Indie začala vyrábět počítač za 800 Kč

6. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Indie uvedla ve středu na trh tabletový počítač za 800 Kč. Zdůraznila, že jeho prostřednictvím přijde technologie na venkov a osvobodí indické vesničany od chudoby. Počítač má název "Akaš", tedy "obloha" v hindštině, a je jedním z celé řady levných inovací, které Indie uvádí na trh.

Firma Datawind, která počítač vyvinula, ho prodává za 45 dolarů a dotace jeho cenu pro studenty a učitele sníží na 35 dolarů. Firma Datawind uvádí, že je v současnosti schopna vyrábět 100 000 počítačů měsíčně, což ovšem zdaleka nestačí, neboť Indie chce umožnit 220 milionům tamějších dětí, aby získaly přístup k internetu.

Indický ministr pro rozvoj lidských zdrojů Kapil Sibal zdůraznil, že uvedení tohoto počítače na trh je signálem pro všechny děti světa. "Tohle není jen pro nás. To je pro všechny z vás, kteří jste chudí a bezmocní. Je to pro všechny, kdo žijí na okraji společnosti."

Navzdory dynamickému technologickému průmyslu a dlouhým desetiletím rychlého hospodářského růstu žijí v Indii stále statisíce lidí bez elektřiny, nemluvě o přístupu k počítačům a k informacím, které by mohly zemědělcům umožnit zvýšit výnosy, podnikům spojit se se zákazníky či studentům studovat tak, aby se dostali na univerzitu.

Počítač Akaš má barevnou obrazovku a lze na něm psát, brouzdat po internetu a realizovat videotelefonáty. Má dva porty USB a 256 megabytů RAM. Dosud bohužel neexistuje verze, která by byla napájena slunečním zářením.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9369

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2011