Řešení finanční krize: Rozhazujte z vrtulníků lidem v ulicích miliardy

27. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Funguje to takto, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Zařídíte si v tiskárně bankovek, aby vytiskla 14 miliard liber (cca 420 miliard Kč), což se přibližně rovná letošnímu zvýšení DPH, které vláda nyní vybírá od obchodů. Naložite tyto peníze do desítek vrtulníků a před objektivy televizních kamer je rozházíte do nákupních ulic ve všech britských městech. Bankovky jsou zkonstruovány tak, že se za půl roku rozpadnou. Uložit na bankovní účet je smějí jen registrované firmy. Lidé, kteří je najdou, je musejí rychle utratit za zboží a služby.

Původně to navrhoval ekonom Milton Friedman. Také by se peníze daly rozdávat na poštách, nebo jako kupóny pro restaurace anebo obchody s oděvy. Nebo formou šrotovného, jaké zachránilo r. 2009 americký automobilový průmysl.

Vrtulníkové peníze hází vláda už tři roky do bankovních sklepení. Vláda poskytla bankám už dohromady 850 miliard liber. Ministři prosí banky, aby ty peníze půjčovaly zákazníků, ale banky si je schovaly a nikomu je nedají.

Vyhazovat peníze z vrtulníků je daleko efektivnější, protože to okamžitě vyvolá poptávku po zboží. Je to nouzová krevní transfuze přímo do žil ekonomiky. Neprochází to zacpanými tepnami bank.

Ukázalo se, že pokusy stimulovat soukromou poptávku takzvaným "kvantitativním uvolňováním" jsou beznadějně neefektivní.

Nedávný vývoj na globálních trzích podpořil argument pro omezování státního rozpočtu. Avšak tím se drasticky omezuje hospodářský růst - a je zjevné, že vláda je v panice. V ekonomice chybí poptávka. Pacient potřebuje krev teď, ne za pět nebo deset let.

Miliardy, vydané na kvantitativní uvolňování nepomohly. Ty peníze prostě zmizely.

Tradiční námitka proti tištění peněz, že by to mohlo vést k velké inflaci, není v současnosti v Británii hrozbou. Kdyby byla inflace rizikem, ministerstvo financí by zjevně nevrhalo obrovské množství peněz na banky. Je obtížné nedojít k závěru, že rozhazování peněz vrtulníky bylo odmítnuto nikoliv proto, že by to bylo efektivní, ale proto, že by to bylo nedůstojné. Podstrčit pár nenápadných miliard kamarádům v londýnské City bylo daleko elegantnější - jenže to nefungovalo.

Dokud vládnou světu ratingové agentury, ministerstvo financí jedná správně, když nechce zvětšovat deficit. Avšak peníze rozhazované z vrtulníků nemají nic společného s finančním ratingem. Konec konců ratingové agentury i MMF požadují nyní, aby byla ekonomika stimulována. Vláda hází peníze bankám. Pokud ale chce opravdu oživit poptávku tištění peněz, musí se rozhodnout mezi bankou a vrtulníkem. Vrtulník je to správné řešení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15815

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2012