Potvrzeno: Referendum o nezávislosti Skotska proběhne na podzim roku 2014

11. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Skotský premiér Alex Salmond řekl, že si přeje, aby referendum o nezávislosti proběhlo na podzim roku 2014. Podle něj to lidem umožní, aby přijali "dobře uvážené" rozhodnutí o budoucnosti země.

Zpráva se objevila poté, co britská vláda vyzvala svůj skotský protějšek, aby nepořádala hlasování bez jejího souhlasu a bez britského podílu na určení termínu a podmínek hlasování.

Salmond, který si osobně přeje, aby Skotsko Velkou Británii opustilo, poté potvrdil datum upřednostňované svou vládou a řekl, že pozdější datum než požadují Britové umožní schválit všechnu potřebnou legislativu a hlasování patřičně připravit.

Salmond dodal, že půjde o nejdůležitější rozhodnutí, jaké Skotsko za 300 let přijalo, takže aby vše proběhlo jak má, správné datum je podzim 2014.

Referendum je třeba podle něj "připravit ve Skotsku" a musí být schváleno parlamentem (kde má jeho strana výraznou většinu). Salmond rovněž varoval britskou vládu, aby se "nesnažila tahat za nitky za scénou".

Britský premiér Cameron varoval, že nejistota ohledně skotské budoucnosti údajně poškozuje ekonomiku země, a všechny unionistické strany - konzervativci, labouristé i liberální demokraté - vyzvaly ke konání referenda v co nejdřívějším termínu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7726

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2012