Kalouskovy noční můry a jiné nevolnosti

11. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Vlasta Parkanová, kolem které se dnes točí český mediální svět, je sice hlavní osobou kauzy CASA, ale hlavní roli v ní hraje ministr financí Miroslav Kalousek. Je snad namístě, aby se pan Kalousek takto čílil, když se kauza týká někoho úplně jiného?

Předně si je třeba ujasnit, že osoba Vlasty Parkanové je dnes, kromě postu v předsednictvu PS, zcela zanedbatelná. Leč přece důležitá, což si uvědomuje sám Kalousek. Ne snad pro současnou funkci, ale pro funkci předchozí, tedy coby ministryně obrany. Bezmezná snaha odvrátit vydání Parkanové poslaneckou sněmovnou je natolik neadekvátní, že to vzbuzuje nemalé podezření, že zde nejde ani tak o Parkanovou, jako o někoho jiného, včetně jeho samotného.

Vzhledem k výkonu funkce ministra financí, člena koaliční rozpočtově odpovědné vlády, vzhledem k jeho mnoha dalším funkcím a postům, které v nedávné minulosti zastával, by bylo možné konstatovat, že se jedná o zkušeného, vzdělaného, inteligentního, ale i zákeřného politika. Dnešní dny však dokazují či odhalují Kalouskův pravý charakter. Především vystupuje do popředí jeho drzé a arogantní sebevědomí, že když on s něčím nesouhlasí, tak by to měli všichni respektovat, stáhnout ocas a padnout na zadek. Jeho nesouhlasy nejsou však prezentovány relevantním a gentlemanským vystupováním, ale hulvátským osočování kdekoho jen proto, že si dovolují nerespektovat jeho názory a stanoviska, notabene za podpory hrubého nařčení, osočení a urážlivých výroků na adresu policejních orgánů. To až tak daleko, že jej za to káral i premiér Nečas. Nicméně se za své výroky omlouvat nehodlá a i nadále na nich trvá.

Pan ministr je nervózní " jakp dětské sáňky v létě". Ba možná ještě víc, protože jeho nepřiměřené reakce dávají tušit něco mnohem víc, než se na případě Parkanová versus CASA dá vypozorovat. Aby však odvedl možnou pozornost či zájem policie od jeho osoby, případně osob dalších, pan Kalousek vyrukoval s další osočující variantou na účet policie, případně dalších zainteresovaných stran včetně snad i stran politických, že skutečným cílem šetření celého případu (tzn. jak možné viny Vlasty Parkanové, tak Kalouskova údajného telefonického zásahu do vyšetřování) je podle ministra financí snaha poškodit TOP 09. " A až ten případ bude zastaven - jako že bude zastaven - protože to je takový nesmysl, že nevěřím, že přežije zralé švestky - tak se stejně bude spekulovat, že na každém šprochu pravdy trochu," konstatoval Kalousek v rozhovoru pro iHNed.cz s tím, že jeho stranu tak čeká stigma. "A já si myslím, že tohle byl ten cíl (TOP 09) odsoudit, ne ji (Parkanovou). Ani ti, kdo žádost psali, nemohou být tak tupí, že si mohou myslet, že to lze odsoudit. Cílem je stíhat a poškodit. Já se cítím poškozen tím, že TOP 09 je moje dítě. A samozřejmě se velmi zlobím, že tu jsou evidentní lži a poškozují stranu, kterou jsem vydupal ze země," dodává Kalousek.

Takže z toho vychází, že na jedné straně pan ministr Kalousek se hrdě hlásí k otcovství TOP 09, kterou "vydupal ze země" (a že to byl opravdu rachot, až zemětřesení), na druhé straně je však odhodlán "do země zadupat" vše, co by mohlo jeho stranu a jeho samého evidentně poškodit. Zda ovšem právem či neprávem, mu je zcela lhostejné, protože on a jeho knížecí milost, první místopředseda (jinak také I. porodní asistent) Karel Schwarzenberg jsou o nevině Parkanové zcela přesvědčeni. Jenže zde nejde o vinu Parkanové, ale (zatím) nejde ani o TOP 09 - ale o fakt, že nákup letadel CASA byl notně předražen a tudíž že někdo je za tento fakt odpovědný. Zda to byla V. Parkanová, nebo někdo jiný, by se mělo teprve vyšetřovat. Jenže právě to očekávané vydání V. Parkanové a následné vyšetřování způsobuje panu Kalouskovi kromě vrásek a zpoceného čela možná i křeče svěracích svalů v místech, kde končí záda a začínají nohy. A to zřejmě značně nepříjemně.

Lze tedy jen stěží pochopit, proč je tak zkušený politický eskamotér, filuta ošlehaný všemi možnými ventilátory státních či politických orgánů a organizací , frustrovaný z podezření, tedy nikoliv obvinění V. Parkanové - a kope kolem sebe, prská jedovaté sliny, notabene vyhrožuje či se snaží ovlivňovat a zabránit jejímu vydání sněmovnou.

Zaznamenal jsem po dlouhé době jednu pozitivní zprávu ze strany VV - a sice, že hodlají svolat mimořádné zasedání PS, které by se mělo zabývat jednáním ministra financí Kalouska. To proto, že jeho chování a reakce jsou nejen nepřiměřené, ale i v rozporu s etikou a morálkou politika. To lze jen kvitovat, protože velmi lapidárně lze Kalouskovo jednání, chování a reakce zhodnotit známým: "Čeho je moc, toho je příliš". U pana Kalouska dokonce až přespříliš. Tak snad to pana Kalouska "neklepne" když zjistí, že PS paní Parkanovou vydá! Mám-li však být upřímný, nic ve zlém, ale žádná velká škoda!

0
Vytisknout
14204

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2012