S rezistentními bakteriemi z Indie míříme k postantibiotické éře

9. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Indie je epicentrem vzniku baktérií odolných vůči antibiotikům. Léky jsou tam používány natolik pochybným způsobem, že bakterie dostávají šanci získat vůči nim rezistenci. Indický farmaceutický průmysl vyrábí takřka třetinu objemu veškerých antibiotik na světě, jenže vlivem špatného využití zde vznikají infekce ohrožující účinnost i nejsilnějších antibiotik. Svět tak zřejmě směřuje k tomu, co Světová zdravotnická organizace označuje za postantibiotickou éru.

Věci tak banální jako bolest v krku nebo rozbité koleno dítěte mohou znova představovat smrtelná onemocnění. Kloubní náhrady, transplantace orgánů, chemoterapie proti rakovině nebo péče o předčasně narozené děti se mohou stát mnohem obtížnějšími, nebo dokonce příliš nebezpečnými.

Současné kmeny rezistentních baktérií už v Evropě ročně zabijí více než 25 000 lidí. Znamená to dodatečné náklady na zdravotní péči ve výši 1,5 miliardy euro a ztráty produktivity.

Odolné infekce jsou tak úspěšné díky genu označovanému jako NDM-1. Ten se nachází na pohyblivých výběžcích DNA zvaných plasmidy, které se snadno šíří během rozmnožování. Proto může gen infiltrovat desítky druhů baktérií. Mezi nimi je střevní baktérie E. coli, půdní mikrobi nebo cholera šířená vodou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8091

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2012