Britská policie léta poskytovala firmám seznamy "nežádoucích osob" . Firmy je pak vyhodily ze zaměstnání

4. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Britská policie či britské tajné služby léta poskytovaly velkým britským stavebním podnikům seznamy osob, které byly považovány za "podvratné" a bylo nežádoucí je zaměstnávat. V důsledku toho byly tisíce osob během posledních třiceti let v Británii z politických důvodů trvale ve stavu nezaměstnanosti.

Úřad komisaře pro informace objasnil, že tyto údaje mohly pocházet jen od policie nebo od rozvědky MI5. Byla objevena velká databáze policejních složek, v nichž byly sbírány informace na 3200 osob, které byly považovány za levicové či prostě za "potížisty".

Složky archivovala tzv. Consulting Association, tajná organizace financovaná velkými britskými firmami ze stavebního průmyslu.

Tato databáze byla zkonfiskována už před třemi lety, ale šokující podstata těchto informací vychází najevo teprve nyní, poté, co zaměstnecký tribunál řešil případ Davea Smithe, 46 letého inženýra, na něhož bylo nasbíráno 36 stránek informací. Smith byl opakovaně trestán za to, že upozorňoval na nebezpečné situace na staveništích a v budovách, včetně přítomnosti asbestu.

Skandál bude v nadcházejících týdnech otevřen veřejnému vyšetřování, protože 100 obětí této politické diskriminace hromadně žaluje nejméně 39 velkých britských stavebních firem. Odhalení nutně vyvolají otázky o spolehlivosti policie, o níž v minulých dnech vyšlo najevo, že měla těsné přátelské styky s vysoce kontroverzním podnikem News International Ruperta Murdocha, který svými pseudonovinářskými praktikami a korupční praxí hrubě porušoval britské zákony.

Poslanec John McDonnel, který poprvé upozornil na politickou diskriminaci tisíců osob v Británii, uvedl, že bude požadovat, aby se v této věci v londýnském parlamentě konala debata. "Jsem šokován systematickým hrubým porušováním práv občanů. Tato praxe zlikvidovala lidem život, rozbila jejich rodiny, zajistila, že si lidé nemohli vydělávat na živobytí. Ničila lidi po mnoho let a nikdo nás neposlouchal. Nikdo nechtěl věřit, do jak velké míry existovalo spiknutí mezi policií, bezpečnostními složkami a firmami. Je to celé o tom, že soukromé firmy měly právo vykořisťovat své zaměstnance a zničit každého, kdo se pokusil jim postavit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10285

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2012