Řecká ekonomická krize se pro děti opouštěné rodinami stává tragédií

29. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Dokonce i před krizí se Dimitris Gasparinatos jen s obtížemi staral o svých šest synů a čtyři dcery. Jeho žena Christina zápasila se zajištěním základních potřeb za svou mzdu ve výši 960 euro měsíčně a sociální dávky zhruba ve výši 460 euro vyplácené každé dva měsíce, a byla nešťastná a zoufalá.

Hluboce zadlužený pár dlužil řezníkovi, pekaři a obchodníkovi s potravinami - tedy právě těm lidem, kteří jim v malém bytě v přístavním městě Patras západně od Athén umožňovali přežít.

Rodina spala na matracích na zemi a dlužila za nájem za celé měsíce.

Když se blížily Vánoce, dvaačtyřicetiletý otec se rozhodl podat oficiální žádost, aby tři jeho synové a jedna dcera byli přijati do dětského domova.

"Krize nás zničila. Stydím se to říci, ale zašlo to do bodu, kdy si dokonce nemůžu dovolit utratit dvě eura za chleba," řekl Gasaprinatos listu Guardian. "Nepřáli jsme si rozbít rodinu, ale myslíme si, že bude pro děti snazší, jestliže čtyři z nich budou možná na dva tři roky odeslány do ústavu." "We didn't want to break up the family but we did think it would be easier for them if four of my children were sent to an institution for maybe two or three years."

Veřejnost je šokována, ale dobročinné organizace konstatují, že jde možná jen o začátek - a podobných případů bude přibývat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11163

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2011