USA se připravují na izraelský útok na Írán

14. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Američtí vojenští představitelé jsou stále více znepokojeni možností, že Izrael podnikne samostatně nálety na íránská jaderná zařízení, a to navzdory jejich námitkám, protože oni si přejí dát více času sankcím. Proto začali plánovat opatření na ochranu amerických instalací v regionu pro případ konfliktu.

USA se snaží na úrovni osobní komunikace mezi špičkovými politiky získat od Izraele ujištění, že nepodnikne nic bez předchozího informování americké strany, ale obdržely pouze nezávazné odpovědi. 

Mezi plánovaná opatření pro případ, že Izrael zaútočí, patří i ochrana baghdádského velvyslanectví před odvetnými útoky šíitů. 

Spojené státy umístily v Kuvajtu 15 000 vojáků a v regionu mají dvě útočná uskupení  námořnictva, každé s jednou letadlovou lodí. 

Washington je mj. znepokojen izraelským záměrem uzavřít jaderné středisko v Dimoně oznámeným izraelskými médii. Uvažuje o možnosti, že jde o přípravu na možný íránský odvetný úder po izraelském útoku. 

Někteří představitelé amerických zpravodajských služeb si stěžují na spolupráci s Izraelci a volají po tom, aby bylo vyvinuto větší úsilí s cílem zjistit skutečné záměry tohoto amerického spojence.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
17129

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2012