Evropská exekutiva se rozhodla přijmout kroky proti škrtům

8. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

Evropská exekutiva požaduje změnu ekonomické politiky EU směrem k podpoře hospodářského růstu. Levicový předák Alexis Tsipras zintenzivňuje rebelii Řecka v eurozóně.

Evropská exekutiva reagovala na volební zemětřesení ve Francii a v Řecku tím, že začala požadovat směru hospodářské politiky EU směrem k podpoře růstu. Nový energický levicový předák v Athénách zároveň zintenzívnil vzbouření Řecka proti politice škrtů.

Alexis Tsipras, šéf seskupení radikálních řeckých levičáků, které dostalo za úkol utvořit novou řeckou vládu, zaútočil na podmínky, schválené předchozí řeckou vládou pro záchranný balíček ve výši 130 miliard euro. Pohrozil, že znárodní řecké banky a že Řecko odmítne záchranný balíček, vyjednaný s eurozónou.

V Bruselu svolal Herman Van Rompuy, prezident Rady Evropy, mimořádný summit, který se má konat za čtrnáct dní. Na tomto summitu přednese nový francouzský prezident François Hollande své návrhy na řešení eurokrize. Evropská komise podporuje Hollandovy požadavky, aby vznikly celoevropské investice na podporu hospodářského růstu a pro vytváření pracovních příležitostí.

Olli Rehn, komisař pro řešení eurokrize a José Manuel Barroso, předseda Evropské komise, uvedli, že je pravděpodobné, že šéfové EU příští měsíc rozhodnou, aby byl kapitál Evropské investiční banky byl zvýšen o 10 miliard euro. Kapitálu této banky by se používalo jako záruky pro letošní zahájení velkých infrastrukturních "pilotních projektů" v celovevropském měřítku. Hollande vedl svou prezidentskou kampaň stejným směrem.

Evropská komise také konstatuje, že existuje 82 miliard euro v nepoužitých strukturálních fondech, kterých by bylo možno využít k podpoře hospodářského růstu a pracovních příležitostí. Tato částka se rovná čtvrtině rozpočtu EU. Využití této částky tímto způsobem zřejmě odmítnou jednotlivé národní vlády.

Další známkou, že šéfové EU jsou nuceni lidovým tlakem zastavit politiku škrtů, je Rehnovo prohlášení, že by bylo možno uvolnit přísné fiskální podmínky pro země, které mají s realizací rozpočtových škrtů problémy. Avšak to by se netýkalo Řecka, podmínky jehož záchranného balíčku určila Evropská komise, Evropská centrální banka a MMF.

Tsipras považuje fiskální dohodu Řecka s EU za zrušenou. "V důsledku verdiktu voličů je fiskální dohoda neplatná," zdůraznil poté, co dvě třetiny Řeků v neděli odmítly její podmínky. Tsipras požaduje moratorium na splácení řeckých dluhů, vyšetřování řeckých bank a zrušení parlamentní imunity pro řecké poslance, aby mohli být trestně stíháni.

Německo varuje, že Řecko bude vykázáno z eurozóny, pokud odmítne podmínky fiskální dohody. Mezinárodní komentátoři však poukazují na to, že Německo investovalo mnoho kapitálu do eurozóny a zřejmě nebude riskovat odchodem Řecka její rozpad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

<

0
Vytisknout
8485

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2012