Komu vlastně plní "své" sliby?

24. 4. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Když poslouchám některé přední politiky, především ministry nebo předsedu vlády, jak se dušují, že dělají pro lidi, notabene všechno dobře, naplňují litery programového prohlášení a hlavně, že plní sví sliby dané voličům, tak mnou cloumá vztek nad jejich drzostí, arogancí a neomylností.

V nedělních (22.4.2012) OVM se tím opět velmi vehementně oháněl ministr Drábek. Nutno dodat, že to není ani poprvé a věřím, pokud bude vláda fungovat (kéž by ne), že se to bude opakovat stále dokola: plníme programové prohlášení, plníme sliby, které jsme dali svým voličům.

/p>

Když pominu to jeho umanuté, občany poškozující plnění programového prohlášení koaliční vlády, tak mne nejvíce dokáže vytočit jeho proklamované "plnění slibů svým voličům". Tedy abych byl přesnější, tak je potřeba vypíchnout to "svým", resp. jeho voličům. A zde je kámen úrazu všeho konání vlády, potažmo jejich koaličních poskoků ve sněmovně. S poukazem plnění slibů "svým" voličům operují všichni ministři koaliční vlády, je to totiž jejich zaklínadlo. Co na tom, že celá koaliční vláda dostala ve volbách cca 30% hlasů oprávněných voličů? Z toho připadá na TOP09 nějakých 15-16%, to ale nemůže panu Drábkovi (stejně jako ostatním pánům ministrům a premiérovi) vadit když občanům republiky (tj. cca 10 milionům) sděluje, že plní slib daný "svým" voličům! Tedy odhadem 15 % občanů, kteří dali této straně své volební hlasy. Pan Drábek si jistě umí spočítat, kolika lidem tedy plní sliby! Otázkou zůstává, kolik těch jeho voličů ještě vůbec zůstalo. Skalní jsou skalní, ale co ti ostatní, kteří sedli TOP09 na vějičku (např. studenti)?

Ať už tak či jinak, ohání-li se jeden nebo druhý politik z koaliční vlády plněním slibů, které dal či dali svým voličům, měl či měli by si také uvědomit, že zdrcující většinu občanů tím rozhodně nepotěší, spíše naopak. Jinými slovy, jestliže tak velká většina projeví nesouhlas s činy toho kterého ministra, resp. vlády, měli by páni ministři pochopit, že slouží jen slabé třetině občanů ČR a ze své činnosti vyvodit příslušný závěr, tedy odejít. Jak mohou o sobě, (včetně vlády) prohlašovat, že mají podporu a důvěru občanů-voličů, když se to týká slabé třetiny všech občanů? Nehledám odpověď, protože ji znám: jsou jim ukradeni, nezajímají je. Pro ně je rozhodující, že dostali mandát ve volbách a kolika procentům občanů skutečně slouží a plní své sliby, je až tak moc nezajímá. Co však ví velmi dobře, že totalitně vládnou sedmdesátiprocentní většině občanů, kteří jim hlasy nedali! Lze to ze strany vlády považovat za takovou neformální pomstu! Neformální, ale krutou.

Proto je zarážející, že ani současná prokazatelná nespokojenost téměř 90% občanů neotřese jejich sebevědomím, o svědomí ani nemluvím. Tak jak pro každého jsou peníze až na prvním místě, tak pro tyto naše zvolené zástupce snad ani nic jiného neexistuje. Ty falešné proklamace o své odpovědnosti vůči voličům, to je výsměch realitě, protože jakkoliv si vláda říká odpovědná, pravý opak je pravda. A nezachrání to ani Drábkovo, ani Kalouskovo či Nečasovo bla, bla, bla o tom, že to dělají pro občany, aby se prý v budoucnu měli lépe. Že začnou živořit nebo chcípat dříve, než se toho dočkají, je zřejmě jeden z prostředků jejich "odpovědné" práce. A to nezmiňuji úroveň, kvalitu a odezvu na práci vlády, v daném případě samotného ministra Drábka a jeho ministerstva ZDE.

0
Vytisknout
9891

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2012