Rektoři na koberečku, neboli bolestivá reforma v praxi

1. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Chcete vidět, jak bude vypadat manažerské řízení v praxi na Ministerstvu šikany, mučení a týrání ČR (MŠMT) do roka a do dne? Přijďte se podívat na krocení českých rektorů ve čtvrtek 1. 3. 2012 v 10:00 do Karmelitské ulice před budovu MŠMT. Však on Vám spadne hřebínek, milí akademici! Účinkují: nejlepší bachař v ČR a čeští rektoři.

Proč se Fórum Věda žije! rozhodlo tímto happeningem podpořit Týden neklidu? "Myslíme si, že v případě schválení reforem by mohlo dojít k narušení vztahů mezi vysokými školami a Akademií věd. Obáváme se politického a podnikatelského vlivu skrze nové rady veřejných vysokých škol na spolupráci s ústavy Akademie věd ČR. Dalším "logickým" krokem reformy pak bude opětovné usilování o sloučení ústavů Akademie věd ČR a vysokých škol," říká místopředsedkyně Fóra Věda žije! Michaela Vojtková.

Jaký je náš postoj?

Fórum Věda žije! stojí jednoznačně na straně iniciativy Za svobodné vysoké školy a zástupců vysokých škol kritizujících věcné záměry zákona o VŠ a zákona o finanční pomoci studentům.

Je prokazatelné, že zástupci vysokých škol byli vždy připraveni věcně diskutovat o sporných návrzích zákona, a proto zcela jasně popíráme tvrzení některých novinářů a politiků, že vysoké školy odmítají jakékoliv (!) reformy. Toto považujeme za účelovou kampaň. Příprava zákona ze strany Ministerstva školství byla zmatečná, návrhy byly předloženy v prvním kroku bez diskuze s odbornou veřejností, následný příslib zapracování připomínek byl dodržen jen částečně a neřeší zásadní kritizované body. Návrh zákona o školném pouze přesouvá finanční zátěž ze strany státu na studenty, aniž by to vysokým školám výrazně pomohlo vyřešit dlouhodobě nepříznivou finanční situaci.

Hlavním důvodem pro jasné vyjádření podpory vysokým školám je myšlenka solidarity. Domníváme se, že vědci a vědkyně z Fóra Věda žije! a AV ČR by měli být solidární se svými kolegy z vysokých škol a jednoznačně se postavit na jejich stranu.

Akademická pracoviště a vysoké školy jsou úzce propojeny. Pokud by došlo k prosazení zákona v současné podobě, dojde v dohledné době k omezení pravomocí VŠ (ať již přímo či nepřímo). Bylo by naivní si myslet, že AV ČR nebude čelit podobnému tlaku v dalších měsících či letech. Zavádění "reformy" bylo prosazováno velmi tvrdě a jednostranně, bez diskuse s akademickým prostředím. Zároveň bylo provázeno naprosto nepřijatelnými vyjádřeními stranicky nominovaných představitelů státu (ministra školství, prezidenta ČR a dalších politiků) vůči akademické obci. Domníváme se, že zmínění politici tímto postojem závažně oslabují demokratický systém jako takový, jehož ústrojnou a významnou součástí jsou i akademické samosprávy a principy svobodného vědeckého poznání. Je v zájmu české vědy, abychom zaujali jasné stanovisko a podpořili principy, které jsou pro akademické prostředí i celou tuto zemi zásadní.

Plně podporujeme Týden neklidu!

Za občanské sdružení Fórum Věda žije!,

Zbyšek Mošna, Helena Janíčková, Michaela Vojtková - předsednictvo

občanského sdružení Fórum Věda žije!

"http://www.vedazije.cz/

0
Vytisknout
9116

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2012