V Rumusku se konají násilné protesty proti vládním škrtům

16. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Rumunská vláda v neděli večer svolala mimořádnou schůzi, na níž se jednalo o násilných protestech, které pokračují neztečenou měrou. Demonstranti protestují proti vládním škrtům. Házeli kamením a Molotovovými koktejly na policii. Nejméně 13 osob bylo zraněno.

Více než 1000 demonstrantů se v Bukurešti střetlo s policií, která použila proti demonstrantům slzného plynu a světlic. Demonstranti zablokovali hlavní ulici v Bukurešti. Jeden muž během chaosu byl na krátkou dobu podpálen. Ministr vnitra Traian Igas svolal mimořádnou schůzi.

Otevřený dopis Českého helsinského výboru ministru vnitra:

"Vyšetřete systémové selhávání policejních struktur"

16. 1. 2012

čas čtení 4 minuty

Jan Kubice
ministr vnitra

V Praze 16. ledna. 2012
Vážený pane ministře,

dne 12. 1. 2012 publikoval server iDNES.cz článek, podle něhož byly 13. prosince minulého roku slyšet v policejní budově krajského ředitelství v Brně velmi hlasité vulgární nadávky a rány páskem, doprovázené verbálním nátlakem. Podle vyjádření náměstka jihomoravského policejního ředitele Libora Kachlíka "nešlo o ostrou akci, ale o předem ohlášené cvičení jiných složek policie, které si od nás zapůjčily speciální výslechovou místnost." S tímto vysvětlením se měla prý spokojit i policejní inspekce, která případ prošetřovala po upozornění řadových policistů. "Ačkoliv to tak z pohledu svědků této události nevypadá, k žádnému nezákonnému jednání nedošlo," sdělila mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Irácké úřady začaly zatýkat zahraniční kontraktory

16. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Irácké úřady zadržely v minulých týdnech několik set zahraničních kontraktorů, včetně mnoha Američanů pracujících pro velvyslanectví v Baghdádu. Jde o první významnou známku toho, že vláda prosazuje svou suverenitu, po odchodu významných amerických jednotek ze země.

Útok učitelky na inteligenci

16. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 11 minut

Učil jsem na základní i střední škole (gymnáziu) a učím již několik let na univerzitě. Ale špatný obrázek o českém školství jsem si udělal už jako žák a student. Čím více jsem se sám vzdělával, tím méně jsem chápal omezený obzor většiny učitelů a tím více cítím potřebu zastat se kohokoli, koho chtějí vtěsnat do svých omezených svěracích kazajek. Živě před sebou vidím učitelské fifleny, jak hovoří (pokud vůbec aspoň znají to jméno) o Goethovi, a přitom netuší, že kdyby Goethe slyšel jejich kecy, hnal by je se sprostými slovy ze svého domu, ať se již nikdy nedotknou sluchu jeho obyvatel, a zejména dětí. To, že vzdělanost vyžaduje určitou duševní a duchovní kapacitu, je ostatně v českých zemích tabu. Za "vzdělané" a "vzdělavatelné" v mašinérii školství se považují "hodní", tedy konformní. Jeden musí být jako druhý a vždy podle úrovně těch nejprůměrnějších představ.

Čína a Spojené státy: rivalové, nepřátelé, spolupracovníci?

16. 1. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 8 minut

Vztahy mezi Čínou a Spojenými státy dělají velkou starost žvanivým třídám (blogerům, médiím, politikům, mezinárodním byrokratům). Analýzy je většinou pojímají jako vztah mezi upadající supervelmocí, Spojenými státy, a "emergentní zemí" na prudkém vzestupu, Čínou. V západním světě je tento vztah obvykle definován negativně, Čína se považuje za "hrozbu". Ale hrozbu pro koho a v jakém smyslu?

POHLED DO HISTORIE:

Jak se ministerstvo průmyslu a obchodu vyhýbalo rozhovoru s novinářem

14. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Chcete se pobavit? Anebo naopak nechat zdeprimovat? V letech 1994-1995 se Jan Čulík přes čtvrt roku bezvýsledně ucházel na Ministerstvu obchodu a průmyslu o rozhovor s ministrem Vladimírem Dlouhým, kterého se chtěl zeptat na některé velmi kontroverzní otázky týkající se předání automobilky Škoda německému koncernu Volkswagen. Ministr se úspěšně rozhovoru vyhýbal po mnoho týdnů. Vydatně mu při tom pomáhali jeho tehdejší tiskový mluvčí Kamil Čermák a úřednice ministerstva. Tento půlhodinový pořad se vysílal v někdejší rozhlasové stanici Radio Alfa 9.4. 1995 a na přání posluchačů ho rozhlasová stanice opakovala v květnu 1995.

Doporučujeme k poslechu. Velmi pochybujeme, že se za posledních šestnáct let v ČR něco změnilo, pokud ano, tak asi spíš ještě k horšímu...

Kompletní záznam sběrné reportáže Jana Čulíka "Sebrané vytáčky Kamila Čermáka" z dubna 1995 je ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Problémem českých politiků je bezostyšnost

15. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nechci říci, že by v dnešních Otázkách V. Moravce mluvila Karolína Peake nějak úplně špatně, stejně tak se dal dobře poslouchat i Vojtěch Filip. Problém byl v tom, že oba mluvili o boji proti korupci a nikoli třeba o vaření guláše. Pan Filip totiž představuje stranu hesla "kdo nekrade, rozkrádá rodinu", stranu, která skrze jeho osobu kondoluje severokorejskému režimu srovnatelnému mírou teroru s nacistickým Německem (a píše, že Kim Čong il usiloval o "štěstí korejského lidu", zatímco v zemi lidé umírají na hladomor), a paní Peake je zase představitelkou strany obálkové demokracie, jejíž šedá eminence a šéf poslaneckého klubu v jedné osobě směřuje zřejmě po policejním vyšetřování k soudnímu procesu právě kvůli obvinění z uplácení poslaneckých kolegů.

K tomu: 1 660 000 odkazů, včetně videí, na hladomor v Severní Koreji ZDE

Hej, kulturní elito

16. 1. 2012 / Petr Frish

čas čtení 1 minuta

Přestaňte už s tím Odcházením, a dejte na jeviště něco, co kouše. Jako třeba hru Slované, od Tondy Kushnera. Je to o posledních dnech Sovětského svazu, ale řeší to otázky stále živé, možná "věcně živé", jako je "Proč zlo vždy nakonec triumfuje?". Hra je to krátká, ale její podtitul: "úvahy o odvěkém problému ctnosti a štěstí' je závažný.

TÉMA HAVEL:

Dluhy

16. 1. 2012 / Libor Prudký

čas čtení 10 minut

Památka Václava Havla je oslavována z nejrůznějších stran. Právem i přehnaně. Bezostyšně -- těmi, kteří mu nemohli přijít na jméno za jeho života -- i s obyčejným smutkem. Mezi tisíci lidmi, kteří vyšli do ulic v den jeho úmrtí bylo ticho, smutek a prostá lidská účast. A zamyšlení.

Myslí mi běžela řada otázek, nakonec převládla: Co Václavovi Havlovi dlužíme? A když jsem o tom přemítal dál, došel mě i její rub: co Václav Havel dluží nám?

Havel dokazuje sám, svými výroky, že byl v zahraniční politice zaujatý

16. 1. 2012 / Jiří Beránek

čas čtení 5 minut

Po zveřejnění článku Daniela Veselého "Odvrácená tvář Václava Havla" o zahraničně-politických aktivitách tohoto nedávno zesnulého státníka, bylo autorovi článku vytčeno, že mj. svá tvrzení opírá o tvrzení jiných, která však nevystavuje kritickému pohledu (souvislosti, postoje atp.) Autor údajně sbírá jen hlasy pro svůj závěr, který není výsledkem jeho analýzy, ale momentálního nápadu, či dlouhodobých iracionálních postojů.

Je nutné neustále kopat do Havlovy mrtvoly?

16. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Jedna věc je sedět za počítačem a rozumovat coby kdyby, nebo sedět v posluchárně a poslouchat tlachy profesora politologie, a něco jiného je opravdu politiku dělat. Je jasné, že Havla semlel mlýnek byrokracie, ať tak či tak, v rovině, ve které se teď nacházíme, v jakési pseude-demokracii, je holt nemožné opravdu uskutečňovat svoje vize. Havel byl dramatik, ale hlavně idealista. O svoje ideály však nikdy nepřišel. Na oficiální úrovni udělal co mohl, víc mu onen nastavený systém nedovolil. Chtěl bych vidět všechny ty remcaly, jak by svoje "lepší cíle" uskutečňovali.

Prostě a jednoduše, dokud nedojde k velmi radikální změně politického systému, a to celosvětově, těžko se budou idealisti typu Havel (ikdyž takový už se u nás těžko ukáže) opravdu moci zasadit o svoje ideály. Bohužel, i Havel musel hrát v rámci jakýchsi pravidel oné pseudo-demokracie, což se mu dozajista nelíbilo, ale na to, jaké měl spoluhráče a soupeře a na jak špinavém a nechutném musel hrát hřišti, dokázal až podivuhodný výkon.

Mezi tím, co Václav Havel říkal a co dělal, byl značný rozpor

16. 1. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Původně jsem ani neměl v úmyslu na text pana Bačkovského reagovat, jelikož nebylo v podstatě na co, ale následující reakce mě přiměly k obecné odpovědi. Autor uvedl pár ofenzivních floskulí a žádný konkrétní argument či reakci. Samozřejmě, že je třeba, abychom vážili věrohodnost toho kterého zdroje, ale celkově se mi leitmotiv mého textu zdá celkem jasný. Myslím si, že se s ním dá normálně polemizovat.

Proč dělají Dánové tak vynikající televizní thrillery?

14. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Další dánský televizní thriller, Borgen, fascinuje od minulé soboty britské televizní diváky. Tvůrci seriálu v Kodani se probírají hromadou nadšených recenzí z britského tisku a jsou potěšeni i poněkud překvapeni.

Borgen, dánský výraz pro parlament, je politický thriller, v němž je v ohnisku zápletky premiérka. Po odvysílání prvních dvou dílů na minoritním satelitním kulturním okruhu BBC 4 zaznamenává seriál stejný úspěch jako nedávný dánský seriál Forbrydelsen - Zločin. Minulou sobotu ho sledovalo v Británii 650 000 diváků.

Forbrydelsen - The Killing. Vynikající dánský thriller ZDE

Velký pokrok pro ženy v Saúdské Arábii:

Možnost pracovat v obchodě s dámským prádlem

16. 1. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Je to úžasné, že celkem jednoduché rozhodnutí krále rozjasní tváře jeho poddaných žen hned dvojím způsobem. Na příkaz saúdsko-arabského krále Abdullaha budou moci být v obchodech s dámským prádlem zaměstnány pouze a výhradně ženy. Je to tedy výhoda i pro zákaznice.

2Bobule: Kdo je bohatý, je mafián, kdo je chlap, je nemožný

15. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Pokračování filmu původního filmu Bobule (2007) z vinařského kraje na Jižní Moravě druhým dílem 2Bobule (2009, režie Vlad Lanné) bylo opět nezávaznou komedií pro letní pobavení diváků, podobně jako byl první díl. Protože komedie a zábava je na prvním místě, film obsahuje určité nedůslednosti a logické zkraty, protože autorům zjevně o logiku a o přesvědčivé vykreslení charakterů nešlo. Snímek je zajímavým materiálem ke studiu znovu a znovu potvrzovaných stereotypů o české společnosti, jak je opakovaně šíří český film.

Prachy

16. 1. 2012 / Jan Stanislav

čas čtení < 1 minuta


je to stále stejný
ty píšeš básničky a povídky?
a kolik si tím vyděláš?
ptaj se všichni
nic
tady de vo umění vole
povídám já
tak to je na hovno
shodnou se

já si vydělám 20 000,-
nahazuje první
to já beru 30 000,-
chlubí se druhej
já mám tolik co vy dva dohromady
blábolí třetí a nasazuje vítěznej ksicht

hovno hovno vy prdi
vaše prachy prochlastaj vaše děti
a vaše ženy za ně pojedou s milencema k moři
takže vás akorát zneužijou

kdežto s tímle mým slintem
si moje ženy a moje děti
můžou nanejvýš tak
vytřít prdel

Z nejnovějšího čísla časopisu Psí víno

Kalifornská policie zatkla muže systematicky vraždícího bezdomovce

16. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Kalifornské úřady v neděli identifikovaly muže zatčeného v souvislosti se sérií fatálních útoků na bezdomovce v Jižní Kalifornii. Třiadvacetiletý Itzcoatl Ocampo, podle médií (odvolávajích se na svědectví rodinných příslušníků) údajně veterán námořní pěchoty, který měl po návratu potíže se začleňováním zpátky do společnosti, byl zadržen v pátek v noci poté, co údajně smrtelně pobodal čtvrtou oběť v okrese Orange County.

Zvláštní svět

16. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zaujala mne diskuse na Ihned.cz o tom, co vlastně znamená fakt, že investoři kupují německé státní dluhopisy se ztrátou, tedy s tím, že na koupi prodělají. Podle všeho se zdá, že si myslí, že prodělají méně, než kdyby peníze dali do bank nebo je investovali jinak, nebo je dokonce neinvestovali vůbec.

Něco podobného se už dříve stalo v Dánsku a ve Švýcarsku. Někteří to interpretují jako ztrátu důvěry v euro, posilování nerovnosti v EU ve prospěch Německa atd.

Hon na nábožného vraždícího psychopata a jeho dětskou armádu v džungli

16. 1. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Duch svatý údajně přikázal Josephovi Konymu vraždit tak dlouho, dokud nevyčistí Ugandu. Vytvořil si z unášených dětí zabijáckou armádu Lord's Resistance Army, která už zajala celkem přes 65 tisíc dalších dětí. Její vražedná činnost vyhnala z domovů přes dva miliony obyvatel. Počet vrahů už byl snížen na pouhý tisíc, ale ten nadále vraždí. O tom se příliš nemluví nikde na světě.

Mladý komunista -- lepší komunista?

16. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Když zemřel bývalý prezident Václav Havel, objevily se letáky s textem "Národe, oslavuj! Pryč se zrádci! Odešel zrádce, sluha USA a NATO! Havel není hrdina, Havel je zrádce!" Celkem mne to překvapilo, nicméně každý člověk může mít jiný názor. Po chvíli pátrání jsem zjistil, že autorem těchto materiálů je Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ). Co jsem nalezl na jejich internetových stránkách, mne však již pořádně vyděsilo! píše Vladimír Pobucký

Italský kapitán výletní lodi zatčen

14. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Poté, co se u toskánského pobřeží v pátek večer potopila výletní loď Costa Concordia po nárazu na útes. Tři cestující zemřeli a 69 osob se stále pohřešuje. Dva francouzští turisti a jeden peruánský člen posádky se utopili. Asi třicet osob bylo zraněno, tři z nich kriticky. Kapitán Francesco Schettino je vyšetřován za to, že opustil loď v nebezpečí a nevydal nouzový signál. Spekuluje se o tom, že k selhání navigačních schopností lodi vedlo přerušení dodávky elektrického proudu poté, co došlo k výbuchu ve strojovně. Evakuace lodi byla výjimečně chaotická a cestující i posádka byli zbytečně uváděni v nebezpečí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA se připravují na izraelský útok na Írán

14. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Američtí vojenští představitelé jsou stále více znepokojeni možností, že Izrael podnikne samostatně nálety na íránská jaderná zařízení, a to navzdory jejich námitkám, protože oni si přejí dát více času sankcím. Proto začali plánovat opatření na ochranu amerických instalací v regionu pro případ konfliktu.

Agentura Standard & Poor's snížila rating devíti zemí v eurozóně

13. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Pouhé finanční škrty nejsou řešením, varuje ratingová agentura Standard & Poor's, která v pátek večer snížila rating Rakouska, Francie, Malty, Slovinska a Slovenska o 1 stupeň a Kypru, Itálie, Portugalska a Španělska o dva stupně. Německo si uchovalo nezměněný rating.

Společnost Standard & Poor's upozornila, že finanční škrty bez ničeho dalšího "budou kontraproduktivní" a kromě toho "neřeší celé spektrum finančního chaosu". Standard & Poor dodává, že evropští politikové přijali pouze "nedostatečná politická opatření", která mají vést k nápravě systémových chyb ve finančním systému.

Podle Mohameda El-Eriana, šéfa velké finančnické firmy Pimco, bude mít snížení ratingu Francie vážné dlouhodobé důsledky, vytváří to totiž rozkol v eurozóně a řešení problémů bude od nynějška mnohem těžší.

Rozhodnutí snížit rating Portugalska o dva stupně (z BBB na BB) znamená, že Standard & Poor nyní Portugalsko považuje za zemi, jejíž rating je bezcenný. Totéž platí o Kypru, jehož rating byl snížen na BB+. To znamená, že v eurozóně jsou nyní tři země, jejichž rating je považován za bezcenný. V eurozóně zůstávají jen čtyři země s nejvyšším ratingem - Německo, Finsko, Holandsko a Lucembursko.

"Výsledky summitu EU z 9. prosince 2011 a následující prohlášení od politiků nás vedou k přesvědčení, že dosažená dohoda nepřinesla dostatečně rázná řešení, která by vyřešila finanční problémy eurozóny," píše v komuniké Standard & Poor's a pokračuje: "Podle našeho názoru politická dohoda nevytváří dostatečné další finanční zdroje ani operační pružnost na podporu evropských záchranných operací, ani dostatečně rozsáhlou pomoc pro ty země eurozóny, které jsou terčem zvýšených tržních tlaků.

Jsme také přesvědčeni, že dohoda je založena jen na částečném poznání zdroje krize: na představě, že současný finanční chaos je v první řadě důsledkem finančního plýtvání na periferii eurozóny. Podle našeho názoru jsou však problémy, jimž čelí eurozóna, stejnou měrou důsledkem rostoucí vnější nerovnováhy a divergencí v konkurenceschopnosti mezi jádrem eurozóny a takzvanou "periferií".

Proto jsme přesvědčeni, že reformní proces, založený jen na finančních škrtech, bude kontraproduktivní, protože domácí poptávka poklesne přímou úměrou k tomu, jak se budou zvyšovat obavy spotřebitelů ohledně bezpečnosti jejich zaměstnání a spolehlivosti jejich příjmů. Dojde také k poklesu vybíraných daní."

Jinými slovy - je vážnou chybou nutit země, aby prosazovaly přísné škrty, které lividují hospodářský růst.

Zdroj v angličtině ZDE ZDE

Pentagon odsoudil americké vojáky, kteří močili na mrtvoly Afghánců

13. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta



Afghánský prezident Hamíd Karzáí a americký ministr obrany Leon Panetta odsoudili americké vojáky, kteří na videozáběrech močí na mrtvoly Afghánců. Pentagon uvedl, že identifikoval dva z vojáků, kteří se podíleli na zneuctění mrtvol, které jen dále zvýší nepřátelství Afghánců vůči americkým vojákům v té zemi a posílí představu, že se americká armáda obecně chová patologicky.

Není jasné, kdo jsou mrtví Afghánci, ani kdy bylo video natočeno. Pravděpodobně jsou to bojovníci z Talibanu, avšak u mrtvol nejsou žádné zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řada Američanů se vloni vzdala naděje - letošní rok bude ještě horší

13. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Někteří lidé středního věku, kteří si mysleli, že budou nezaměstnaní několik měsíců, jsou fakticky v nuceném důchodu. Rok 2011 bude připomínán jako doba, kdy řada vždy optimistických Američanů začala ztrácet naději. I když v USA údajně dochází k oživení, rčení JFK, že stoupající příliv zvedá všechny lodě, už neplatí.

POZVÁNKA NA PŘEDNÁŠKU:

Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D.: Eurozóna, problémy, řešení

13. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

  • Jsou Řekové viníky, nebo oběťmi současné dluhové krize?
  • Existuje možnost, jak Řecko udržet v Eurozóně?
  • Má projekt společné měny vůbec budoucnost?

19. ledna 2012 od 17 hodin v Domě odborových svazů, Náměstí Winstona Churchilla, Praha 3

Na prahu autoritativního režimu

13. 1. 2012 / Petr Kellner

čas čtení 4 minuty

Kruh se uzavřel, s úmrtím Václava Havla odešly i jeho ideály, s kterými více než před dvaceti lety vstupoval do politiky a které se mu v podstatě nepodařily uskutečnit. Po jeho smrti se však stalo něco, co by nás přinejmenším mělo zarazit nebo spíše varovat! Začalo se o exprezidentovi mluvit v superlativech a začaly se vyzdvihovat jeho skutky a činy, které se ve skutečnosti nestaly, anebo se staly jinak.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

34271