Irové odmítají platit státní dluh

10. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Irsko bude muset tento týden zaplatit Evropské unii a MMF velké finanční částky. Irská vláda se rozhodla, že na to získá peníze jednorázovou daní a že každá irská domácnost bude muset zaplatit 100 euro. Avšak více než milion Irů tu daň prostě nezaplatilo. (Irsko má 4,7 milionu obyvatel.) Reportér pořadu BBC World at One navštívil irské hrabství Donegal, kde daň odmítly zaplatit tři čtvrtiny obyvatelstva:

Donegal je zemí rašelinišť, křovisek, kamení a kopců. Je to jakoby zapomenutý kraj Irska, na jeho severozápadě. Avšak irská vláda dostala připomenutí, že lidé, žijíci tady, jsou motivováni vzdorem.

"Je to největší čin občanské neposlušnosti od založení nezávislého irského státu."

"Pokud máme něco udělat, musíme to udělat teď."

"Už mám toho celého nesmyslu plné zuby."

"Tahle daň je součástí dohody s MMF. MMF řekl jasně, že část našich daní musí zaplatit naše dluhy. Mně je ale úplně jedno, jestli Irsko dokáž zaplatit své dluhy. Proč bychom měli splácet peníze bankéřům a majitelům obligací, kteří už bohatí jsou? Ne. Kdyby měla naše vláda aspoň trochu páteř, tak bychom už dávno udělali bankrot. Myslím, že stejně k tomu bankrotu dojde."

"My ty peníze nemáme. Tady nejsou žádné pracovní příležitosti a žádné peníze. Není tady vůbec žádná šance pro mladé lidi, jako jsem já."

"Část těch peněz, které bych měl touto daní zaplatit, by mohla jít ku prospěchu mých dvou dětí, které musejí emigrovat, aby našly jinde zaměstnání. A ano, už mám vlády naprosto plné zuby. Taky byste byl rozčílený, kdyby vaše děti musely odejet z Irska, protože se tady neuživí."

Reportér: "Neexistuje ale argument, že Irsko je ve vážné finanční situaci a všichni občané musejí pomoci?"

"Prosím? A čím přispěly k té vážné finanční situaci moje dvě děti? A čím jsem k ní přispěl já? Způsobili to lidé, kteří dostali velmi příjemné zlaté padáky. Zatímco my prý máme tu zadluženost řešit. Tak to ne. Nedáme jim ani korunu."

"Myslíte si, že dají milion neplatičů k soudu? To určitě ne. Vždyť oni ani nemají peníze na normální provoz země, nemluvě o nějakém soudním stíhání. My to prostě platit nebudeme."

0
Vytisknout
11908

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2012