Sýrie vyvezla ze skladů chemické zbraně. Opozice hlásí zpomalení přísunu výzbroje

13. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Sýrie začala posílat ze skladů k bojovým jednotkám část rozsáhlého arsenálu chemických zbraní, tvrdí američtí představitelé. Ve Washingtonu to vyvolalo poplach.

Nepřiznané zásoby sarinu, hořčičného plynu a kyanidu dlouho Američany a jejjich spojence v regionu znepokojují. V poslední době se obávají zejména toho, že se tyto kapacity mohou dostat do rukou extrémistických uskupení. 

Američtí představitelé jsou rozděleni, pokud jde o interpretaci toho, co tento krok znamená. Část z nich se domnívá, že se Asad chystá zbraně použít proti povstalcům, kteří v posledních týdnech získali kontrolu nad částí území. Druzí to považují za symbolickou hrozbu v rámci riskantní hry s eskalací konfliktu. 

Mezitím povstalci z Turecka hlásí zpomalení přísunu výzbroje z Kataru a Saúdské Arábie. Také zde existují rozdílné interpretace. Zatímco někteří se domnívají, že je za tím snaha zabránit další militarizaci konfliktu, jiní to považují za politický nátlak donorů na extrémní (islamistické) elementy opozice, jichž se tyto konzervativní režimy obávají. 

Podrobnosti v angličtině:  ZDE

0
Vytisknout
6528

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2012