Archeologové objevili mayské astronomické záznamy

11. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Archeologové objevili v mayských zříceninách malou místnost, kterou už před 1 200 lety královští písaři patrně používali k vedení astronomických záznamů. Ty byly klíčem k mayskému kalendáři.

Zdi obsahují nejstarší známé mayské astronomické záznamy. Vědci již věděli, že takové záznamy v dané době byly vedeny, avšak nejstarší dosud známé nálezy byly o 600 let mladší.

Mayský kalendář si nedávno získal pozornost veřejnosti kvůli tvrzení některých osob, že údajně předpovídá konec světa na letošní prosinec. Experti ovšem tvrdí, že kalendář využívající cyklus o délce více jak 6 000 let žádnou takovou prognózu neobsahuje.

Anthony Aveni z Colgate University v Hamiltonu ve státě New York, který je jedním z autorů článku o záznamech v pátečním vydání časopisu Science, upozorňuje, že délka mayského kalendářního cyklu "přinejmenším" naznačuje pokračování času.

Místnost se záznamy o čtvercovém půdorysu se stranou něco přes tři metry je součástí komplexu Xultun, jenž leží v deštném pralese severovýchodní Guatemaly. Na zdi jsou rovněž portréty králů na trůnu a dalších postav, ale je zřejmé, že nemají k záznamům žádný vztah, tvrdí vědci.

Na jedné ze stěn se nachází kalendář založený na fázích Měsíce, který pokrývá zhruba 13 let. Podle vědců mohl být používán k zjištění, které božstvo v který čas Měsíci vládne.

Aveni tvrdí, že kalendář umožňoval například předpovídat úplněk na léta dopředu. To bylo důležité pro astrologii a rituály, král například dostával doporučení, kdy jít do války, nebo předpověď, jaká bude úroda. Astronomie vycházela z potřeb náboženství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10413

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2012