Rusko odsoudilo Británii za jednání "v rozporu s mezinárodním právem"

21. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v rádiu Echo Moskvy kritizoval Británii za nátlak na ruskou loď směřující do Sýrie s nákladem zbraní. Britský zásah tuto loď přinutil vrátit se zpět. Lavrov konstatoval, že Moskva nepodléhá sankcím EU vůči jejímu arabskému spojenci.

Podle Lavrova rozhodnutí britské pojišťovací společnosti Standard Club zrušit pojištění lodi MV Alaed odráží "nespolehlivost britského pojišťovacího systému". Ministr také prohlásil, že britská vláda se postavila proti mezinárodnímu právu, když požádala společnost o zrušení smlouvy. Společnost pojištění zrušila v rozporu s vlastními vnitřními směrnicemi a loď, jejíž plavba se tak stala ilegální, se musela vrátit do Ruska. 

"Sankce EU nejsou součástí mezinárodního práva," řekl Lavrov ve vysílání. 

"To je velmi nestabilní situace," řekl Lavrov v jiném rozhovoru pro televizi Russia Today. "To znamená, že kdokoliv - kterákoliv země nebo společnost - jež neporušuje žádná mezinárodní pravidla, jež neporušuje žádnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, může podléhat extrateritoriální aplikaci jednostranných sankcí někoho jiného."

Lavrov řekl rádiu Echo Moskvy, že loď vezla do Sýrie nové systémy protivzdušné obrany a tři vojenské helikoptéry po generální opravě, a tvrdil, že zásilka je plně legitimní. 

Mluvčí ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič řekl, že loď registrovaná v Curacau nyní míří do Murmansku, kde vymění vlajku za ruskou. Neřekl ovšem, zda pak znovu zamíří do Sýrie. Naproti tomu podle Lavrova "smlouvy je třeba plnit". Tři vrtulníky byly údajně dodány v sovětské éře a prošly generální opravou v rámci smlouvy uzavřené v roce 2008. 

"Tvrzení, že Rusové poslali vrtulníky, aby byly použity proti protestujícím, odráží předpojatý přístup zaměřený na podněcování napětí a má na Rusko vrhnout špatné světlo," řekl Lavrov. "Nic jsme neporušili a své smluvní závazky splníme."

Lavrov také kritizoval EU za následování amerického příkladu v podobě uvalení jednostranných sankcí. "Špatné příklady jsou nakažlivé," prohlásil pro RT. 

Moskva kritizovala Asada za těžkopádné použití síly a pomalé reformy, ale silně odporuje západnímu požadavku, aby odstoupil. 

"Plán který si představuje odstoupení Asada jako podmínku pro ukončení násilí a zahájení politického procesu nebude fungovat, protože on neodstoupí," řekl Lavrov. "Jde o vážnou geopolitickou krizi, již je třeba řešit s určitou pružností, nikoliv ultimáty."

Lavrov varoval, že západní pokusy o svržení Asada mohou v Sýrii vyvolat násilí islámských radikálů vůči umírněnějším muslimům a křesťanům. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7191

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2012