Je to vážné

Televizní Václav Moravec je podle Klause rozeštvávač. Vrátí se ČR k totalitě?

24. 10. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Jan Vodňanský kdysi vysvětloval, že existuje stěží postřehnutelná hranice, která znemožňuje určit, zda je někdo ještě idiot, nebo již génius.

Takový Stalin byl nohsledy považován za génia, který obsáhl všechno od vědy až po vládnutí. Tak jsme se to učili do té doby, kdy nám bylo nařízeno vytrhnout obrázek státníka z učebnic.

Od té doby, tedy až do roku 1989, nám vládli idioti. Tak se to má správně vidět. Ti nám, ve volné parafrázi Čechovy Dívčí války, nedali nic než plnou zaměstnanost, nadprůměrné zdravotnictví, dosti komplexní vzdělávací systém, cenově dostupné bydlení a ještě pár dalších věcí. K tomu utěsnili hranice a mluvili a jednali ošklivě se svými odpůrci. Rok 1968 ukázal, že by se dalo vládnout i jinak, ale s pětistrannou pomocí se vývoj obrátil jiným směrem, až nakonec v čele skončil Milouš, kterému se všichni smáli, že je opravdu idiot.

Po roce 1989 se k moci dostali dříve potlačovaní géniové s tím, že světu ukáží, jak se vládne a hospodaří. Odtěsnili hranice a potenciální odpůrce rozdělili na ty, s nimiž je výhodné mluvit, protože jejich hlasy a styky mohou být užitečné, a s těmi, které zásadově odsuzujeme. Dokud bylo co rozprodávat a finance vypadaly slušně, unikly pozornosti změny, které přinesly nezaměstnanost, zasáhly školství a zdravotnictví a vedly k státnímu dluhu. Skutečnost byla pozakrývána metály a čestnými doktoráty, které cizina dávala dvěma géniům z nejvyšších.

Se škrty přišlo vystřízlivění a géniové se pomalu začali přesouvat podle Vodňanského linie do protisměru. Tedy v očích publika. Už se jim zase smějeme, ale ten svobodný smích má poněkud trpčí příchuť než ten v předsametovém útisku.

Po geniálních myšlenkách a plánech se zem slehla -- i když ne úplně. President Klaus totiž přišel se dvěma postřehy, kterými se sám posouvá směrem ke genialitě. Řekl, že vláda jedné strany je přesně to, co naše země potřebuje. On sice řekl "jedné strany ve vládě", ale přesně to jsme tady přece měli a ty druhé strany v Národní frontě byly pro vytvoření zdání jistého stupně (socialistické) demokracie. Druhý postřeh se týká sdělovacích prostředků. Za komunistů, pomineme-li prožluklé Pražské jaro, byli potenciální rozvraceči pod kontrolou. Ve sdělovacích prostředcích se konstatovalo, nikoli diskutovalo. Nebyl žádný Václav Moravec stavící svými otázkami většinu politiků do role idiotů. Přesněji řečeno, oni si to dělají sami, ale výsledek je týž.

Zde je presidentovo objasnění toho, jak jedinec může slovně rozvracet celou společnost citováno podle tohoto zdroje

"Kdybychom neměli pana Moravce, tak vláda udělá daleko víc věcí. Pan Moravec je rozeštvávač číslo jedna v této zemi, ale mohl bych jmenovat i další podobné osoby. Vždycky, když mi říkají na různých zastupitelstvech, že se nehádají a nakonec se dohodnou. Vždy jim odpovídám, aby si do své obce posadili pana Moravce s jeho televizní kamarilou a on bude několikrát týdně dva z vás vytahovat do televize a bude vás rozeštvávat svými otázkami a já vám zaručuji, že budete stejně rozhádaní, jako se vám zdá rozhádaný parlament."

Republiku si rozvracet nedáme -- tehdy ani teď. Presidentův postřeh není, jako většina toho, co říká, zcela originální, ale to mu neubírá na síle. Když za komunistů přišli samozvanci a zaprodanci se svou Chartou 77, přišla Anticharta a bylo po ptákách. Jak daleko by Klaus chtěl jít, není zatím jisté. Možná jednou přijde s novou stranou v čele s vlastním géniem. Pak zase budou psát škrabáci ódy na vůdce a bude od nich klid. Zatím se nabízí výmluva na státní kasu a náklady na ČT. Když bude zrušena, Moravec zmizí a nebude to vypadat jako vyhazov.

Klaus má jistě pravdu v tom, že by se zastupitelé vždycky dohodli, kdyby nebyli rozeštváváni. Jenže otázka je, zda právě proto, že se vždy dohodli na všem, teď nevypadají současní politici jako idioti, kteří to vedou zu grunde.

0
Vytisknout
17494

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2011