Putin: Rusko má na globální scéně "morální právo"

9. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Staronový ruský prezident Vladimir Putin během tradiční vojenské přehlídky na Rudém náměstí, která připomíná den vítězství nad nacismem, prohlásil, že kolosální oběti Sovětského svazu dávají Rusku nezpochybnitelné právo upevňovat svou bezpečnost.

Putin si také stěžoval na "ideologickou konfrontaci", která podle něj zapříčinila, že se 2. světové válce nepodařilo zabránit.

"Pouze přísné dodržování mezinárodních norem, úcta ke státní svrchovanosti a nezávislé volbě lidí může zajistit, aby se tragédie války nikdy neopakovala," dodal Putin.

Putinův projev zazněl před přehlídkou, jíž se zúčastnilo 14 000 příslušníků vojenského personálu a více než 100 kusů vojenské techniky, včetně mezikontinentálních balistických raket Topol-M, operačně taktických raket Iskander-M a systémů protivzdušné obrany S-400 Triumf. Přehlídky se zúčastnilo také 1 500 veteránů 2. světové války, premiér Dmitrij Medveděv a bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov.

V boji s nacismem zahynulo zhruba 25 milionů sovětských vojáků a občanů. Sovětský svaz byl zatažen do války 22. června 1941, kdy německé ozbrojené síly zahájily útok a porušily tak smlouvu o neútočení.

Putin byl v pondělí potřetí inaugurován do úřadu ruského prezidenta po březnových volbách doprovázených stížnostmi na podvody. Čtyři roky zastával úřad premiéra, když podle ústavy z roku 2008 po dvou termínech v prezidentském úřadě musel rezignovat, avšak zůstal nejvlivnějším ruským politikem. Jeho návrat do Kremlu doprovázely dva dny protestů opozice, včetně srážek mezi demonstranty a policií v Moskvě během inaugurace. Oponenti Putina obviňují z korupce a pošlapávání politických svobod.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9493

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2012