Nouriel Roubini: Krize roku 2013 bude horší než v roce 2008

10. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Caroline Connan z Bloomberg Television hovoří v Aix-en-Provence s ekonomem Nourielem Roubinim o "chamtivých" bankéřích, nevyřešené evropské krizi a rizicích, která čekají globální ekonomiku v roce 2013.

Roubini se nedomnívá, že by takové věci jako jednotlivé skandály bank mohly na stávajícím kasínovém kapitalismu něco změnit. Upozorňuje, že banky v roce 2008 "příliš veliké, než aby padly" jsou dnes ještě větší a na jejich praktikách se nic podstatného nezměnilo. Na samoregulaci finančního sektoru nevěří.

Poslední summit EU podle Roubiniho opět nic nevyřešil a protože v jádrové oblasti EU existuje silný odpor proti společným dluhopisům (i jakýmkoliv měkčím formám mutualizace dluhu), hrozí další krize nikoli v řádu měsíců, ale týdnů.

Napřesrok už toho evropští politici budou moci reálně ovlivnit dosti málo, eurozóně hrozí kolaps; USA patrně upadnou do další recese. Zbrzdění růstu čínské ekonomiky se stále více vzdaluje ideální představě "měkkého přistání" a další rozvíjející se země také zažívají ostré zpomalování. Kromě toho v důsledku selhání rozhovorů o íránském jaderném programu hrozí po amerických prezidentských volbách (ať už dopadnou jakkoliv) velká válka, která by však velmi rychle zdvojnásobila ceny ropy a způsobila další fatální zbrzdění globální ekonomiky. Tu může potkat mnohem horší krize než v roce 2008, protože možnosti protikrizových opatření jsou už kvůli akumulaci ohromných dluhů insolventních vlád prakticky vyčerpány.

0
Vytisknout
10964

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2012