Pokud má ČSSD přežít jako důvěryhodná strana, musí se distancovat od korupce a rozkrádání v krajích

18. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V politice bývá vesměs vše až únavně předvídatelné: Když něco provede kdosi "od nás", je to v pořádku, pochopitelný omyl, či dokonce to zasluhuje ocenění; pokud ale totéž udělá politický protivník, je to prostě hnus, velebnosti. Hysterické reakce levicových komentátorů na zatčení Davida Ratha jsou tohoto pravidla více než výmluvným důkazem. A někteří dokonce zacházejí tak daleko, že útočí na ČSSD za to, že se Ratha prý dostatečně nezastává. Jenže není to prostě tím, že v Lidovém domě velmi dobře znají své pappenheimské?

"Smutné je, že takhle chycenou při korupci si kromě Ratha dovedu představit nejméně polovinu soc. dem. hejtmanů (a jednu hejtmanku). A ještě smutnější je, když v televizi případ komentují z pozice morálních arbitrů Bendl, Kalousek a Peake", napsal na Facebooku člověk pohybující se v lobbistickém prostředí. Co k tomu dodat? Krajští kmotři ČSSD, včetně bývalého člena ODS Ratha, jsou už dávno proslulí tím, že se s nějakými pravidly příliš nepářou. A co více: Lidový dům v nich má mocnou opozici, která spolu s průmyslovými lobbisty ve jménu kšeftů blokuje změny směřující k získání větší věrohodnosti strany pošramocené kmotrováním plus hospodařením a "popularitou" bývalého předsedy.

Zatímco Bohuslav Sobotka už dlouho bojuje za to, aby stranu alespoň částečně rozkmotřil, nyní by měl podle představ některých rozhořčených příznivců dát ruku do ohně právě za Ratha - a tím posílit celé "kmotrovské" křídlo strany, opustit své spojence a podkopat svou pozici. Jak geniální. Taky bych se chtěl naučit tak dobře radit.

Je pravda, že média se na Ratha slétla jako supi na umírající skot a už ho vlastně předem odsoudila. To jistě není správné. Nikdo zatím neví, zda byl David Rath zatčen při "normální" korupci, nebo cíleně vyprovokován a nachytán. Formálně je jistě třeba jej považovat za nevinného. Výmluvné ovšem je, že už teď ho ani značná část příznivců sociální demokracie za nevinného rozhodně nepovažuje...

Jestli chce ČSSD do budoucna vůbec přežít jako důvěryhodná strana, která s jakýmsi oprávněním tvrdí, že chce poměry v této zemi napravit, nemůže se rozhodně zastávat lidí obviněných z korupce a rozkrádání (a možná i obojím vinných) - jen proto, že jsou to "ti naši". Tvrdé jádro voličů strany je poměrně úzké, a na nikoho jiného, neutrálně naladěného, by věru podobný postup nemohl dobře zapůsobit. Budoucí nespokojení a protestní voliči očekávají skutečnou změnu k lepšímu, ne další a další jánabráchismus a regionální kmotrovské koalice kryté občas radikální rétorikou a divadelnickým zaujímáním rádoby zásadových postojů (po němž nic nenásleduje) v parlamentním řečništi.

Potrvá bezesporu celé měsíce, než budeme schopni alespoň zčásti podloženě říci, jak to s kauzou Rath doopravdy bylo a o co všechno v ní šlo. Do té doby by všem svědčilo méně hysterie a mnohem, mnohem více přesného pozorování...

0
Vytisknout
7913

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2012