Vladimír Putin "byl zvolen ruským prezidentem"

4. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Z výsledků průzkumů u východů z volebních místností vyplývá, že byl Vladimír Putin zřejmě napotřetí zvolen ruským prezidentem. Podle těchto průzkumů získal Putin přibližně 60 procent hlasů. Znamenalo by to, že nebude muset jít do druého kola voleb se svým nejsilnějším oponentem, komunistou Gennadijem Zjuganovem. Ruští činitelé uvedli, že byla volební účast větší než r. 2008, avšak opoziční organizace poukazují na údajné časté volební podvody. Mnoho lidí prý hlasovalo více než jednou. Svolávají na pondělí do centra Moskvy masové protesty.

Hlubší konflikt uprostřed české politiky

4. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Můžeme mít na Evropskou unii (EU) různé názory a můžeme se jistě domnívat, že se dnes pod svornou honbou za "rozpočtovou odpovědnost" skrývá faktické opuštění sociálních hodnot, které EU vždy představovala. Nechci se tedy zastávat EU jako nějaké modly, kterou musejí všichni podporovat, a chápal bych kritiku současné evropské politiky z levicových stran. Dnešní Otázky Václava Moravce ale ukázaly podle mého názoru hlubší konflikt uvnitř české politiky, který trvá snad od nástupu Václava Klause do čela české politiky, totiž konflikt mezi západními hodnotami, které jako určitý minimální průsečík společenské shody respektují jak pravicová TOP09, tak ČSSD, ale řekl bych, že v hloubi duše i Jan Zahradil nebo premiér Nečas.

PŘÍMÁ REPORTÁŽ Z RUSKÝCH VOLEB

Nejmodernější technologie, internet a silná policejní asistence

4. 3. 2012 / Anna Čurdová

čas čtení 3 minuty

Spěchám se svoji troškou do mlýna. Mám chvíli času po monitoringu volebních místnosti. Jsme v Moskvě a navštívili jsme dvě. Sama pro sebe jsem je nazvala "de luxe" volební místnosti, protože v jedné později volí Medveděv a v druhé Putin. Od jiných se liší pouze tím, že je v nich hodně novinářů, televizních štábů a přísná kontrola ještě dříve, než vstoupíte do samotné volební místnosti. Moskvany to nechává v klidu, volební místnost si nevybírají, hlasují podle místa bydliště nebo na voličské průkazy. Kromě prezidenta volí i městské zastupitelé.

Britská policie léta poskytovala firmám seznamy "nežádoucích osob" . Firmy je pak vyhodily ze zaměstnání

4. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Britská policie či britské tajné služby léta poskytovaly velkým britským stavebním podnikům seznamy osob, které byly považovány za "podvratné" a bylo nežádoucí je zaměstnávat. V důsledku toho byly tisíce osob během posledních třiceti let v Británii z politických důvodů trvale ve stavu nezaměstnanosti.

Úřad komisaře pro informace objasnil, že tyto údaje mohly pocházet jen od policie nebo od rozvědky MI5. Byla objevena velká databáze policejních složek, v nichž byly sbírány informace na 3200 osob, které byly považovány za levicové či prostě za "potížisty".

Složky archivovala tzv. Consulting Association, tajná organizace financovaná velkými britskými firmami ze stavebního průmyslu.

Německo intervenuje do francouzských prezidentských voleb

3. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Žádná platforma pro konkurenta Nicolase Sarkozyho - to je rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové a jejích hlavních evropských partnerů. Podle informací Spiegelu důvěrná dohoda mezi Merkelovou, italským premiérem Mariem Montim, španělským premiérem Marianem Rajoyem a také britským premiérem Davidem Cameronem stanoví, že se dotyční nesejdou s Sarkozyho vyzyvatelem socialistou Francoisem Hollandem.

Velké železniční neštěstí v Polsku

4. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

V jižním Polsku u města Szczekociny se srazily dva rychlíky. Podle zpráv zahynulo 15 cestujících a nejméně 54 osob bylo zraněno. Oba vlaky jely v oblasti, kde probíhaly opravy, po téže koleji. Není jasné, jak se oba vlaky dostaly na tutéž kolej. Je to největší železniční neštěstí v Polsku od roku 1990. Infrastruktura polských železnic je relativně zastaralá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O ruských volbách z Moskvy

3. 3. 2012 / Anna Čurdová

čas čtení 2 minuty

Dnes ráno zahájilo svoji činnost Mezinárodní informační centrum, které poskytuje zázemí nezávislým mezinárodním pozorovatelům pro volby v Rusku. Je nás okolo 50 a nejsme jedinou nezávislou skupinou. Ve skupině jsou pozorovatelé z USA, poslanci národních a Evropského parlamentu, bývalí poslanci a dále profesoři vysokých škol a politologové. Někteří z nás monitorovali volby do Dumy.

Včera ve večerních hodinách nás přijal předseda Ústřední volební komise Čurov. Ten, jehož hlavu požadovali demonstranti po údajně zfalšovaných volbách do Dumy. A - jak správně poznamenal - volební komise odpovídá za organizaci voleb a vychrlil ze sebe obdivuhodnou statistiku.

Britská vláda privatizuje policii

3. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Police v hrabstvích West Midlands a Surrey nabídla soukromým firmám kontrakt v hodnotě 1,5 miliardy liber, v jehož rámci budou zřejmě soukromé podniky vyšetřovat zločiny a zadržovat podezřelé osoby.

Očekává se, že soukromé firmy převezmou odpovědnost za vyšetřování zločinů, za hlídkování v městských čtvrtích i za zadržování podezřelých osob.

Policie ve West Midlands a v Surrey vítá nabídky od bezpečnostní firmy G4S a od dalších velkých anglických bezpečnostních firem, které budou provádět širokou škálu úkonů, které dosud dělala policie.

Jsme jedni z vás - jsme Anonymous

3. 3. 2012

čas čtení 45 minut

Ježíš se ho zeptal: "Jak se jmenuješ?" A on odpověděl: "Mé jméno je Legie, protože je nás mnoho."

Marek 5,9

ŠOK│ Toto je několik chaoticky pospojovaných a remixovaných charakteristik, posbíraných po internetových fórech a skupinách, kde totožnost nic neznamená stejně jako autorské právo a zdroje nemají relevanci. Nikdo vás nenutí, abyste četli dál nebo dokonce souhlasili. Můžete se ale zamyslet.

Anonymous nemají vůdce. Nelze se k nim připojit. Ale připojit se může každý. Nemají organizaci. Nemají chartu, nemají manifest, nemají členské poplatky. Nemají žádného guru. Je fakt, že nemají ani pevnou ideologii. Nemají ani stejné území, ani stejný jazyk. Anonymous je skupina. V tom smyslu, jako hejno ptáků je skupina. Jak zjistíte, že jsou skupina? Podle toho, že letíte stejným směrem... Ptáci se mohou kdykoliv přidružit k hejnu nebo jej kdykoliv opustit, případně letět jiným směrem, zcela jinam než hejno. Ve skutečnosti Anonymous není ani skupina. Anonymous je způsob života.

Vysoké školství terčem útoku

2. 3. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Po velmi dlouhou dobu existovala na světě jen hrstka univerzit. Celkový počet lidí v těchto institucích byl velmi malý. Tato nepočetná skupina studentů se většinou rekrutovala z vyšších tříd. Studium na univerzitě přinášelo velkou prestiž a bylo odrazem velkého privilegia.

Libye před rozpadem?

3. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

V domě Idríse al-Rahela vidí velká mapa Libye s čárou rozdělující zemi napolovic. Rahel, který je bývalým důstojníkem, vede hnutí usilující o částečnou autonomii východní Libye, kde se nachází většina ropných polí. Hlavní kmenoví představitelé regionu se v úterý setkali v Benghází, aby projednali jednostranné vyhlášení východního státu, který by byl se západem spojen pouze "federální unií".

Informace Českého Červeného kříže

Aktuálně k informacím v Sýrii

3. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

V pátek dne vstoupil do čtvrti Baba Amr další konvoj Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) a Syrského Červeného půlměsíce (SČP). Souhlas ke vstupu kolony kamionů vezoucích potraviny, přikrývky, léky, zdravotnický materiál a zdravotnický personál obdržel MVČK od syrských úřadů včera. Za poslední týden se kromě toho podařilo Syrskému ČP podvakrát do Baba Amr proniknout.

Poděkování a přání Petře Kováčikové

2. 3. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 10 minut

Dobrý den, Petro, moc Vám děkuji za Váš článek v Britských listech. Velmi mne zaujal a oslovil jako málokterý předtím. Možná právě proto, že už téměř třicet let působím jako odborný asistent na vysoké škole. To, co ve Vašem dopise píšete, považuji za Váš velmi významný osobní příspěvek k právě probíhající diskusi o současné situaci i budoucím směrováni vysokoškolského vzdělávání (nejen) v naší zemi.

Občané, stěžujte si!

2. 3. 2012 / Jan Molič

čas čtení 5 minut

Vezměme si jako příklad článek Jiřího Bati Hledám práci jako konzultant. (Nějaká dvaadvacetiletá slečna získala díky známosti místo konzultantky šéfa Pozemkového fondu). Říkáte si: v čem to jen žijeme? Jako by už neexistovali úředníci a politici, kteří by nepodváděli, neupláceli, anebo se nenechali uplácet? Asi neexistují. No berme to prostě jako fakt, jako výchozí bod. Takže co s tím? Jak konkrétně postupovat v kauze konzultantky? (Nemám nic proti ní; v historii byli géniové, schopní v deseti letech skládat opery, tak proč by nemohla dělat konzultantku ve dvaadvaceti? Ale prověřit by to chtělo.)

Stěžujte si svému poslanci

2. 3. 2012 / Jan Mrskoš

čas čtení 1 minuta

V dobře myšleném příspěvku mně schází jeden postup při takovémto stěžování, upozornění, atd. na něco špatného v naší administrativě a společnosti vůbec: "Stěžujte si svému poslanci", píše Jan Mrskoš. Poslancovo hlavní poslání (jak ta čeština to hezky vyjadřuje) je přece poslouchat a prosazovat přání lidí, kteří si ho zvolili - možná že ani nezvolili, ale prostě byl zvolen jako jejich zástupce. Dočítáváme se mnohdy, že ten či onen poslanec se nemohl dostavit na poslanecké zasedání, neb byl zrovna na setkání se svými voliči. Bylo by jistě prospěšné o takovýchto setkání s voliči se něco více dozvědět v našich médiích. A hlavně něco o tom, jak ty podněty voličů byly poslancem opravdu prosazeny. Pozitivní výsledky občanské aktivity uplatněné tímto správným demokratickým postupem zaručeným naší ústavou by jistě potěšily širokou veřejnost a tím i přispěly k důvěře v naše zvolené orgány - což jest v dnešní době velmi potřebné.

Družstevnictví v sevření ideologických dogmat v Čechách

2. 3. 2012 / Vlasta Hábová

čas čtení 6 minut

V atmosféře sílícího tlaku systémových pochybení panujícího společensko-ekonomického řádu současného světa na snižování životní úrovně i občanských práv pracujících lidí nelze považovat za náhodné vyhlášení OSN právě letošního roku za Mezinárodní rok družstev pod heslem "Družstva vytvářejí lepší svět". Řada programů chystaných mezinárodních konferencí ve významných, zejména evropských městech to potvrzuje. (Jen v březnu Berlín, Benátky, Brusel.) Svým malým dílem chce přispět k pochopení významu družstevnictví pro rozvoj moderní společnosti i Pražská škola alternativ. Poslední diskuse v ní ( 27.2.2012) ukázala, že v českém prostředí to může být zvláště chvályhodný a užitečný příspěvek.

Proč je Vondra nevinen

2. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Aféra s předraženou zakázkou pro firmu ProMoPro se pozvolna posunula do závěrečné fáze. Vyšetřování skončilo a v nejbližší době by měla být podána trestní oznámení ZDE, píše Rudolf Čechura.

Americký bezpilotní útok na Filipíny - v rámci omezování čínského vlivu ve východní Asii?

2. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Americká bezpilotní kampaň, plodící chaos a vyvolávající vlnu nevole u tradičních obětí na dvou kontinentech, není, jak se zdá, omezena jen na africké země a státy Středního východu. Dolehla až na Filipíny. Začátkem února na jihu Filipín americký bezpilotní útok připravil o život 15 členů islámských teroristických skupin Abú Sajaf a Džamáa Islámíja. Mnozí jistě zaplesají nad dalším Obamovým zářezem na pažbě ve schizoidní planetární bitvě proti terorismu, již zdědil po svém předchůdci a již tak mistrně vystupňoval. Nicméně jde o útok na území suverénní země, který se nikterak neslučuje s mezinárodním právem.

K debatě o reformě na FF UP v Olomouci

Je univerzita "hodná máma"?

2. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nemohl jsem se z pracovních důvodů účastnit debaty o reformě vysokých škol na Filozofické fakultě v Olomouci, která proběhla v úterý. Podíval jsem se však na záznam na stránkách Českého rozhlasu a nejvíce na mne zapůsobilo tvrzení představitele Akademického senátu hostující fakulty o tom, že "nemůže věřit v organizaci, která nevěří ve mně". Dokonce mluvil o "partnerském vztahu" k univerzitě.

Koncept alma mater a profesionalita se vůbec nevylučují

2. 3. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 4 minuty

Na Britských listech byl publikován článek pana Cveka, který staví do protikladu koncept univerzity jako "hodné mámy" a svého vztahu se studenty a s oborem, jemuž se spolu s nimi věnuje. Jeho článek na mne působí jak, jako kdyby pozitivní vztah k institucím byl něco nežádoucího, co de facto podporuje nesamostatnost studentů a jejich závislost na organizaci, kde studují. Domnívám se, že takto formulovaný přístup je zcela nesprávný a nesmyslně spojuje věci, které by měly mít patřičné kvality nezávisle na sobě.

Poděkování ministru školství

2. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Milý pane ministře,

poslední dny mám silnou potřebu Vám poděkovat. Rád bych Vám poděkoval za to, že jste stmelil akademickou obec, probudil české studentstvo, které doposud příliš nejevilo zájem o společenské dění, a podnítil diskuzi o smyslu a směřování výsokých škol v naší zemi. Mnoho lidi tvrdí, že připravujete nějakou zlodějnu a že chcete zkomplikovat chudým lidem studium, píše Daniel Rejman.

Tomu já však nevěřím! Jsem si jistý, že uznávaný psycholog jako vy měl od začátku plán -- psychologický plán. Abyste dostal studenty do ulic, donutil je uvažovat nad svými svobodami a budoucím přínosem pro společnost, musel jste předložit co nejděsivější návrh zákona o vysokých školách. A to se Vám povedlo. Nezasvěcení nepochopí, že šlo o geniální tah a že jste se dobrovolně znemožnil pro dobrou věc. Budou mít za to, že jste to celé myslel vážně. Ale já vím, že nemyslel a smekám před Vámi!

Změna

2. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dnes se měl pan ministr školství Dobeš ( ex-ABL ) setkat se studenty v Národní technické knihovně a diskutovat s nimi o "reformě". Po ukončení diskuze měla být tisková konference. Včera večer si to však ( jak už u něj bývá zvykem ) rozmyslel a místo tiskové konference změnil ZDE . V souvislosti s tím uvedl web lidovky.cz zcela zavádějící zprávu ZDE, upozorňuje Jan Srp.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

K situaci v Sý‎rii

2. 3. 2012

čas čtení 12 minut

Bludy o západní propagandě se v některý‎ch český‎ch článcích a internetový‎ch diskusích lavinovitě šíří. Jak se říká, ž‍e stokrát opakovaná lež‍ se stává pravdou, tak mnoho česk‎ých čtenářů jim skálopevně věří. Vysvětluji si to jednak znechucením americkou politikou hlavně za prezidenta Bushe a jednak znechucením českou politickou scénou. Z těchto důvodů hodně Čechů krveprolití v S‎ýrii popírá. Často tvrdí, ž‍e syrská vláda nestřílí do demonstrantů, ale bojuje proti teroristický‎m skupinám, financovan‎ým západními zeměmi, a ‍že syrský‎ rež‍im má plné právo ochránit své občany. Protože situaci sleduji z bezprostřední blízkosti, tak tyto naprosto pomý‎lené názory mě vedly k tomu, abych situaci podrobněji vysvětlila, píše Dita Hamídová.

Sýrie: Dejte pozor, co si vlastně přejete

2. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

KD│ Mezi konzervativci i liberály sílí hlasy volající po intervenci v Sýrii vedené USA - včetně možného použití vojenské síly. Stejně jako v případě libyjské intervence v roce 2011 někteří zastánci tvrdí, že cílem je chránit syrské civilisty před útokem bepečnostních sil prezidenta Bašára Asada, napsal Ted Galen Carpenter pro americký konzervativní list The National Interest.

Hledám práci jako konzultant. Je mi 22 let, maturita, bez praxe a zkušeností! Zn.:Nejlépe ve státním orgánu, obor nerozhoduje, já už si nějak poradím!

1. 3. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Můžete nadávat jak chcete, můžete se rozčilovat, psát nebo spílat všem politikům, všechno je to k ničemu. Nedávno to byla paní Nagiová, jindy se dozvíte jiné jméno taky tvrdě pracujícího poradce (poradkyně), konzultanta (konzultantky), asistenta (asistentky) či jiné nepostradatelné, náročné, zodpovědné, ale hlavně mimořádně dobře placené funkce.

Co na tom, že vláda dře z občanů kůži za živa, co na tom, že je víc jak půl milionu nezaměstnaných, že lidé pracují za almužnu, mnohdy od vidím do nevidím, bez zaplacených příplatků za přesčasy, za ztížené prostředí, za práci o sobotách, nedělích a svátcích, že lidé bez práce vykonávají zdarma veřejné práce atd., atd.

Chytrá horákyně Lazika, aneb O gruzínském Kalouskovi

1. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Události srpnové války v roce 2008 jasně ukázaly, že gruzínské ozbrojené síly trpí jistou schizofrenií: Část jednotek je připravována pro expediční operace NATO, při nichž působí v podmínkách konfliktu nízké intenzity s převahou vlastní strany nejen v počtech ozbrojeného personálu, ale i ve všech zbraních a kategoriích výzbroje; avšak úkoly, jimž armáda potenciálně čelí doma, upomínají spíše na podmínky evropského válčiště před rokem 1989. Zde se naopak bojuje v podmínkách výrazného přečíslení, absolutní nadvlády protivníka ve vzduchu i prakticky ve všech dalších oblastech, snad s výjimkou taktického průzkumu a moderních pojítek.

Jak můžeme pomoci Janě a Radovanu Čápovým?

1. 3. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 3 minuty

V létě docházelo na Šumavě k masivnímu kácení stromů na území národního parku. Proti tomuto radikálnímu způsobu postupu proti přemnoženému kůrovci se kriticky vyslovila řada odborníků, o nichž se důvodně domnívám, že otázkám ochrany lesa a národních parků dobře rozumí.

Podle dalších informací docházelo přitom nejen k devastaci přírodního prostředí, ale i k porušování zákonů České republiky i mezinárodních smluv o národních parcích.

Veřejný dopis všem prezidentským kandidátům

1. 3. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 3 minuty

Hned na úvod prozrazuji, že dopis obsahově totožného znění ode mne obdrželi osobně oba polistopadoví prezidenti naší společné vlasti. Již tehdy jsem návrhy v nich obsažené myslel naprosto vážně, i když jsem s jistotou věděl, že jde o házení hrachu na zeď.

I když ještě není jisté, že budou všichni občané mít možnost volit prezidenta, protože ještě nemusí být schválen prováděcí zákon o volbě, dovoluji si jako jeden z milionu občanů sdělit všem budoucím kandidátům podmínky, za kterých obdrží můj hlas. Tentokrát své návrhy sděluji veřejně, aby jimi byl osloven nejen každý kandidát, ale i mnohý občan, který tak dostává příležitost se k mému názoru přidat. Protože navíc považuji své návrhy za velmi potřebné, troufám si voličskou veřejnost tímto požádat, aby bylo o nich diskutováno. Je docela možné, že nebudu nakonec zdaleka sám, kdo bude po kandidátech žádat totéž, nebo velmi podobné.

Smyslem mého návrhu je zlomit jednak tatíčkovský mýtus nejvyššího ústavního činitele, ale především přiblížit náš ústavní systém víc skutečnému republikanismu, který je v Ústavě uveden hned v její Preambuli a v prvním článku, z nichž vyplynul i název našeho státu.

Takže:

Dějiny podle majora Zemana

1. 3. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Poznámka Bruno Solaříka k tzv. Vítěznému únoru je plná nepřesností.

Je pravda, že současná adorace bratří Mašínů je cítit účelovostí. Na druhou stranu skupina bratří Mašínů provedla několik sabotážních akcí a posléze se prostřílela skrze tehdejší NDR do Západního Berlína. Přinejmenším tohle vyžadovalo pořádný kus houževnatosti a odvahy. Pouhá klukovská nerozvážnost by to nedokázala, o zbabělosti ani nemluvě. Pokud se Bruno Solařík domnívá, že členové skupiny dostali medaili POUZE za podřezání omámeného a svázaného policisty, měl by to vysvětlit. Takhle to vypadá, jako by informace o skupině čerpal pouze ze seriálu Třicet případů majora Zemana.

Rektoři na koberečku, neboli bolestivá reforma v praxi

1. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Chcete vidět, jak bude vypadat manažerské řízení v praxi na Ministerstvu šikany, mučení a týrání ČR (MŠMT) do roka a do dne? Přijďte se podívat na krocení českých rektorů ve čtvrtek 1. 3. 2012 v 10:00 do Karmelitské ulice před budovu MŠMT. Však on Vám spadne hřebínek, milí akademici! Účinkují: nejlepší bachař v ČR a čeští rektoři.

Nová politika firmy Google ohledně soukromí vyvolala vyšetřování EU

1. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Francie požádala evropské úřady, zabývající se ochranou osobních údajů, aby zahájily vyšetřování rozhodnutí firmy Google slučovat od 1. března uživatelská data. Francie argumentuje, že změny, které Google zavedl, porušují právo Evropské unie. V rozhovoru v rozhlasu BBC to potvrdila ve čtvrtek v poledne také komisařka EU pro otázky spravedlnosti.

Francouzský úřad na ochranu osobních dat se postaví do čela celoevropského vyšetřování nové praxe firmy Google. Firma Google se rozhodla slučovat uživatelská data všech svých služeb, YouTube, Gmailu, Googlu+ i jiných a používat je k zahrnování uživatelů cílenými reklamami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bouřlivé jaro v Orwellstánu?

29. 2. 2012 / Jaroslav Bašta

čas čtení 3 minuty

Poslední týden přinesl několik informací, které trochu nabouraly mou skepsi ohledně dalšího politického vývoje u nás. Až doposud jsem si v souladu s autorem knihy 1984 myslel, že Velký bratr má situaci u nás pod kontrolou, protože média fungují tak, jak od nich očekává. Proto vláda, která zadlužuje zemi tempem, jež nemá v Evropě obdoby, se hrdě nazývá Vládou rozpočtové zodpovědnosti, ve svém programu má na prvém místě boj proti korupci, ač kvůli podezření z ní musela odejít už polovina jejích členů. Politicky se označuje za konzervativní, vyznávající hodnoty euroatlantické civilizace, nicméně nás systematicky odsunuje z Evropy na (jí tak proklínaný)politický Východ, takže se den po dni stále více přibližujeme k Ukrajině a Rusku a vzdalujeme našim sousedům na severovýchodě a východě, o západu a jihu nemluvě.

Nepřijatelní prezidentští kandidáti

29. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Níže podepsané občanské iniciativy považují některé kandidáty navržené do 1.kola prezidentských voleb za zcela nepřijatelné, jmenovitě paní Miroslavu Němcovou, Janu Bobošíkovou a pány Přemysla Sobotku, Jana Fischera, Jana Švejnara a Karla Schwarzenberga. Aktivisté občanských iniciativ se zavazují podpořit kandidáty, kteří jsou schopni důstojně reprezentovat Českou republiku a důsledně hájit zájmy všech občanů. Tito kandidáti by se měli otevřeně přihlásit k hodnotám, jakými jsou solidarita a sociální spravedlnost. Nesmí být napojeni na žádné finanční skupiny. Musí být zcela morálně bezúhonní a bez jakýchkoliv vazeb na korupční skandály. Musí nekompromisně podporovat principy právního státu i dodržování Charty OSN a Všeobecné deklarace lidských práv.

Otevřený dopis do MFD:

K případu manželů Čápových

29. 2. 2012 / Radek Mikula

čas čtení 8 minut

Važený pane Viktoro, chci Vám poděkovat za pozornost, kterou věnujete případu manželů Čápových zjevně protiprávně stíhaných za smyšlené napadení policisty. Dovolím si k Vašemu včerejšímu materiálu v MfD pár kritických poznámek s nadějí, že Vám budou užitečné. Volím formu otevřeného dopisu, protože společenský dosah problému, který řeší, ji vyžaduje.

Předně ale musím konstatovat, že je vůbec s podivem, že je co kritizovat. Čeští novináři se podobné problematice věnují velmi neradi a tak je skoro nemožné nalézt články, které se zabývají protiprávním jednáním policistů a zvlášť jeho krytím ze strany justičních orgánů, o kriminalizaci objektů policejního násilí jako ve zmíněném případě nemluvě.

Realita okolo thoriových reaktorů

29. 2. 2012 / Vladimír Wagner

čas čtení 11 minut

K problematice thoriových reaktorů nám operativně poslal Vladimír Wagner níže zveřejněný článek. Informativně v něm shrnuje technickou problematiku thoriových reaktorů v podstatě týmž způsobem, jakým to učinil v úterý zmíněný pořad rozhlasu BBC. Jediným rozdílem je snad jen odstavec o údajných rizicích thoriových reaktorů, kde Vladimír Wagner považuje tekuté palivo za značné riziko, kdežto odborníci v pořadu BBC naopak argumentovali, že tekuté palivo je možné daleko operativněji zvládat než palivo pevné. Za výhodu tekutého paliva byla v pořadu BBC označena i skutečnost, že samo tekuté palivo je v thoriových reaktorem přenášečem tepla, zatímco v klasických jaderných reaktorech je teplo přenášeno vodou pod vysokým tlakem, což je podle pořadu BBC vážný bezpečnostní problém. Za výhodu byla v pořadu BBC označena i skutečnost, že při zahřívání se thoriové palivo roztahuje, takže čím je směs teplejší, tím je paliva v reaktoru méně, což je prý bezpečnostní záruka.

Pořad rozhlasu BBC i Vladimír Wagner se shodují v tom, že thoriová technologie potřebuje další výzkum a že bezpečnostní zkoušky thoriových reaktorů mohou trvat řadu let. Rozhlas BBC upozorňuje na bojkot thoriové technologie ze stran jaderného průmyslu. Francie má aktivní výzkum thoriových reaktorů založených na solném roztoku, Británie vyvíjí jinou technologii. (Redakce BL)

V středečních Britských listech se objevily dva příspěvky týkající se thoriových reaktorů ZDE ZDE. Komentář Britských listů, který je zde obsažen, docela dobře ukazuje zkušenost, že ten, kdo problematiku nezná a nerozumí ji, vymýšlí konspirační teorie. Protože mám poměrně slušné znalosti jaderné fyziky a dokonce se na studiu některých aspektů možného využití thoria v budoucích jaderně-energetických systémech se svými studenty podílím, pokusím se některé aspekty problému s diskutovanými typy reaktorů objasnit.

Thorium namísto uranu?

29. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Zajímavým tématem se zabýval v úterý ekologický pořad rozhlasu BBC, Costing the Earth, který informoval, že je možno budovat jaderné elektrárny, které by spalovaly thorium, nikoliv uran. Použivaly by tekuté, nikoliv pevné palivo, reaktor by bylo možno vypnout a nemohl by se přehřát, to znamená, že by nikdy nemohlo dojít ke katastrofě jako ve Fukušimě a odpadl by problém se skladováním vyhořelého paliva. Ovšem z thoria by se nedaly vyrábět jaderné zbraně. Právě z tohoto důvodu se prý po druhé světové válce Američané rozhodli budovat jaderné reaktory pro uran, nikoliv pro thorium. Ekologové reaktory na thorium podporují. Thoria je na světě čtyřikrát více než uranu. Mohl by se stát levným a v podstatě neomezeným zdrojem bezpečné energie.

Ve Francii i v Británii se nyní intenzivně pracuje na výzkumu jaderné energie za pomoci reaktorů používajících thorium, o reaktory na thorium má zájem také Indie a Čína, avšak očekává se, že současná jaderná průmyslová lobby bude tvrdě vystupovat proti jakýkoliv změnám. Podle aktivistů je to pošetilé, protože by z přechodu na thoriové reaktory měly prospěch nejen společnost, ale i energetický průmysl. Britská vláda si v současnosti vyžádala v této věci od jaderného průmyslu analýzu, v níž jaderný průmysl thoriové reaktory ostře odmítl. Analýza má být nyní podrobena nezávislému zkoumání.

Půlhodinový pořad na toto téma je v angličtině ZDE

Studentů je příliš mnoho, jsou pasivní

29. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Těžko dokáži přistoupit na úvahy pana Pavláska o tom, že akademici selhávají, pokud jsou v NERVu nebo dělají poradce premiérovi současné vlády, nebo že vůbec existuje něco jako "my akademici". Akademická půda by měla být charakteristická názorovou diverzitou, měly by ji tvořit samostatné a vyhraněné osobnosti s promyšleným a vyhraněným názorem, nikoli nějaké stádo, opakující táž slova, tytéž názory a tytéž zájmy. Láska ke vzdělání nemůže být láskou k jedné straně barikády a nemůže být stranictvím. Jedním z hlavních poslání univerzit je ukázat studentovi svět z mnoha různých úhlů pohledu a učit ho chápat argumenty i kulturní a historické kořeny pozic, s nimiž nesouhlasí. Taková osvěta nemůže spočívat v kádrování.

Při osvobození fotografa ze Sunday Times zahynulo 13 lidí

29. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Paul Conroy, fotograf britského týdeníku Sunday Times, který byl zraněn na noze během útoku proti obleženému syrskému městu Homs, byl propašován ze Sýrie dramatickým a nebezpečným způsobem, při němž přišlo o život třináct aktivistů.

Vyšlo to najevo v den, kdy OSN uvedlo, že během jedenáctiměsíčních útoků syrské armády proti prodemokratickým aktivistům "zahynulo více než 7500 osob".

Tunisko nabídlo prezidentu Assadovi azyl, pokud by odstoupil z funkce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

70427