Hon na nábožného vraždícího psychopata a jeho dětskou armádu v džungli

16. 1. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Duch svatý údajně přikázal Josephovi Konymu vraždit tak dlouho, dokud nevyčistí Ugandu. Vytvořil si z unášených dětí zabijáckou armádu Lord's Resistance Army, která už zajala celkem přes 65 tisíc dalších dětí. Její vražedná činnost vyhnala z domovů přes dva miliony obyvatel. Počet vrahů už byl snížen na pouhý tisíc, ale ten nadále vraždí. O tom se příliš nemluví nikde na světě.

Lord's Resistance Army (LRA) byla zpočátku v Ugandě spojena s lidem Acholi. Vznikla v 80. letech minulého století v opozici k vládě Youweriho Museveniho, který vládl od r. 1986 po nechvalně známém diktátorovi Idim Aminovi. Armáda chtěla nahradit Museveniho někým ze severu země. Nad politickým cílem brzy převládly pseudo-náboženské cíle Josepha Konyho. Ten je dnes jako předák LRA jedním z nejhorších zločinců na Zemi. Americká vláda ho má na seznamu globálních teroristů, Kony hlásá, že mu přikázal Duch svatý, aby vraždil v Ugandě tak dlouho, dokud nebude země řízena podle Desatera Božích přikázání.

V 90. letech byl vytlačen z Ugandy, takže svůj teror přenesl do okolních států. Unáší tam děti a z chlapců děla svoje vojáky kdežto z dívek prostitutky. Jak to dělá? O tom napsala do týdeníku Maclean's paní Nancy MacDonaldová: Patrick Chengo si vzpomíná, že se probudil tak, že ho nějaká ruka vytáhla z postele. Povstalci svázali k sobě provazy 10 pochytaných chlapců z malé vesnice a odvedli je do džungle za jedné červnové noci. Chengovi bylo 14 roků a na rozdíl od mladších chlapců nejen neplakal, nýbrž je uklidňoval. Nejmladšímu bylo pouze 6 roků a třásl se strachem. Poháněni bičem, putovali chlapci hluboko do lesů severní Ugandy až překročili řeku Nil do Demokratické republiky Kongo.

Chengovi se podařilo po 18 měsících uprchnout, ale návrat byl trpký. Svoje rodiče už nezastihnul naživu. On sám zapomněl číst i počítat a ostatní vesničané ho považují za vraha. Chengo trpí hrůzami ze života v džungli a chce Konyho chytit a postavit před soud za to, co udělal tisícům dalších dětí jako je on sám. O totéž prý usiluje americký prezident Barack Osama, který v překvapivé zprávě sdělil loni na podzim, že americká vláda vysílá proti Konymu kolem stovky amerických vojáků.

Před 10 roky bylo malé Grace Arachové 12 roků, když byla zajata armádou LRA a znásilněna s pistolí u hlavy. Zástupce Konyho Vincent Otti už měl osm dětských "manželek" a Grace se tedy stala devátou. Pro svou dětskou krásu byla dána k dispozici armádnímu vedení. Nejdříve chtěla jen přežít, ale potom zatoužila po pochvale a stala se z ní odvážná dobrá střelkyně - vojačka LRA. Protože se dají děti snadno zastrašit a jsou poddajné a při tom touží po pochvale, stávají se z nich odvážní vojáci. Odhaduje se, že se armáda Konyho skládá z 80% z dětí. Tím, že je armáda odtáhla velice daleko od domova, nemají děti naději na útěk. Navíc je v prvních dnech vodili únosci v kruzích, aby je zmátli. Děti, které odmítly pokračovat v pochodu, byly zastřeleny nebo postřeleny. Kulku do těla dostala i Grace. Vzpomíná si, že po bitvě u Lamogi-Amuru, kde bylo zabity dva tisíce lidí, tekla v řece červená voda.

LRA je proslulá tím, že svým obětem usekává končetiny a uřezává rty a uši, aby šířila děs a hrůzu. Lidé nemají naději na umělé protézy nohou nebo rukou. Paní Macdonaldová píše, že se může zdát divné, ale Američani nemají žádný zájem na potlačení armády Konyho. Ta by prý mohla vraždit dalších dvacet roků a destabilizovat velkou oblast, aniž by tím vzbudila zájem Američanů. Slíbený zásah ukazuje na novou Obamovu doktrinu, která se má vyhýbat velkým vojenským operacím, jaké prováděla v Íráku a dosud provádí v Afganistánu a zaměřuje se na zneškodňování jednotlivých zločinců, jak se jí to podařilo v několika případech v Pákistánu, Jemenu, Somálsku a dokonce v Mexiku.

Jenže ani vrtulníky JetRanger ani americká rozvědka nestačí. Kony operuje na území velikosti Francie - od Sudánu až po severní Kongo, tedy na území obydleném nejslabšími státy světa. Většinou tam nejsou přistávací plochy ani silnice. Kony je prý skvělý taktik, který zná tamější terén lépe než kdokoliv jiný. Je obklopen zvědy, kteří tvoří jeho systém včasné výstrahy. Chytit Konyho, který je obklopen 13-letými tělesnými strážci, protože nedůvěřuje nikomu staršímu, by znamenalo prorazit zeď tvořenou původně unesenými dětmi.

Čím více je LRA ohrožena, tím krvavěji bojuje. V létě roku 2011 vzrostl počet jejích útoků proti roku 2010 o 40%. Před třemi roky právě o Vánocích zabila LRA 800 lidí, unesla další stovky, zejména děti na hranicích severovýchodního Konga. Byla to odveta za útok spojených afrických vojenských sil, který vedla Uganda. Od té doby zavraždila LRA, která byla zatlačena do úzkých, další dva tisíce civilistů, unesla přes tři tisíce dětí a přinutila přes 44 tisíc lidí k útěku. Při tom byla armáda Konyho zredukována na méně než tisíc bojovníků a dalšího personálu z počtu 5 tisíc v r. 2003. Protože její přístup k sudánským puškám AK-47 vyschnul, začala používat paleolitických zbraní jako jsou dřevěné palice. Místo dřívějších satelitních telefonů používá běžce, aby se vyhnula prozrazení. Nyní operuje v oblasti, kde ji obyvatelstvo ani nevítá ani nechrání, nýbrž jí opovrhuje.

Paní Macdonaldová končí svou reportáž sdělením, že věrní nohsledi ani dobrý úkryt už dnes nezaručují bezpečnost mocným mužům, jak ukazuje zabití islamistického teroristy Osamy bin Ladena. Anwara al-Awlakiho, Atiyaha Abd al-Rahmana a libyjského Moammara Gadhafiho. Spoléhá na to, že americké zaměření na terč může dosáhnout úspěchu. Kupodivu není ve článku reakce na používání "paleolitických zbraní" při dalším vraždění lidí. Je neuvěřitelné, že je nemožné zneškodnit děti - jakkoliv krvežíznivé - které vraždí pomocí dřevěných palic. Zřejmě se nepohybují na území, kde by byla v hloubce ropa. V tom případě by asi došlo k ještě většímu násilí jiného druhu.

0
Vytisknout
7676

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2012