V Británii vypuklo "akcionářské jaro"

9. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Hněv ohledně astronomicky vysokých platů ředitelů podniků si vyžádal rezignaci ředitele největší britské pojišťovny Aviva a vyvolal také rebelii akcionářů sázkové kanceláře William Hill.

Andrew Moss, generální ředitel pojišťovny Aviva, byl donucen odstoupit, dostal ovšem zlatý padák ve výši 1,7 milionu liber. Akcionáři hlasovali proti platové politice pojišťovny a odmítli jeho plat, s poukazem na to, že cena akcií firmy Aviva poklesla za posledních 10 let o 70 procent.

Pod tlakem se octl i Ralph Topping, generální ředitel sázkové kanceláře William Hill poté, co 49,9 procent akcionářů firmy hlasovalo proti jeh oplatu.

V minulých týdnech akcionáři donutili k rezignaci vysoce placené ředitele firem AstraZeneca a Sly Bailey. Protesty akcionářů proti ředitelským platům byly zaznamenány v celé řadě firem, včetně banky Barclays, hornické firmy Xstrata a potravinářské společnosti Premier Foods.

Očekává se, že v nadcházejících dnech budou proti astronomickým ředitelským platům protestovat i akcionáři britského plynárenského podniku Centrica, firmy Unilever a reklamní společnosti WWP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7070

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2012