozice. "Používání síly proti civilistům i státním strukturám je nepřijatelné a musí to přestat," oznámilo ruské ministerstvo zahraničí. Západní diplomaté nevědí, zda to znamená, že Rusko se nyní bude stavět kriticky proti syrské vládě.

Syrská opozice je nejednodná. Někteří její příslušníci požadují svržení prezidenta Assada, jiní stále ještě doufají, že Assad zavede demokratické reformy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5235

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2011