Duka posunuje katolickou církev v ČR do nebezpečné oblasti

6. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Já nevěřím svým očím! Arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka posílá prezidentu Klausovi speciální děkovný dopis za jeho účast na svatováclavských bohoslužbách ve Staré Boleslavi. To je tedy výsměch všemu "halíkovskému" a otevřenému v české katolické církvi. Příští rok by mohl Duka pozvat Bátoru a jeho kamarády od neonacistů. Fascinuje mne i to, že Klaus, jehož vztahy vůči římskokatolické církvi byly dlouhodobě špatné, přijel letos na staroboleslavské slavnosti i přes své nachlazení.

Barack Obama zabíjí americké občany a nikoho to nevzrušuje

6. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je to skandální. Bílý dům prostřednictvím svého tiskového mluvčího Jaye Carneye přiznává ZDE, že nemá přímé důkazy o tom, že by muslimský klerik Anvár al-Avlakí, který se narodil v USA a který byl na příkaz prezidenta Obamy minulý týden usmrcen při náletu bezpilotního letounu v Jemenu, spáchal teroristické aktivity či pokusy o ně, jak americká vláda tvrdila. Prezident Obama zabil pravděpodobně nevinného člověka s americkým občanstvím. Při útoku byl usmrcen také vydavatel časopisu Inspire Samir Khan, taktéž rodilý Američan. To si nedovolil ani Obamův nepopulární předchůdce George W. Bush, ten "pouze" věznil, mučil a vraždil Neameričany. Domnívám se, že tato skandální událost by měla být široce diskutována v headlinech masových sdělovacích prostředků a je hanbou, že tomu tak není.

...i vzrušuje; na "řešení" už se pracuje

6. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Daniel Veselý bije na poplach. Podle něj prezident Spojených států jedná nezákonně a protiústavně a nikoho to nezajímá. Toto tvrzení ovšem tak zcela nevystihuje stav současné debaty. Harlan Ullman, předseda poradenské společnosti Killowen Group a poradce thinktanku Atlantic Council, se už celou věcí docela podrobně zabýval - ovšem asi ne ke spokojenosti Veselého, ani mojí, ani uskupení hájících lidská práva...

Channel Four News: Protesty na Wall Street jsou zřejmě špičkou ledovce

6. 10. 2011

čas čtení 3 minuty



Tři týdny už protestují Američané na Wall Street proti tomu, co považují za nezřízenou chtivost peněz podnikatelů a finančníků, informovaly včera britské Channel Four News v reportáži z New Yorku. K protestům se nyní přidali i odboráři. Reportér Matt Frei zjišťoval, proč si Američané myslí, že by arabské jaro mohlo inspirovat americký podzim.

Něco znepokojuje Wall Street, informoval Matt Frei, a nejsou to jen trhy. Je to přítomnost vetřelců na prahu. Je to tábořiště nespokojenců, v těsné blízkosti nejmocnějších světových bankéřů. Mezi demonstranty jsou lidé, které byste očekávali - a pak taky lidé, jejichž přítomnost byste tady nečekali:

"Jsem učitelka."

"Jsem vysoce postavený vědecký pracovník."

"Byl jsem dvacet let policista."

Za kuturu masovou, nepřemýšlivou a neškodnou!

6. 10. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení 8 minut

Jedna z neformulovaných konspiračních kulturních teorií poslední doby říká, že stát se snaží vymýtit politikou grantových škrtů všechna kulturní média, která mají názor (jelikož platilo a stále platí, že v literárních časopisech a knihách lze publikovat opravdu cokoliv, bez ohledu na politickou či jinou korektnost) a namísto těchto subjektů zde zřídit kulturu novou, bezobsažnou a masovou, státem finančně dobře zajištěnou a pro státní zřízení ideově neškodnou.

Že se miliony a miliardy korun ze státního rozpočtu ztrácejí v rámci podivuhodných a především pozoruhodně předražených zakázek napříč ministerstvy, to už bohužel dnes nikoho nešokuje. Obzvlášť, když se o podobných věcech dozvídáme prakticky měsíc co měsíc. Tohle s tím pravděpodobně nemá ambice se měřit, nicméně jde o kulturu a proto bych se o tom rád zmínil.

MMF varuje: Státy budou muset zrušit škrty a penězi stimulovat ekonomiku

6. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ekonomicky silnější státy v Evropě se musejí vyhnout drastickým rozpočtovým škrtům, které omezují hospodářský růst, konstatuje zpráva Mezinárodního měnového fondu.

Pokud se hospodářská situace v Británii, v Německu či ve Francii zhorší, vlády by měly "uvažovat o odložení" škrtů, protože si v současné době mohou vypůjčovat peníze za "historicky rekordně nízké" úroky.

MMF také varuje, že se nedá vyloučit, že se v roce 2012 Evropa propadne do hospodářské krize.

Varování MMF je obsaženo v jeho nejnovější stostránkové zprávě o hospodářských vyhlídkách pro Evropu.

"K prosazování škrtů na snížení deficitu nesmí docházet vytvořením rizika širokého omezení hospodářské činnosti," varuje MMF.

Pokud vznikne v Evropě hospodářská krize, státy budou muset uvažovat o zrušení politiky škrtů a o stimulaci hospodářského růstu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BBC propustí 2000 zaměstnanců

6. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

BBC se chystá propustit přibližně 2000 zaměstnanců ve snaze ušetřit 670 milionů liber ročně. Škrty mají vést podle managementu ke vzniku "menší a radikálně restrukturalizované BBC". Řediteli instituce Marku Thompsonovi se však podařilo vyhnout se úplné likvidaci nějakého z rozhlasových či televizních okruhů. Vláda požaduje dvacetiprocentní škrty v rozpočtu BBC. Vedení BBC plánuje daleko větší množství repríz na okruhu BBC2, oslabení digitálních okruhů BBC3 (pro mladé lidi) a BBC4 (intelektuální okruh), ale zachová zpravodajství a publicistiku a posílí mezinárodní zpravodajství. Udrží rozpočet intelektuální a publicistické rozhlasové stanice BBC Radio 4.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

TRAKTÉR U VOPIČKY č.4

Dobrá zpráva

6. 10. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 8 minut

Hostinec U Vopičky je nenápadné místo, skryté za rohem ve vedlejší uličce na Malé Straně, nepříliš navštěvované cizinci. Proto se v něm schází ponejvíce stálá společnost. Tvoří ji Hamánek, který pěstuje nutrie a jejich masem se většinou živí a zlé jazyky tvrdí, že jím i páchne, dále nezaměstnaný básník Šušma, prodavač ušanek z Karlovy ulice Penížek, který své chlebodárce upřímně nenávidí a raději by umrzl, než by si narazil na lysou hlavu své zboží; také zlý trafikant Olek Krákora, který by chtěl být prezidentem, ale nemůže, jelikož byl kdysi komunistou, pravidelným návštěvníkem je též Blahoslav Brejžek, který uvádí jako své zaměstnání "zástupce vedoucího mobilní hygienické jednotky", což, jak říká lidově Hamánek, znamená "závozník u hovnocucu". Blahoslav Brejžek se kdysi, chtěje se pochlubit, na pohlednici z Thajska v rychlosti podepsal Bl.Brejžek a do té doby mu přívětiví štamgasti říkají jedině Blbrejžek. Pivnici navštěvuje také invalidní důchodce Zlomeček, jenž občas tragicky podniká a často přichází někdejší zaměstnanec OPBH Churaň, který privatizoval dva domy a zřídil v nich penzión a restauraci, jež je ovšem i na něj samotného moc drahá. Jestliže ho chtějí štamgasti potěšit, nazývají ho Čuraněm anebo něžně Pátá Bé. Oblíbeným hostem je ing. Babička, jenž zpívá na Karlově mostě s harmonikou a snaží se každému vnutit svá CD. Tu a tam přichází i soukromý docent Strmoles a také šlapka Kačka, řečená Hroch, jedna z mála hostů, které jejich práce baví. Hostinskému se říká Vopička podle hospody, ale jmenuje se Novák.

paneláky

6. 10. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení < 1 minuta


když stojím na balkóně
v šestym patře
v deset večer

je trochu chladno

důchodci venčej psy
pár lidí se vrací z města -

kdybych skočil dolu
co by zbylo - -

co by zbylo
kdybych skočil
za dvacet let -

co by se změnilo kdyby
teď
někdo skočil z balkónu
v šestym patře
protějšího paneláku

rána
křik
pár rozsvícenejch oken

Z autorovy sbírky RAKOVINA, která právě vyšla a je možno si ji objednat ZDE

Steve Jobs, zakladatel firmy Apple, zemřel ve věku 56 let

6. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Miliardář Steve Jobs, spoluzakladatel firmy Apple, zemřel v Kalifornii na rakovinu slinivky břišní. V srpnu letošního roku odstoupil z vedení firmy Apple, kterou pomáhal založit r. 1976. Jobs byl jedním z průkopníků v tzv. "křemíkovém údolí" a pomohl vytvořit pověst Kalifornie jako globální centrum technologie. Založil firmu Apple spolu se svým přítelem z dětství Stevem Wozniakem a oba uvedli na trh první osobní počítač, Apple II. Z vedení firmy Apple byl po ostrém boji odstraněn r. 1985, vrátil se o 11 let později, kdy se konkurence domnívala, že nad firmou Apple už zvítězila. Následoval pozoruhodný podnikatelský comeback. Letos byla firma Apple krátce nejhodnotnějším podnikem na světě. Firma produkuje 65,2 miliard dolarů ročně. Steve Jobs je nyní oslavován jako vynikající podnikatelský a technologický guru, nikdo zatím ještě nepoukazuje na to, že to byl také brutální šéf, který dokázal přivést dospělé muže k slzám.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dopis politikům:

Zklamali jste mne

6. 10. 2011

čas čtení 3 minuty


Všem poslancům Parlamentu České republiky
Poslanecká sněmovna
Sněmovní 4
118 26 Praha 1 - Malá Strana


Všem senátorům
Senátu České republiky
Valdštejnské náměstí 17/4
118 01 Praha 1

Prezidentu České republiky
Pražský hrad
119 08 Praha 1

"Vážené" panstvo, zklamali jste mne, já jsem volič a občan tohoto státu a já vás už nechci v parlamentu, senátu ani vládě, dokonce vás nechci ani na hradě ani na krajských úřadech. To, co jste ode mne v mé dobré víře dostali, jste rukou nerozdílnou (i jinými částmi těla) pokáleli, pošlapali, poslintali, pošpinili, zaneřádili a hlavně nakazili nenávistí a zlobou, píše Jiří Bitrich.

Stipendijní pobyt pro spisovatele v Kyjevě

6. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

Institut umění, ve spolupráci s Českým Centrem Kyjev, vypisuje výběrové řízení na třítýdenní tvůrčí pobyt v oblasti literární tvorby v ukrajinském Kyjevě v období od 20. listopadu do 11. prosince 2011.

O rezidenční pobyt mohou zažádat básníci, prozaici a dramatici, kteří mají trvalý pobyt nebo pracují v České republice. Účastníkovi bude poskytnuto ubytování v hostovském pokoji ředitelky Českého centra a budou mu uhrazeny cestovní náklady na/z Ukrajiny a náklady spojené s pobytem ve výši 10 000 Kč.

Termín uzávěrky je *21. října 2011*.

Výzvu a přihlášku najdete ZDE

Indie začala vyrábět počítač za 800 Kč

6. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Indie uvedla ve středu na trh tabletový počítač za 800 Kč. Zdůraznila, že jeho prostřednictvím přijde technologie na venkov a osvobodí indické vesničany od chudoby. Počítač má název "Akaš", tedy "obloha" v hindštině, a je jedním z celé řady levných inovací, které Indie uvádí na trh.

Firma Datawind, která počítač vyvinula, ho prodává za 45 dolarů a dotace jeho cenu pro studenty a učitele sníží na 35 dolarů. Firma Datawind uvádí, že je v současnosti schopna vyrábět 100 000 počítačů měsíčně, což ovšem zdaleka nestačí, neboť Indie chce umožnit 220 milionům tamějších dětí, aby získaly přístup k internetu.

Putin žádné antické urny neobjevil, narafičili mu je doprdelističtí archeologové

6. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta



Tiskový tajemník Vladimira Putina přiznal v rozhovoru, že ruský premiér při nedávném potápění neobjevil žádné antické amfory, jak se lidem snažily namluvit ruskjé sdělovací prostředky. Šlo o potěmkinovskou akci, při níž úslužní archeologové Putinovi připravili dvě amfory, aby je na mělčině mohl lehce najít.

V rozhovoru pro Dožď TV, internetový zpravodajský a analytický server, uvedl Putinův tiskový tajemník Dmitrij Peskov, že amfory ze šestého století, které údajně Putin nalezl na mořském dně během potápěčského výletu, objevili archeologové "několik týdnů či dnů předtím". Peskov dodal: "Přirozeně, buď je tam nechali, anebo je tam dali. Je to úplně normální věc. Není to záminka pro škodolibost, a tak dále."

Šot o Putinově potápění byl odvysílán nedlouho před oznámením, že se Putin v Rusku chce opět stát prezidentem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

CHILE:

Studenti jednají s vládou o reformě školství

6. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Studentští předáci v Chile požadují zavedení univerzitního vzdělání zadarmo a znárodnění chilských měděných dolů

Začalo to před pěti měsíci jako studentské protesty, požadující radikální reformu školství. Protesty, které prosluly pod přízviskem "Chilská zima", se vyvinuly v masové hnutí, které požaduje restrukturalizaci vlády.

BRITÁNIE:

David Cameron nucen na poslední chvíli přepsat svou řeč pro stranický sjezd

6. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Konzervativní britský premiér David Cameron ve středu spěšně přepsal svůj závěrečný projev přednesený ve středu odpoledne na stranickém sjezdu Konzervativní strany v Manchesteru poté, co se Downing Street zděsila nad ranními zprávami, které informovaly o tom, že Cameron v projevu doporučí voličům, aby splatili své dluhy na osobních úvěrových kartách.

Hospodářský pokles v Británii je srovnatelný s Velkou depresí

6. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Hospodářský pokles zahájený finanční krizí, z níž se Británie dodnes jen těžko vymaňuje, přinesl propad hrubého domácího produktu (HDP) srovnatelný s 30. lety. Vyplývá z revidovaných údajů, které tento týden zveřejnila Office for National Statistic. Británie je tak mezi hospodářsky důležitými státy zemí s druhým nejhorším hospodářským poklesem, hned za Japonskem.

Pan senátor Štětina a jeho bolístky

6. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Senátor Štětina (TOP09) je jak štvaná zvěř. Je nerespektován, napadán, jde mu o život a ještě se na něm, chudákovi, vyřádil i žhář. Podle jeho slov za vším stojí BIS (Bezpečnostní informační služba). Má prý pro to dost důkazů a žádá paní předsedkyni Sněmovny o možnost slyšení před poslanci, aby zde mohl veřejně prezentovat důkazy o porušování zákonů ze strany tajné služby.

Státní moc se v ČR zásadně neomlouvá

5. 10. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

Článek v Britských listech o tom, jak se anglická policie zachovala k osobě, která si nenechala od policie vše při svém zadržení líbit a rozhodla se bojovat za svá práva, není zajímavý jen tím, že za poměrně "malý" incident, který se dotkl důstojnosti poškozené, bylo po podání civilní žaloby dosaženo finanční náhrady, nýbrž především tím, že se policie slušně omluvila. Omluva orgánu státní moci je v Česku něco nepředstavitelného.

Bouře ve sklenici justiční vody

5. 10. 2011 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Na počátku -- tedy na veřejnosti známém počátku -- všech vnitřních problémů státního zastupitelství, které zatím vyústily v jeho faktický a stále nevyřešený rozklad, bylo trestní stíhání Hámida bin Abdala Sáního, člena několikasetčlenného katarského panovnického rodu, z roku 2005.

Posránci a imitátoři

6. 10. 2011 / Jan Stern

čas čtení 14 minut

Člověk je bytost falšující. Jeho vývoj je charakterizovatelný prazvláštním a stále se opakujícím vzorcem: dříve nežli dojde k žádoucímu vývojovému kroku, pokusí se člověk o jakýsi trik, o zaplacení falešnou bankovkou, o realizaci pokroku lstí, která umožní se pokroku v podstatě vyhnout. Falsum je lidský osud. Pokus o trik je zřejmě vlastní všem lidem bez rozdílu. Skutečný psychický pokrok se pak odehraje tehdy a jen tím způsobem, že falšující strategie je přepracována, pootočena, lehce poupravena - anebo také není, a pak se falešná bankovka stane základnou psychické choroby.

Obhajoba zvrácenosti

6. 10. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Premiér Nečas obhajuje bratry Mašíny, jejich skupinu a jejich odboj. Jiří Baťa ho má za úchylného, protože "svými výroky obhajuje násilí, teror, vraždy, schvaluje loupeže a přepadání ozbrojených stanovišť ... agitka pro nacionalisty, neofašisty, stejně tak pro potenciální teroristy, vrahy a lupiče. Mají-li tito lidé důvod k nějakému, byť zvrácenému boji za ještě zvrácenější cíle, nechť jsou prosím chápáni, že na jejich straně je pravda, pochopení, ospravedlněné a opodstatněné jednání." Podobně by bylo možné chápat násilné trestné činy ve Šluknovském výběžku za předpokladu, že by se jejich pachatelé přihlásili, aspoň dodatečně, k boji za nějaký cíl.

Zlozvyk astronomických platů přichází i do ČR: Jsou to zřejmě nadlidi

Ředitel ČT dostane roční odměnu 4 400 000 Kč

5. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva ČT

Rada České televize na svém dnešním zasedání schválila manažerskou smlouvu generálního ředitele České televize Petra Dvořáka. Na jejím základě mu byla přiznána měsíční mzda ve výši 200 000 Kč hrubého a roční bonus v hodnotě desetinásobku měsíčního příjmu při splnění smlouvou předepsaných kritérií.

Nepokoje na severu a touha nadřadit se, aneb Šok z povrchnosti

5. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"A pak, služebnost zavádí příliš daleko."
Arthur Rimbaud

Martina Poliaková a Ondřej Slačálek v rozsáhlém textu nazvaném pseudotofflerovsky Šok z nerovnosti předkládají interpretaci rasových nepokojů na severu Čech, která patrně dokáže stoprocentně uklidnit každého levicového doktrináře. Golem uplácaný z dosud tekuté sociální úzkosti je oživen šémem v podobě apriorně předpokládané touhy po rovnosti, dotvarován neogramsciovskou teoretickou armaturou a následně rozstřílen a rozbombardován na cucky těžkou artilérií třídního boje a nukleárními pumami padajícími v laclauovském "řetězci ekvivalencí". Čeho však bylo vlastně dosaženo - kromě uklidňujícího pocitu, že světu nakonec přece jen rozumíme, i když mu už nerozumíme?

Jaroslav Hutka a jeho "marné volání"

5. 10. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Kdyby Jaroslav Hutka dokázal držet prst na tepu žití českého národa a nebyl v povědomí veřejnosti jen jako symbol nešťastných souvislostí spojených s jeho emigrací a podivuhodným světem disentu, kdyby alespoň občas v jeho písních zazněly opravdově témata, která lidi této země pálí a sužují, anebo kdybychom v jeho písních nalezli poezii či mimořádné hudební zážitky, tak bych pochopil, že v Britských listech budou publikovat jeho stylový dopis.

Čeští katoličtí biskupové jsou jen slouhové

4. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Čeští katoličtí biskupové ukázali v prohlášení České biskupské konference (ČBK), že to jsou jenom slouhové. ČBK měla potřebu distancovat se od prohlášení Tomáše Halíka, že Václav Klaus jako prezident ČR nemá co dělat se svými projevy u katolického oltáře. Tím se biskupové staví na stranu svého místního "šéfa" Dominika Duky, který je Klausův kamarád a který Klause k oltáři pozval (za primasování kardinála Vlka byly osobní vztahy mezi hlavou katolické církve v ČR a prezidentem Klausem mnohem napjatější).

27191

Koutek reklamní tuposti 37 -- Starý Nový Smíchov

5. 10. 2011 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Pokud plánujete obchodovat déle než rok, nikdy nepojmenovávejte svůj obchod přídavným jménem "nový". Noví přestanete být velmi záhy, a když pak navíc začnete uvažovat o změně, může se vám stát totéž, co lidojemu na pražském Smíchově. A tak se v Novém Smíchově, který je zřejmě starým Novým Smíchovem, dozvíme, že pro nás chystají nový Nový Smíchov. Co přijde, až bude potřebovat změnu i ten?

Veselá škola

5. 10. 2011 / Jan Sláma

čas čtení 17 minut

Po sametovém převratu podlehlo školství, stejně jako řada dalších zaběhaných institucí v naší zemi, tak zvané liberalizaci. Dogma, že trh nespoutaný žádnými regulativy si se vším poradí, bylo všeobecně prosazováno a hlásáno všemi troubami sdělovacích prostředků. Plánování bylo zatraceno. Můj spolužák vzpomínal na pana Dlouhého, který přišel na Státní plánovací komisi se slovy "jsem zde abych vás rozmetal a já to učiním". Zda zaniklo plánování zrušením SPK si patrně každý inteligentní člověk dokáže představit. Dnes i tak zatvrzelý jedinec jako pan ministr válečnictví prohlašuje, že bez plánování to nejde.

Nekrmte zombies: Problém s protesty proti tomu, na čem závisíte

5. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Řada čtenářů se mě ptá, co si myslím o protestech proti Wall Street. Obecně mám za to, že veřejný protest je obyčejně dobrá věc, a jsem potěšena, když vidím demonstrace za dobrou věc, jako je zodpovědnost korporací, a proti špatnostem, jako změna klimatu. Myslím že v naší zemi existuje spousta důvodů pro politický aktivismus a ten mě vždy těší. Na druhé straně, jestli si myslím, že začíná něco hlubokého a důležitého? Nevím to jistě, ale odhaduji, že nikoliv. Protesty proti Wall Street nejsou špatný nápad - ale existuje zásadní problém s pochody a demonstracemi proti něčemu, na čem jste zcela závislí, napsala Sharon Astyková.

BRITÁNIE:

Škrty v univerzitním rozpočtu povedou k útěku mozků, varoval rektor Oxford University

5. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Andrew Hamilton, rektor Oxfordské univerzity, varoval, že Británie přijde o nejlepší profesory a studenty, pokud vláda nezvýší rozpočet na výzkum. Škrty ve státním rozpočtu na vysoké školy znamenají, že Británie riskuje ztrátu nejlepších profesorů a studentů, kteří odejdou ke konkurenci v zahraničí. Hamilton poukázal na to, že zatímco státní výdaje na vysoké školství v Číně a v USA rostou, v Británii podíl HDP na vysoké školy loni poklesl z 1,3 na 1,2 procenta. Jiné vlády "zvyšují investice do vysokoškolského vzdělání, zejména na výzkum," řekl Hamilton ve svém úterním projevu.

Harvardská univerzita dostává 80 procent svých výdajů na výzkum od státu, Oxford pouze 40 procent. Čína investuje miliardy liber do vytvoření 100 nejvýznamnějších světových univerzit.

Co by dělal Keynes, kdyby nežil v době keynesiánské, aneb Úvaha hypotetická, leč inspirativní

4. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Právník Thomas Geoghegan napsal pro The Nation rozsáhlou ekonomickou analýzu, která by si zasloužila být čtena mnohem více a pozorněji než stále stejnější frustrované komentáře ekonomického nobelisty Paula Krugmana v New York Times. Text nazvaný What Would Keynes Do? (Co by dělal Keynes?) je totiž mnohem hlubší než většina mainstreamových neokeynesiánských monetaristických receptů, které vždy znají jen jedno řešení každého problému: Stimul, stimul, ještě větší stimul...

Romská kriminalita je ve srovnání s kriminalitou bílých zcela neškodná

4. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

K tomuto "Rasismus u čtenářů serveru Novinky.cz" bych jenom podotkl, že uvádění etnicity navrhl pan Kocáb z důvodů protirasistických. Zní to možná paradoxně, ale má to určitou logiku. Šlo mu o to, aby lidé nemohli při zprávách o zločincech automaticky předpokládat, že to udělali Romové. Reagoval tak nejspíše na "mačetový útok" nedávno u nás v Olomouci, kdy se mluvilo o tom, že zase "zaútočili Cikáni". Dostával jsem dokonce zákulisní informace, že to tak opravdu je. A pak se ukázalo, že útočníci byli z jiného etnika.

Pozoruhodné a velmi výmluvné se mi zdá to, že asi nikdo by nečekal, že závažnou ekonomickou kriminalitu spáchá Rom, Romům se nepřičítá ani organizovaný zločin nebo jiná vysoce závažná kriminalita, a přitom je společnost naštvaná právě na Romy a nikoli na bílé, mezi nimiž jsou ti nejhorší zločinci. Romská kriminalita je ve srovnání s kriminalitou bílých zcela neškodná.

Čtenářce BL vyplatila anglická policie odškodné 130 000 Kč za "nezákonné" zatčení

4. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Ženě, která byla podrobena "ponižující" prohlídce, při níž byla svlečena donaha, se anglická policie omluvila a vyplatila jí odškodné 4750 liber (cca 130 000 Kč). Při jejím případu jí pomohl aktivista a komik Mark Thomas, píše místní anglický list The Bournemouth Echo.

Sociální pracovnice Anna Gavenčiaková, 34, byla "protizákonně" zadržena loni v září policisty v Holdenhurst Road v Bournemouthu a pak byla podrobena prohlídce na policejní stanici v Boscombe.

31356