Cizinče, vrať se, už jsi podojen

6. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Zaměstnávám Žida, jmenuje se třeba Josef Grossman. S jeho prací jsem spokojen, rychle se naučil potřebné dovednosti, je výkonný, časově flexibilní, a protože živí početnou rodinu, nehledí ani na čas. Stát mi však nařídil, že ho musím propustit, protože na jeho místo musí přijít etnický Čech.

Že jsem se zbláznil? Že tady neplatí norimberské zákony? Posuďte sami: zaměstnávám Ukrajince. Jmenuje se třeba Josef Grosman. S jeho prací jsem spokojen, atd. Stát mi však nařídil, že ho musím propustit, protože na jeho místo musí přijít český občan.

To je realita, podložená zákonem o zaměstnanosti, který při obsazování volného pracovního místa upřednostňuje jakéhokoli občana ČR před sebevýkonnějším a sebekvalitnějším cizincem. Od léta t. r. nebudou úřady práce cizincům do úrovně SŠ vzdělání na základě "doporučení" MPSV prodlužována ani stávající pracovní povolení, i když v ČR mnohdy už léta pracují.

Opatření se dotkne více než sta tisíc cizinců ze třetích zemí, kteří jsou zaměstnáni ve zpracovatelském (např. oděvním, potravinářském) průmyslu a ve stavebních firmách. Ty v důsledku jejich nuceného odchodu ztratí v situaci, kdy už jsou deptány krizí, část kvalifikovaných a výkonných zaměstnanců. Zasáhne nejvíce ukrajinskou komunitu, už proto, že Ukrajinci představují stále největší podíl cizích státních příslušníků ze třetích zemí, kteří zde žijí.

Deklarovaným cílem opatření je ochrana tuzemského pracovního trhu. Na místa výkonných, zapracovaných, atd. cizinců nastoupí zčásti nezaměstnatelní, mnohdy exekucemi demotivovaní občané. Namísto jednoho Ukrajince nebo Vietnamce budou pracovat dva či tři tuzemci. Cizince nyní zaměstnává každá čtvrtá až pátá firma. Hurá, stoupne zaměstnanost. Běda, dramaticky stoupnou náklady. Klesnou však (odhadem až o 10%) daňové odvody. Pracující Češi rozpočtový výpadek doplatí ještě vyššími daněmi. Některé firmy zavřou brány, jiné naopak utečou tam, kde jim stát nebude do jejich personální politiky mluvit.

Český stát díky péči ministerstva vnitra vybudoval skoro v každém kraji státní integrační centrum. Pod touto pokličkou se však vaří polévka s xenofobní příchutí. Stát tak pokračuje v linii, kterou vůči cizincům nastoupil po roce 2008. Při přípravě nového cizineckého zákona vnitro do jeho klíčových ustanovení zapracovalo pouze zdánlivě technická opatření, která mají kategorii nízko kvalifikovaných cizinců (do níž ovšem spadá i většina kvalifikovaných dělnických profesí) znemožnit dosažení hranice pětiletého trvalého pobytu. Ta je po implementaci unijní směrnice do tuzemského práva rozhodná pro udělení pobytu trvalého. Proč dopustit, aby se v Česku cizinci usazovali, když by jim mělo stačit, že v něm budou podojeni?

A kdo bude spokojen?

Především ty evropské státy, které provádějí rozumnější migrační politiku. Evropa stárne. Pokud bude zastavena imigrace, bude mít ČR podle nedávno zveřejněné projekce ČSÚ na konci století 6 milionů obyvatel. Cizinci, kteří dnes živí nás a dorovnávají náš demografický deficit, to budou dělat jinde.

Skeptici soudí, že jednou vyhnaní cizinci se k nám už nevrátí. Jejich zájem a zájem jejich zaměstnavatelů je ale natolik silný, že udělají všechno pro to, aby se vrátit na český pracovní trh nějakým způsobem mohli.

Možností je víc -- od změny účelu pobytu ze zaměstnání na podnikání až po pracovní povolení u firem majících filiálky i v ČR, ale sídlících v jiných zemích Unie. Právně je to trošku složitější, ale tamní firmy je mohou za jistých okolností na práci do ČR (kde to přece důvěrně znají) vyslat. Zaměstnaní třeba u německé firmy budou pracovat za české koruny. Daně? No daně půjdou přece - do Německa.

Stát po novém roce posílil Státní úřad inspekce práce, který se tak stal jediným úřadem, který nepropouštěl, ale naopak mocně nabíral. Jeho kontroloři pročesávají terén, aby vše probíhalo v souladu s razítky. Hloupé je, že razítkem řeku stejně nezastavíš. A navíc toho, co lze kontrolovat, ubývá.

0
Vytisknout
15099

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2012