EU "prosazuje protipirátskou dohodu zadními vrátky"

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropská unie je obviňována, že se snaží prosadit zadními vrátky kontroverzní dohodu, která by donutila poskytovatele internetových služeb předat vládám osobní údaje všech osob, podezřívaných z porušování autorských práv na internetu.

Z prozrazených dokumentů vyplývá, že nejkontroverznější části dohody ACTA, kterou v minulých dnech drtivou většinou odmítl Evropský parlament, jsou také součástí obchodní dohody mezi EU a Kanadou, nazvané CETA. A jednání o této dohodě je v konečné etapě.

Experti varují, že stoupenci této dohody - mezi nimiž je i Evropská komise - se snaží přimět europoslance, aby schválili nejkontroverznější ustanovení, která jsou součástí kanadsko-evropské smlouvy s tím, že je pak nebudou moci odmítnout v rámci smlouvy ACTA, až je schválí v této dohodě s Kanadou.

"Evropský parlament promluvil velmi hlasitě. Zahrnout tatáž odmítnutá ustanovení do daleko větší obchodní dohody bude daleko obtížnější odmítnout. Jestliže bude dohoda CETA schválena, Evropská komise pak bude europoslancům argumentovat, že už nemohou odmítnout dohodu ACTA," varuje profesor práva Michael Geist z University of Ottawa, který tyto dokumenty objevil.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
10770

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2012